Στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναλύσει τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα που θα έχουν προκύψει από μια σειρά ανοικτά ζητήματα και θα καταρτίσει το ημερολόγιο των εκλογών αλλά και ενός πιθανού ανασχηματισμού.
Η ημερομηνία των εκλογών θα εξαρτηθεί από:
- Την έκβαση της τρίτης αξιολόγησης.
- Τις αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο λόγω της διαφωνίας βουλευτών και στελεχών σε κεντρικές πολιτικές επιλογές.
- Την εξέλιξη στο θέμα των πλειστηριασμών.
- Το τηλεοπτικό τοπίο που θα έχει διαμορφωθεί μετά το διαγωνισμό για τις άδειες από το ΕΣΡ.
- Και φυσικά, τις νέες δημοσκοπήσεις.
Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές εντός του 2018, προκειμένου να διασωθεί με μικρές απώλειες, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει τη στήριξη μιας μεγάλης μερίδας των αναποφάσιστων, ενώ θετικό αντίκτυπο θα έχει η διανομή του κοινωνικού μερίσματος και άλλων παροχών στις φτωχότερες τάξεις, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να στηρίζεται. Σε διαφορετική περίπτωση (σύμφωνα με αυτή την εκδοχή), αν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί στις κάλπες το 2019, θα πάει λαβωμένος από τη λαϊκή οργή για τα νέα μέτρα λιτότητας αλλά και την εσωστρέφεια.
Οι πλειστηριασμοί αποτελούν το βασικό «αγκάθι» για την κυβέρνηση αυτή την περίοδο, φοβούμενη ότι μπορεί η «ισπανοποίηση» του ζητήματος να κοστίσει ακριβά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική είναι η στάση του κ. Τσίπρα, ο οποίος, την περασμένη εβδομάδα, δεν δίστασε να ζητήσει από τους εκπροσώπους των τραπεζών, με τους οποίους συναντήθηκε, να αντιμετωπίσουν εκείνοι τα «fake news», όπως φέρεται να είπε, των τηλεοπτικών σταθμών για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ζητώντας εμμέσως να σταματήσουν να δίνουν δάνεια στα κανάλια. Η τροπολογία που προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς προδίδει την αμηχανία αλλά και την απόγνωση της κυβέρνησης να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει προειδοποιήσει πως οι πλειστηριασμοί πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν καθώς συνδέονται άμεσα με την ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Σταύρος Κοντονής ανέλαβαν το δύσκολο έργο να πείσουν την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία, προκειμένου να μην απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα από την «έκρηξη» των πλειστηριασμών.
Σκληρή κριτική
Την ίδια στιγμή, η εσωκομματική αντιπολίτευση, κυρίως η ομάδα των «53+», στέλνει ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου τόσο για το θέμα των πλειστηριασμών όσο και για τα θέματα της οικονομίας, θεωρώντας ότι το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια, που ευαγγελίζεται διαρκώς η κυβέρνηση, είναι θολό και δεν απηχεί την πραγματικότητα. «Η πορεία προς την έξοδο από τα Μνημόνια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι συνεχείς αξιολογήσεις, οι πιέσεις που ασκούνται με προφανή σκοπό να εκθέσουν την κυβέρνηση της Αριστεράς στα λαϊκά στρώματα είναι ακόμη μπροστά μας», υποστηρίζουν οι «53+», ενώ εκφράζουν τη δυσφορία τους και για άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το προσφυγικό και το ζήτημα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας. Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος εξακολουθεί να διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις του για επιλογές της κυβέρνησης, όπως στο θέμα των πλειστηριασμών. Ο πρώην υπουργός Παιδείας μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την οριζόντια προστασία της λαϊκής κατοικίας, σε αντίθεση με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που διακηρύττουν πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Η θέση του κ. Φίλη εκφράζει πολλά ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ή εμείς ή αυτοί»
Βασικό δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το «ή εμείς ή αυτοί» της περιόδου του 2015, καθώς μέσω της πόλωσης και του κοινωνικού αυτοματισμού το Μαξίμου θεωρεί πως η κυβέρνηση μπορεί να βγει ωφελημένη. Στο σχέδιο αυτό εντάσσονται οι συνεχείς επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, με αφορμή τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», αλλά και το ανοικτό μέτωπο με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο η κυβέρνηση δεν δίστασε να χαρακτηρίσει (μέσω non paper) ως «αποτυχημένο υπουργό». Αφορμή στάθηκε η έκθεση της ΤτΕ για ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο του 2018, το οποίο η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διατηρεί ανοικτό και το μέτωπο με τα ΜΜΕ, τα οποία χαρακτηρίζει στρατευμένα και σε κοινή γραμμή με τη Νέα Δημοκρατία, με στόχο μέσω της «αντικυβερνητικής προπαγάνδας» να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζει. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει λόγο στο σχεδιασμό του τηλεοπτικού τοπίου. Παράλληλα, βασικό στοιχείο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να είναι η στοχοποίηση κεντρικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με χτυπήματα κάτω από τη μέση, κυρίως μέσω δημοσιευμάτων φιλικών προς την κυβέρνηση εντύπων. Το Μαξίμου επιδιώκει επίσης να αναδείξει την «κρυφή ατζέντα» που υποτίθεται πως κρύβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει την εξουσία. «Ποιες δαπάνες θα κόψετε για να μειώσετε τη φορολογία; Μήπως υπαινίσσεστε λοιπόν, και δεν το λέτε καθαρά, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων; Μήπως υπαινίσσεστε μείωση πόρων για την Υγεία και την Παιδεία;», δήλωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό.
Φοβούνται «επιχείρηση Βενεζουέλα»
Στο Μαξίμου υπάρχει διάχυτος φόβος για μια «επιχείρηση Βενεζουέλα» εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία συνίσταται σε ένα κοινό μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την πολιτική του απομόνωση. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, όλα τα κόμματα, από την Κεντροδεξιά μέχρι την Κεντροαριστερά, είχαν δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο με την ονομασία «Δημοκρατική Τράπεζα», με στόχο όλοι μαζί να αντιμετωπίσουν τον Μαδούρο ως κοινό εχθρό, κάτι που φυσικά έφερε αποτέλεσμα, με την ήττα του Μαδούρο στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφέρθηκε πρόσφατα σε ένα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό μέτωπο», το οποίο, όπως είπε, δομείται πάνω «σε σαθρά υλικά, σε πολιτικές ιδιοτέλειες και σε βαθιά συντηρητική πολιτική».
Η δημοσκοπική άνοδος του «Κινήματος Αλλαγής», υπό τη Φώφη Γεννηματά, που έχει κηρύξει ανένδοτο κατά της κυβέρνησης, αλλά και η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε πρόσφατα και το ΚΚΕ, σε συνδυασμό με το άγριο σφυροκόπημα της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως με αφορμή την υπόθεση Καμμένου, δημιουργούν την εντύπωση ενός άτυπου πολιτικού μετώπου στη Βουλή με έναν κοινό στόχο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά τα κόμματα έρχεται να προστεθεί και η Ενωση Κεντρώων που έχει διαφοροποιήσει τη στάση της, κόβοντας κάθε γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως η προσέγγιση, πριν από ένα χρόνο για την απλή αναλογική, την έβλαψε πολιτικά. Ο κ. Βούτσης ερμήνευσε αυτή τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως ένα σχέδιο «για να φύγει τώρα η κυβέρνηση» και ήδη στο Μαξίμου καταρτίζονται σχέδια αντίδρασης.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής