Την κρισιμότητα της περιόδου εντός της οποίας πραγματοποιείται η επίσκεψη του Ζ. Γκάμπριελ στην Αθήνα επεσήμαναν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου και σημείωσαν ότι χρειάζεται νέα προσέγγιση στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Γκάμπριελ ότι έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και τόνισε ότι έρχεται με την ιδιότητά του ως αντικαγκελάριος της Γερμανίας, οπότε θα συζητήσουν για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα, κάτι που για τη χώρα είναι πολύ σημαντικό. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι και προοδευτικός ηγέτης στην Ευρώπη για να σημειώσει πως είναι κρίσιμο «να συζητήσουμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα μέτωπο», γιατί τωρα είναι ανάγκη να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ατζέντα για την αναπτυξη, την ανεργία με θέσεις εργασίας και συνεπώς χρειάζονται επενδύσεις.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι καιρός να συζητήσουμε για το πρότζεκτ της κοινωνικής Ευρώπης. Επίσης, επεσήμανε πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι σήμα ότι πρέπει να ξυπνήσουμε. Η Ευρώπη, είπε, βαδίζει υπνοβάτης και ελπίζουμε ότι αυτό το ποτέλεσμα θα λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για την ΕΕ, εκφράζοντας, παράλληλα, τον φόβο του ότι διαφορετικά οι ακροδεξιές δυνάμεις θα πάρουν πρωτοβουλίες για να γίνουν ηγεμονικές, κάτι που, όπως υπογράμμισε, πρέπει να αποφευχθεί. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά, πρόσθεσε.
Είναι μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε και ο κ. Γκάμπριελ, από την πλευρά του. Αναφέρθηκε στο επενδυτικό σκέλος της επίσκεψής του, σημειώνοντας ότι το δεύτερο ζήτημα είναι πώς μπορούμε να φέρουμε κοντά την Ευρώπη, γιατί αυτήν τη στιγμή είμαστε σε διάσταση στην ΕΕ. Υποστήριξε ότι οι πλουσιότεροι επιτίθενται στους φτωχότερους και αντιστρόφως και πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος επεσήμανε την αναγκαιότητα μίας ατζέντας να φέρουμε την Ευρώπη κοντά, στο επίκεντρο της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι και αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε μία μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να στηριχθούν με επενδύσεις και ανάπτυξη. Ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εργασία και βλέπουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν δεν θα πάρουν το μέρος της Ευρώπης και πως είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι για την έξοδο. Πρόσθεσε, πως είδαμε ότι οι φτωχοί είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου και πως στις τελευταίες εκλογές της Γερμανίας, όσοι δεν είχαν καμία ελπίδα, ψήφισαν υπέρ της ακροδεξιάς.
Επίσης, σημείωσε ότι και στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, πριν από μερικά χρόνια, η εργατική τάξη ψήφισε κατά της Ευρώπης. «Οπότε, χρειάζόμαστε μία νέα προσέγγιση για την Ευρώπη και πιστεύω ότι είναι μία καλή στιγμή γι αυτό», υπογράμμισε.