Η έκτακτη συνεδρίαση ήρθε μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Ειρηνοδικείο την Τετάρτη όπου διαδηλωτές κατά των πλειστηριασμών συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα στο κτήριο.
Μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι ευαισθητοποιημένη και ως έτσι αντιμετωπίζει το θέμα των πλειστηριασμών».
«Η διαδικασία είναι σημαντική όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. «Εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τότε έχουμε πρόβλημα, εάν δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια τότε έχουμε κοινωνικό πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως πλέον υπάρχουν τα εργαλεία για ρύθμιση οφειλών.
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να έχουν φέρει προηγούμενες κυβερνήσεις για να προστατευθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια».
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
O κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «η προστασία που υπάρχει μέχρι τέλος 2018 με νόμο Κατσέλη – Σταθάκη που φτάνει η προστασία της α’ κατοικίας ως 280.000 ευρώ εάν υπάρχουν τρία παιδιά, και αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προστασίας της κοινωνίας, αφού δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να προστατεύσουν την α’ κατοικία».
Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «πρέπει όλοι να είμαστε ήρεμοι, να καταλαβαίνουμε τι γίνεται, υπάρχουν πολλές ανάγκες σε αυτή την κοινωνία. Μία απ’ αυτές είναι να έχουμε ανάπτυξη και η κοινωνία να μπορεί να σταθεί στα πόδια της».
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία για τις λαϊκές τάξεις» ενώ για τα εμπορικά δάνεια θέσπισε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ταυτοχρόνως, ο κ. Τζανακόπουλος περιέγραψε τη διπλή ανάγκη, αφενός για βέλτιση λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αφετέρου για την πολύ μεγάλη προσπάθεια για προστασία της λαϊκής κατοικίας. Η κυβέρνηση κατανοεί την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, κατέληξε επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική δέσμευση για απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις δηλώσεις του ανέφερε πως οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών και πολιτών που είχαν πάρει δάνεια υψηλού κόστους.
Ένα ακίνητο που πλειστηριάστηκε, είχε δάνειο 1.450.000 ελβετικά φράγκα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτοί που διαμαρτύρονταν εκείνη τη στιγμή κάτω από το γραφείο της συμβολαιογράφου, που διενεργούσε τον πλειστηριασμό προστάτευαν τον συγκεκριμένο κακοπληρωτη ο οποίος από τις πληροφορίες που έχουμε, εμπλέκεται και στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Το ερώτημα είναι ποιους προστατεύουν όλοι αυτοί που κατά αυτής της διαδικασίας, που είναι διαφανής και υπό τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης και του κράτους. Την ίδια ώρα διενεργούνταν στο ειρηνοδικείο οι συνήθεις πλειστηριασμοί, οι δημοσιοι πλειστηριασμοί. Από τον κατάλογο που δώσαμε στη δημόσιο τητα δεν υπήρχε κανένα ακίνητο πρώτης κατοικίας το οποίο να αφορά δανειολήπτη. Δηλαδή έναν πολίτη και την Τράπεζα. Και τα ακίνητα αυτά είχαν; Κάνουν με οφειλές πάρα πολλών χιλιάδων ευρώ, έως και εκατομμυρίων. Επομένως τα επεισόδια που έγιναν ήταν απαράδεκτα, οι διαμαρτυρίες που έγιναν δεν έγιναν για τους πλειστηριασμούς που διενεργούνταν εκείνη την ώρα».