Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνησή του μοίρασε 2 δισ. ευρώ μέρισμα προς τους πολίτες, το οποίο όπως ανέφερε «δεν θα έλεγα ψίχουλα ή φιλοδώρημα ».
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα είναι ακυβέρνητη, αλλά η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα γιατί οι πολίτες το έχουν ανάγκη.
Τσίπρας: Δεν θα έλεγα ψίχουλα ή φιλοδώρημα δύο δισ. ευρώ μέρισμα σε δύο χρόνια
O Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα αναφέρθηκε αναλυτικά στην τραγωδία στη Δυτική Αττική αναφέρθηκε, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτοφανή καταστροφή, η οποία, όπως είπε, επικαλούμενος συνομιλίες του με επιστήμονες, συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια. Στο ίδιο πλαίσιο, ωστόσο, σχολίασε ότι, δυστυχώς, η φύση εκδικείται, όταν δεν την σέβεσαι και έκανε λόγο για «εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έκτακτο βοήθημα της κυβέρνησης προς τις πλημμυροπαθείς και στη διαδικασία των αποζημιώσεων, καθώς και στις υπόλοιπες ενέργειες και τα μέτρα που λαμβάνονται από τα συναρμόδια υπουργεία για την ανακούφιση των πληγέντων.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην άναρχη δόμηση και στην απουσία χωροταξικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας -τον οποίο χαρακτήρισε ζήτημα πολιτικής βούλησης.
Στο σημείο αυτό, επιτιθέμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι, αν και αρχικά αναγνώρισε ότι υπάρχουν «διαχρονικές» ευθύνες, στη συνέχεια, την επόμενη μέρα, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την τραγωδία στη Μάνδρα και επιτέθηκε στην περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου -την οποία ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να καλύψει. «Επιρρίπτετε την ευθύνη στην περιφερειάρχη. Το 2014 η Περιφέρεια είχε ενταγμένα έργα 100 εκατ., σήμερα 485 εκατ. ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βουλή καλείται να επικυρώσει μια πράξη βαθιάς κοινωνικής δικαιοσύνης: τη διανομή της υπεραπόδοσης των δημοσίων οικονομικών, προς τους πολίτες.
Παράλληλα, επέμεινε στην κριτική του στην αξιωματική αντιπολίτευση, εγκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι, με κάθε ευκαιρία, ζητάει την παραίτηση κάποιου υπουργού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάνετε αντιπολίτευση της πλημμύρας και της καταστροφής».
Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση εκπονεί ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, σε βάθος πενταετίας, προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ, για το οποίο μάλιστα είχε συνεννόηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να διασφαλιστεί και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ταυτόχρονα, επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ για το γεγονός ότι επικοινώνησε, για τον ίδιο λόγο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, από τον οποίο ζήτησε την άμεση χορήγηση βοήθειας στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής. Και αυτό, καθώς, όπως είπε, ο κ. Βέμπερ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα θα είναι σε θέση, από τον Αύγουστο του 2018, να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2015.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο κοινωνικό μέρισμα, λέγοντας ότι πέρυσι ήταν 617 εκατ. ευρώ και φέτος 1,4 δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για ένα ποσό ύψους δύο δισ. ευρώ, συνολικά. «Δεν θα το έλεγα και ψίχουλα ή φιλοδώρημα» είπε χαρακτηριστικά, αντικρούοντας τις σχετικές επικρίσεις.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, που θα ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο του 1,75%. «Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα του 2014, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη έξοδος στις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξαπολύοντας βέλη στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Θέλετε να ξεχάσει ο λαός ότι πήρατε μέτρα με 30 δισ. φόρους, εσείς που ξιφουλκείτε εναντίον της υπερβολικής φορολόγησης;». «Γιατί δεν είχατε υπεραπόδοση ή μείωση της ανεργίας;» συμπλήρωσε.
Όπως είπε, «η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για υπερφορολόγηση, όμως όργιο υπερφορολόγησης βίωσαν οι πολίτες επί των ημερών ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε μια πενταετία, λήφθηκαν μέτρα ύψους 65 δισ.: 35 δισ. περικοπές δαπανών και 30 δισ. φόροι, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος κ.ά».
Έκανε λόγο για ψέματα της αντιπολίτευσης, στην οποία καταλόγισε πως «καταντάει γραφική», ενώ, παράλληλα, άφησε αιχμές για τις «offshore» και την εμπλοκή ονομάτων από τη ΝΔ στα «Paradise Papers».
«Η χώρα βαδίζει με σταθερό και σίγουρο τρόπο, προς την έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα. Τον Αύγουστο του 2018, και αυτή η προοπτική, αρχίζει να διευρύνει τις δυνατότητές μας, ώστε να προχωρήσουμε στη βασική επιδίωξή μας από τη μέρα που βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση αυτού του τόπου» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως, μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, θα αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης.
Μητσοτάκης: Ψηφίζουμε το κοινωνικό μέρισμα γιατί οι πολίτες το έχουν ανάγκη
Επίθεση στην κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, στη συζήτηση στην Βουλή επί του σχετικού νομοσχεδίου, λέγοντας ότι η «κυβέρνηση παίρνει από τη μία τσέπη και τα δίνει στην άλλη». Δήλωσε πάντως ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος γιατί υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που έχουν ανάγκη ακόμη και την ελάχιστη βοήθεια.
Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την τριετία φθάνουν στα 14.5 δισ. ευρώ και παρουσιάζει σαν επιτυχία ότι επέστρεψε 650 εκατ. πέρυσι και 720 φέτος, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόοσέεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό «υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου».
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Εδώ και τρία χρόνια μειώνεται το εισόδημα όλων των Ελλήνων, κυρίως των πιο αδύναμων, αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι που είναι οι πιο άδικοι φόροι. Κόψατε τα αναπηρικά επιδόματα, τις συντάξεις χηρείας, δημιουργήσατε την γενιά των 350 ευρώ. Παρόλα αυτά συνεχίζετε να κοροϊδεύετε. Ξέρω ότι ο απών από τη σημερινή συζήτηση κ. Τσίπρας δεν του αρέσει να του θυμίζω τα ψέματα που λέει. Λέτε ότι μοιράζετε 1,4 δισ. κοινωνικό μέρισμα, πρώτο ψέμα αφού αυτά που μοιράζετε είναι τα 720 εκατομμύρια, τα υπόλοιπα είναι επιστροφή παρακρατηθέντων από ένα λάθος που είχε γίνει στο παρελθόν.
Δεύτερο ψέμα: λέτε ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από την ανάπτυξη. Αυτό θα ίσχυε αν πετυχαίνατε ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που είχατε προβλέψει. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο, ξεκινήσατε με πρόβλεψη για 2,7% και θα κλείσει στο 1,5%. Τρίτο ψέμα ότι τα έσοδα προέρχονται από τη μείωση της ανεργίας. Πράγματι η ανεργία μειώθηκε, αλλά τα έσοδα αντί να αυξηθούν μειώθηκαν γιατί οι θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι μερικής απασχόλησης. Τέταρτο ψέμα ότι το πλεόνασμα προήλθε από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όμως για το πρώτο εξάμηνο είχατε προβλέψει 3 δισ., πετύχατε μόλις 100 εκατομμύρια. Δεν είχαμε καμία υπεραπόδοση, είχαμε υπερφορολόγηση και αφαίμαξη των πάντων».
Συνοψίζοντας, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η υπέρβαση του πλεονάσματος προέρχεται από την ανελέητη φορολόγηση, από τις κατασχέσεις, από την διευρυμένη στάση πληρωμών του κράτους και από την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων και πέμπτον από την αναστολή δαπανών από το πρόγραμμα επενδύσεων. Έτσι πετύχατε το υπερπλεόνασμα. Δεν σας ενδιαφέρει μία δυναμική οικονομία, θέλετε πολίτες εξαρτημένους από μια νέα γενιά επιδομάτων. Όμως οι πολίτες δεν είναι αμνήμονες».
Την ακραία φτώχεια δεν την καταπολεμάς με πρόσκαιρα επιδόματα αλλά με δουλειές που έρχονται με επενδύσεις που εσείς τις διώχνετε, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια. Εμείς κάναμε τη δική μας πρόταση, που περιλαμβάνει να δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους, στους δικαιούχους ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και κλιμακωτή μείωση του ΕΚΑΣ. Το λάθος στην πολιτική, όταν παίρνεις πέντε και δίνεις πίσω το ένα, είναι ακριβώς ότι παίρνεις πέντε. Να ζητήσετε συγγνώμη από τους πολίτες που τους παίρνετε τα πέντε και από τους χιλιάδες ανέργους».
Κλείνοντας είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Οι πολίτες δεν εξαπατώνται πια, σας γνωρίζουν και καμία πρόσκαιρη παροχή δεν θα αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή, με το σχέδιο της ΝΔ, η Ελλάδα μπορεί να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης, με λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερες δουλειές».