Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΝΔ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα εκτός από την πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης.
Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 30,5% (31% στη μέτρηση του Οκτωβρίου) με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 18,5% (18%), μια διαφορά δηλαδή 12 ποσοστιαίων μονάδων.
Σημαντική άνοδο καταγράφει η Δημοκρατική Συμπαράταξη έπειτα και από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής και από 6,5% «σκαρφαλώνει» στο 8,5%.
Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7% (7%), το ΚΚΕ με 6,5% (5,5%), η Ένωση Κεντρώων με 2% (3%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5% (2,5%). Από την άλλη το «Ποτάμι» βλέπει τα ποσοστά του να εξανεμίζονται –απότοκο και της συμμετοχής του κόμματος στις εκλογές για τον νέο φορέα- συγκεντρώνοντας 0,5%, έναντι 1,5% που είχε καταγράψει στην προηγούμενη μέτρηση. Στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος, στο 9% το «άλλο κόμμα», στο 15% η αποχή και στο 5% το άκυρο/λευκό.
Οχι σε πρόωρες εκλογές
Πάντως, οι πολίτες σε ένα μεγάλο ποσοστό –53,5%- λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 38,5% θέλει άμεση προσφυγή στις κάλπες. Το 8% δεν απαντά.
Κυβέρνηση ΝΔ θέλει το 34,5%
Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά και συγκεκριμένα στο 46%. Το 21,5% των ψηφοφόρων του μετακινείται προς το άκυρο/λευκό και την αποχή, ένα 8,5% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και ένα 8% προς τη Νέα Δημοκρατία. Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει μεγάλες διαρροές προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς μόλις ένα 4% των ψηφοφόρων μετακινείται προς τον εν λόγω πολιτικό χώρο.
Δεν θα μας βγάλει η κυβέρνηση από το μνημόνιο
Η συντριπτική πλειοψηφία, ένα ποσοστό 76%, θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, ενώ μόλις το 17% απαντά πως θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από τα προγράμματα προσαρμογής. Το 7% δεν εκφέρει άποψη.
Αποτέλεσμα υπεροφορολόγησης το κοινωνικό μέρισμα
Ως προς το θέμα των ημερών, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, οι πολίτες σε ποσοστό 86% απαντούν πως αυτό προέκυψε από την υπερφορολόγηση στα εισοδήματα, ενώ μόλις το 5,5% θεωρεί πως είναι αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας.
Σε μαζικές φοροαπαλλαγές να πάει το μέρισμα
Ως προς τη διανομή του, το 69,5% ζητεί να κατευθυνθεί σε μαζικές φοροαπαλλαγές, ενώ το 22,5% να δοθεί ως έκτακτη επιχορήγηση σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Το 8% δεν εκφέρει άποψη.
Με δεδομένη την εκτίμηση των πολιτών ότι δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει από το μνημόνιο, η μεγάλη πλειοψηφία τους απαντά πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τα οικονομικά τους τον επόμενο χρόνο (Το 27,5% θεωρεί πως σίγουρα θα χειροτερέψουν και το 22% πως μάλλον θα χειροτερέψουν). Από την άλλη, μόλις το 10% πιστεύει πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 38,5% θεωρεί πως θα μείνουν στάσιμα.
Αυτόνομη πορεία της κεντροαριστεράς
Ως προς την πορεία της κεντροαριστεράς – δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών- το 56% απαντά πως θα πρέπει ο χώρος να πορευτεί αυτόνομα, το 13,5% θεωρεί πως θα πρέπει να ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το 22% δεν εκφέρει άποψη.
Πάντως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων – το 41,5%- εκτιμά πως ο νέος φορέας δεν θα καταφέρει να αποκτήσει ιδιαίτερα σημαντική εκλογική επιρροή. Από την άλλη, το 35,5% πιστεύει πως η κεντροαριστερά θα αυξήσει τη δύναμή της παίρνοντας ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 3% απαντά από τη ΝΔ.