Για πρώτη φορά η Ν.Δ. εξειδικεύει τις πολιτικές που θεωρεί απαραίτητες για την ενίσχυση των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, υπερασπιζόμενη την άποψη ότι «η φτώχεια μπορεί να ξεριζωθεί μόνο με δουλειές και όχι με προσωρινά και ψηφοθηρικά επιδόματα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει μέσα από την παρέμβασή του σειρά δεσμεύσεων της επόμενης κυβέρνησης στο χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ασφάλισης και της Υγείας, πολλές από τις οποίες θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά και όπως επισημαίνεται από την Πειραιώς πρόκειται για «ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις», που είναι αποτέλεσμα συστηματικής επεξεργασίας και διαρκούς επικαιροποίησης.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για τη Ν.Δ., η οποία κάνει λόγο για «δραματική κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ποσοστά της στη χώρα, λόγω των μέτρων που οδήγησαν στη μείωση των εισοδημάτων, της αύξησης των άμεσων, έμμεσων, ειδικών φόρων και των εισφορών, όπως επίσης και των οριζόντιων μειώσεων συντάξεων».
«Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, τα τελευταία 2,5 χρόνια, 3.500.000 συμπολίτες μας να βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας», επισημαίνουν στην Πειραιώς και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι «έχει αποτύχει παταγωδώς να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα πολιτικών που θα μειώσει τη φτώχεια, θα αυξήσει την κοινωνική κινητικότητα και θα διασφαλίσει τις αναγκαίες υπηρεσίες στην Υγεία και την κοινωνική πρόνοια».
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
«Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής λειτουργεί, δυστυχώς, σήμερα ως πρόσχημα για την οικοδόμηση ενός νέου πελατειακού κράτους», υπογραμμίζουν στην Πειραιώς και σημειώνουν ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση Σαμαρά, με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την ιατροφαρμακευτική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων, τα προβλήματα σήμερα έχουν γιγαντωθεί».
Χαρακτηρίζουν εξάλλου απογοητευτικά τα αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών και στην κοινωνική πολιτική, σημειώνοντας ως ενδεικτικό το γεγονός ότι «ελάχιστοι από όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης καταφέρνουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας». «Αυτό», συμπληρώνουν, «είναι μεταξύ άλλων και το θλιβερό αποτέλεσμα του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος με τις νέες εισφορές που επιβάλλει σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες οδηγεί τους πλέον παραγωγικούς τομείς της οικονομίας σε εξόντωση και οξύνει τα προβλήματα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής».
Το προσυνέδριο των Ιωαννίνων, τρίτο κατά σειρά από τα επτά που θα προηγηθούν του Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων, στις 16-17 Δεκεμβρίου, θα εξελιχθεί σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη θα έχει θέμα τη «Στήριξη στην πράξη αυτών που το έχουν ανάγκη» και στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν «Μια νέα πολιτική για την Κοινωνική Αλληλεγγύη», το «Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και οι «Πολιτικές για τη στήριξη των νέων οικογενειών».
Η δεύτερη θα έχει ως αντικείμενο τις «Σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας» και η τρίτη την «Επόμενη μέρα για την κοινωνική ασφάλιση», τις οικονομικές προοπτικές και τις δημογραφικές μεταβολές. Στο πλαίσιό του θα παρουσιαστούν και οι απαντήσεις στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 15.000 πολίτες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ως βασική αιτία μείωσης των συντάξεων την κακή διαχείριση τα χρόνια πριν από την κρίση και ακολουθούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το δημογραφικό.
Αναφορικά με την Υγεία, ως σημαντικότερα προβλήματα του ΕΣΥ θεωρούν την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και εξοπλισμού και υλικών από τα νοσοκομεία, ενώ αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός ότι για τα κρατικά νοσοκομεία προκρίνουν ένα αυστηρό επαγγελματικό μάνατζμεντ, καθώς και ότι ποσοστό άνω του 70% συμφωνεί και με «αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για χαμηλότερο κόστος και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση». Σε ό,τι αφορά εξάλλου την κοινωνική πολιτική, περίπου 7 στους 10 θεωρούν ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν ασκήθηκε σε στέρεη βάση.
Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου