Η πλειονότητα των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναγνωρίζουν τους όρους επιβίωσης της κυβέρνησης, αδυνατούν να υπερασπιστούν δημοσίως ή ακόμα και στο παρασκήνιο τη συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. και η εικόνα τους στο Κοινοβούλιο ή στα τηλεπαράθυρα τις ημέρες των αποκαλύψεων του ταξιδιού του υπουργού Αμυνας στο Λονδίνο έγινε θέμα συζήτησης στο Μαξίμου.
Πέραν του προφανούς λόγου της εικόνας συνοχής που οφείλει να εκπέμπει μια κυβέρνηση ακόμα και αν δεν υπάρχει, ένας πρόσθετος λόγος που επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με μακρά ιστορία από την εποχή του Συνασπισμού αλλά και πιο πριν αποφεύγουν να ασκήσουν κριτική στον Πάνο Καμμένο ή στον Παύλο Πολάκη είναι γιατί γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας τους έχει επιλέξει για φίλους, είναι η παρέα του.
Οι θερμοί υποστηρικτές του κ. Καμμένου -όπως ο Νίκος Παππάς και ο κ. Πολάκης και άλλοι- αντιμετωπίζονται από την πλειονότητα των μεσαίων ή χαμηλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως «το λούμπεν στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, επειδή γνωρίζουν καλά ότι τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα, τον κ. Παππά, τον κ. Πολάκη και ενδεχομένως κάποιους λίγους ακόμα τους δένουν πλέον ισχυροί δεσμοί φιλίας και στενής παρέας -τόσο στενής που περνούν μαζί αρκετές ημέρες χαλάρωσης, όπως τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού στο Σούνιο- γκρινιάζουν χωρίς να αντιδρούν.
Γνωρίζουν ακόμα πως όποιοι σήκωσαν την παντιέρα κατά της συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ. ή προσωπικά εναντίον του κ. Καμμένου είτε φαγώθηκαν από τον πρωθυπουργό, όπως -για παράδειγμα- συνέβη με το βουλευτή σήμερα και τέως υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, είτε βρέθηκαν στο στόχαστρο του Μαξίμου, όπως συνέβη με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ωστόσο στηρίζεται σθεναρά από τους δανειστές.
Σε αυτό το κλίμα, το ολιγάριθμο -πλην ισχυρό- μπλοκ στελεχών γύρω από τον πρωθυπουργό υπερασπίζεται ως μονόδρομο για την επιβίωση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. και του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο και φροντίζει να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα σε όποιον ασκεί κριτική, με αρκετή δόση κυνισμού.
«Ο κ. Καμμένος δέχεται επιθέσεις, αλλά είναι και προσχηματικές. Προφανώς είναι το μικρότερο κόμμα της συγκυβέρνησης αυτή τη στιγμή και θεωρείται ότι αν δεχθεί μια φθορά ή μια επίθεση θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης. Εχουν μια ιδιοτέλεια αυτές οι επιθέσεις που γίνονται στον κ. Καμμένο», σημείωσε με νόημα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, φροντίζοντας να πάρει και κάποιες αποστάσεις, κυρίως για το εσωτερικό και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας:
«Ο κ. Καμμένος είναι βεβαίως αρμόδιος να απαντάει σε αυτές τις επιθέσεις». Οι μικρές αποστάσεις που επιχειρούν να πάρουν από τον κ. Καμμένο έχουν κυρίως αποδέκτη το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους που «βράζουν» επειδή, μετά τα επιχειρήματα για την οικονομία και την κοινωνική ζωή, χάνουν τώρα και τα επιχειρήματα για το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Το ανίσχυρο σε σύγκριση με το ηγετικό μπλοκ αλλά πολυπληθές μέτωπο βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που σιωπούσαν σχεδόν καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα θεωρούν ότι τώρα ο κ. Καμμένος με τη δημόσια στάση του και τη συμπεριφορά του πλήττει το σύνολο της κυβέρνησης και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις προβλέπουν ότι «η συνύπαρξη θα έχει κακό τέλος».
Γι’ αυτό στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος σιωπούν ή… ψελλίζουν την πολιτική τους διαφωνία, όπως έκανε χθες ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, που δήλωσε ότι «δεν είναι η επιλογή μου να πάω στο καζίνο ούτε πολλών από εμάς», χαρακτηρίζοντας τις εξηγήσεις που έχει δώσει στην κοινή γνώμη ο υπουργός Αμυνας «δεδομένες».
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ευσταθούν οι πληροφορίες περί δυσαρέσκειας του κ. Τσίπρα για τον υπουργό Αμυνας και πολύ περισσότερο ότι υπάρχουν σκέψεις του πρωθυπουργού να απομακρυνθεί ο κ. Καμμένος από την κυβέρνηση ή να μετακινηθεί από τη θέση του υπουργού Αμυνας. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί προσδοκία για πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές προθέσεις του κ. Τσίπρα.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου