Ο Πάνος Καμμένος θα «πληρώσει» ακριβά τη στήριξη που είχε από τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του λονδρέζικου καζίνου. Οι ΑΝ.ΕΛ. υπαναχωρούν από υποτιθέμενες βασικές «κόκκινες γραμμές» τους. Κι όσο κι αν προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι», επιχειρώντας να παρουσιάσουν ότι η μετατόπιση των θέσεών τους έγινε στο πλαίσιο… γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου με τον κυβερνητικό εταίρο, κανείς δεν τους πιστεύει…
Οι ΑΝ.ΕΛ. θα πουν «ναι» στη τροπολογία για την ΤΕΞ, έστω και αν προσθέσουν μία ανούσια διατύπωση στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, θα προστεθεί η φράση: «Τηρούμενων και των διατάξεων του άρθρου 11 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», ώστε κατά τους ΑΝ.ΕΛ. να κλείσει κάθε δυνατότητα αμφισβήτησης της ελληνικότητας της Θράκης.
Παιχνίδι με τη φωτιά
Η κυβέρνηση Καμμένου-Τσίπρα παίζει με τη φωτιά στη Θράκη και δεν το έχει αντιληφθεί… Η αναγνώριση της ΤΕΞ θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλες ενώσεις και σωματεία της Θράκης, τα οποία βασίζουν τη λειτουργία τους όχι στη θρησκευτική μειονότητα της περιοχής αλλά σε μια υποτιθέμενη εθνική «τουρκική» μειονότητα. Και άξιον απορίας είναι πώς συντηρούνται τόσες πολλές «τουρκικές» ενώσεις και σωματεία… Φυσικά, από το προξενείο της Κομοτηνής, το οποίο τις χρηματοδοτεί με πολλές χιλιάδες τουρκικές λίρες.
Η κυβερνητική πρωτοβουλία (στηρίζεται τελικώς και από τον Καμμένο) ανοίγει δρόμο και σε άλλα σωματεία που βασίζουν τη λειτουργία τους σε μια υποτιθέμενη εθνική «τουρκική» μειονότητα
Η διαδρομή
Η «Τουρκική» Ενωση Ξάνθης γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια λειτουργία της. Το 1927 ονομάζονταν «Τουρκικός» οικισμός Νεολαίας Ξάνθης και το σημερινό της όνομα το έλαβε το 1936, με σχετική απόφαση του τοπικού Πρωτοδικείου. Για σχεδόν έξι δεκαετίες λειτουργούσε κάτω από το συγκεκριμένο όνομα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Η περιπέτεια του ονόματος ξεκινά το… 1983 όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, κατόπιν αίτησης του νομάρχη Ξάνθης, απαγόρευσε τη χρήση του όρου «τουρκική». Τρία χρόνια αργότερα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης διέταξε τη διάλυσή της. Το 1987 ο Αρειος Πάγος με απόφασή του απαγόρευσε τη χρήση του όρου «τουρκικός» στους τίτλους των Σωματείων «Ενωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» και «Ενωση Τούρκων Διδασκάλων Δυτικής Θράκης», χωρίς όμως να τίθεται θέμα αναστολής της λειτουργίας τους εφόσον γίνονταν οι απαραίτητες αλλαγές στο καταστατικό.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Η «Τουρκική» Ενωση Ξάνθης, αφού εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα στα ελληνικά δικαστήρια για την αναίρεση της απόφασης αναστολής της λειτουργίας της, το 2005 προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΕΔΔΑ, με απόφασή του το 2008, στην ουσία δικαίωσε την Ενωση αποφαινόμενο ότι το ελληνικό κράτος με την απόφαση αναστολής λειτουργίας της παραβίασε το άρθρο 11 της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συγκεκριμένα την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι. Το παράδοξο είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν άσκησε το δικαίωμα της έφεσης, με αποτέλεσμα η απόφαση να τελεσιδικήσει. Τώρα, με τροπολογία της κυβέρνησης Καμμένου-Τσίπρα, το ελληνικό κράτος θα συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση.
Ποια όμως είναι η «Τουρκική» Ενωση Ξάνθης; Η πρόσβασή της στη μειονότητα της περιοχής είναι σημαντική, αλλά όχι καθοριστική. Ελέγχεται -σχεδόν απόλυτα- από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Στεγάζεται στον πρώτο όροφο οικοδομής της οδού Π. Τσαλδάρη, στο κέντρο της Ξάνθης. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το μειονοτικό δημοτικό σχολείο και κάθε μέρα, μετά τα μαθήματα, η Ενωση προσφέρει δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία τουρκικών στα παιδιά του δημοτικού και διάφορες δραστηριότητες όπως χορό, κεραμική, ζωγραφική κ.ά., κάνοντας παράλληλα κατήχηση περί της «τουρκικής» ταυτότητας της μειονότητας.
Λίγα μέλη
Πρόεδρός της έχει εκλεγεί τον Μάιο του 2016 ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Γκιουντέμ» Κομοτηνής, Οζάν Αχμέτογλου, ο οποίος κατείχε τη θέση και τη διετία 2007-2008. Ο Αχμέτογλου μένει στην Ξάνθη και πηγαινοέρχεται στην Κομοτηνή όπου εργάζεται. Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Μουνεβέρ Αγκόρ, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος σε μειονοτικό σχολείο και ενεργό μέλος της ΤΕΞ. Πάντως, τα μόνιμα και ενεργά μέλη της Ενωσης είναι λιγοστά. Υπολογίζεται πως ούτε 100 δεν εμφανίζονται ως τακτικά μέλη. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Οζάν Αχμέτογλου εκλέχτηκε πέρυσι με περίπου 190 ψήφους.
Το τουρκικό προξενείο ετοιμάζεται για πανηγυρισμούς καθώς η συμμόρφωση της Ελλάδας στην απόφαση του ΕΔΔΑ θα ανοίξει και πάλι επίσημα τον τίτλο «τουρκικός-τουρκική» στις ενώσεις και τα σωματεία της Θράκης και φυσικά το διάλογο για παρουσία εθνικής και όχι θρησκευτικής μειονότητας στην περιοχή.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου