Κατά τη διάρκειά της υπογράμμισε ότι το τέταρτο Μνημόνιο είναι ήδη εδώ και φέρει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου. Στη σχεδόν δίωρη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους, ζήτησε συγγνώμη από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, είπε «όχι» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. σε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας και στήριξε απόλυτα τον αντιπρόεδρο του κόμματος Αδωνη Γεωργιάδη.
Εξήγησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα 5,1 δισ. για 2019 και 2020, καθώς και για μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου από το 2019. «Εγώ θα πείσω τους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», τόνισε. Αμφισβήτησε την «καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια» που υπόσχεται ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι η χώρα θα είναι δεσμευμένη σε ένα αυστηρό πλαίσιο και μετά το 2018. «Η καθαρή έξοδος είναι μόνο στα χαρτιά», είπε.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν μετά την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου φτάσαμε στην ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής.
Παραδοχή
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η δήλωση το πρωί του Σαββάτου στο περίπτερο του ΠΑΟΚ για την ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας στον Θοδωρή Ζαγοράκη έγινε από λάθος: «Εκανα λάθος στη διατύπωσή μου και ζητώ συγγνώμη από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Δεν υπήρχε καμιά διάθεση ειρωνείας ή οτιδήποτε άλλο, απλώς είχα την εντύπωση ότι είχε προχωρήσει ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, ενώ είχε αποκλειστεί. Δεν είχα καμιά διάθεση ειρωνείας. Σέβομαι τον ΠΑΟΚ και όλες τις ομάδες. Είμαι πάνω από όλα φίλαθλος και μου αρέσει το ποδόσφαιρο και εύχομαι να έχουμε ένα καθαρό κι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Δεν έχω επίσης κανένα πρόβλημα με οποιονδήποτε επιχειρηματία και τη δράση του.
Οταν όμως για να στηρίξει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα κάποιος αγοράζει ΜΜΕ και χρειάζεται πολιτική προστασία για να προωθήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα έχω πρόβλημα. Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται ότι έχει προστασία, πολιτική ή μιντιακή. Αν κάποιος είναι νόμιμος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, αν είναι παράνομος δεν θα κάνει τη δουλειά. Δεν πολιτικοποίησα άλλωστε εγώ αυτή την αντιπαράθεση».
Για την Παιδεία είπε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτραπούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Ωστόσο, επειδή αυτό θα πάρει χρόνο, δίνω έμφαση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι άμεσες. Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου θα καταργηθούν», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για τη στάση της ΔΑΠ στο θέμα με την αντιγραφή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας είπε ότι «οι πρακτικές αυτές είναι απαράδεκτες, γι’ αυτό και η άμεση απάντηση της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ».
Σε ό,τι αφορά την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό χαρακτήρισε «ανεπαρκέστατη» την αντίδραση του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος -όπως είπε- θα έπρεπε να παραιτηθεί. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, υπάρχουν ευθύνες και ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί», ανέφερε.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
Εχέγγυα αριστεροσύνης
Υπογράμμισε τη σημασία της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις. «Καμία χώρα δεν θα άφηνε αναξιοποίητο τον ορυκτό της πλούτο στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι να προστατευθεί το περιβάλλον από αυτές τις δραστηριότητες. Είπε ότι η επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 2.500 θέσεις εργασίας. «Κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους», ανέφερε. Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Σταθάκης μετά το θόρυβο που έγινε «έσπευσε να υπογράψει τις τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα» και αναρωτήθηκε: «Γιατί αυτό δεν έγινε πιο νωρίς; Επρεπε να γίνουν όλα αυτά και να διασυρθεί η χώρα;».
Σχετικά με την ανανέωση της Ν.Δ., τόνισε ότι κάνει άνοιγμα στην κοινωνία, δεν πιστεύει στις διαχωριστικές γραμμές και αποκάλυψε ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί νέα αναμέτρηση με απλή αναλογική. «Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «θα προτείνουμε ένα νέο και καινοτόμο εκλογικό σύστημα με στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής που όμως δεν θα είναι απλή αναλογική».
«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο που κινείται στα δεξιά της Ν.Δ.», ανέφερε και προσέθεσε ότι «τους ενώνει ο αχαλίνωτος λαϊκισμός και η αγάπη για την εξουσία». «Η Ν.Δ. θα επιχειρήσει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμη κι αν κερδίσει την αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία θα θελήσω να συνεννοηθώ την επόμενη ημέρα», είπε και αμέσως μετά ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με τους ΑΝ.ΕΛ.
Τέλος, ρωτήθηκε για τον κ. Γεωργιάδη και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει τις απόψεις του. «Είναι επιλογή μου. Δεν εκφράζει ακραίες θέσεις. Εχει το δικό του τρόπο να εκφράζεται, μπορεί να έχει πει και μία κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί, αλλά δεν θεωρώ ότι ο λόγος του είναι ακραίος και ότι δεν εντάσσεται στη Ν.Δ.», κατέληξε.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ «Ε.Τ.»
«Επικοινωνιακή κίνηση το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη»
Η 21η ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τέθηκε από τον Ελεύθερο Τύπο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση: «Οταν αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα διατηρήσετε το παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη; Θα αναβαθμίσετε από υφυπουργείο σε υπουργείο το Μακεδονίας-Θράκης;». Στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δίνει βάρος στην ουσία κι όχι στην… επικοινωνία. «Δεν έχω σκεφτεί αν θα διατηρήσω το παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Αν αύριο ως πρωθυπουργός ανέβω στη Θεσσαλονίκη είμαι σίγουρος ότι θα βρω κι άλλους χώρους για να κάνω τη δουλειά μου. Δεν χρειάζομαι κατ’ ανάγκη ένα εξειδικευμένο γραφείο. Αν θα έχω γραφείο ή όχι στη Θεσσαλονίκη μικρή αξία έχει», είπε μεταξύ άλλων. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αναπάντητο το δεύτερο ερώτημα σχετικά με την επανασύσταση ή όχι του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.
ΕΙΠΕ
• Δεν φοράω τη μία το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή.
• Το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ και έχει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου.
• Θα πείσω τους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
• Η περιπέτεια του α’ εξαμήνου του 2015 μάς στοίχισε 100 δισ. ευρώ και δύο Μνημόνια. Οσο πιο γρήγορα έλθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα.
• Πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτραπούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια.
• Ανεπαρκέστατος ο Κουρουμπλής στην καταστροφή του Σαρωνικού. Θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί.
• Κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους (σ.σ.: για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική).
• Δεν με πείθει η επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού.
• Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους.
• Οχι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. για μετεκλογική συνεργασία.
• Οι ΑΝ.ΕΛ. βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ.
• Ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή, δεν εκφράζει ακραίες θέσεις.
• Ζητώ συγγνώμη από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ.
• Η γενιά των 360 ευρώ έχει σφραγίδα Αλέξη Τσίπρα.
• Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε πανεπιστήμιο.
• Η παραμονή Τσίπρα μας βάζει πιο βαθιά στην κρίση.
• Δεν μπορώ να ανεχτώ τη φορολογική εξόντωση των Ελλήνων.
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
Απάντησε σε 38 ερωτήσεις σε δύο ώρες
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στις 12.35. Η συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη για τις 13.00. Μπήκε για πέντε λεπτά της ώρας στην αίθουσα, έγινε ο έλεγχος στα φώτα και τον ήχο και στη συνέχεια αποσύρθηκε με στενούς συνεργάτες του στον πρώτο όροφο του Κέντρου.
• Η συνέντευξη ξεκίνησε στις 13.02 και ολοκληρώθηκε στις 15.15. Κατά τη διάρκειά της απαντήθηκαν 38 ερωτήσεις. Πέρυσι, η συνέντευξη Τύπου είχε διαρκέσει ακριβώς δύο ώρες και είχαν απαντηθεί 41 ερωτήσεις.
• Οι δημοσιογράφοι κάθονταν σε ημικύκλιο απέναντι από το πάνελ όπου βρίσκονταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι κύριοι Κικίλιας και Λαζαρίδης. Ο χώρος ήταν σκοτεινός και είχε μπλε «πινελιές», δίνοντας ένα εντυπωσιακό τηλεοπτικό αποτέλεσμα.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου