Ο Ισπανός σοσιαλιστής ηγέτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, έχει κατακρίνει σκληρά το καθεστώς της Βενεζουέλας και έχει υποστηρίξει ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αναγνωρίσει τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε μετά τις εκλογές – παρωδία στη Βενεζουέλα, καθώς κάτι τέτοιο θα «διέλυε τη Δημοκρατία», ενώ έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής εκλογών άμεσα.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χούλιο Μπόρχες και εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μαδούρο βρίσκονται στην Δομινικανή Δημοκρατία για συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας Ντανίλο Μεδίνα. Παρότι η πλευρά Μαδούρο υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνέχιση του διαλόγου της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση (που είχε διακοπεί το φθινόπωρο του 2016), η πλευρά της αντιπολίτευσης δεν το επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής.
Σε πρόσωπα
Ο κ. Γκονζάλες, ερωτηθείς από τον «Ε.Τ.» για το ενδεχόμενο να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, υποστηρίζει πως αυτό δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα αλλά ούτε και κανένας συγκεκριμένος στόχος. Επιπλέον, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Βενεζουέλα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνει ότι αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα του καθεστώτος.
Αν και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας δεν το επιβεβαιώνει, αναμένεται να συνεχιστεί ο διάλογος με την κυβέρνηση του Μαδούρο, στο έδαφος της Δομινικανής Δημοκρατίας αυτή τη φορά. Τι προοπτικές έχει αυτός ο διάλογος;
«Ο διάλογος άρχισε τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου. Το θέμα είναι ότι, επειδή ήταν ένας διάλογος χωρίς ατζέντα ούτε συγκεκριμένο σκοπό, επρόκειτο για ένα διάλογο που τώρα ξεκινάει ξανά πάλι χωρίς ατζέντα και χωρίς σκοπό. Για αυτό τον λόγο, δυστυχώς, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα».
Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Βενεζουέλας;
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις που θα βλάψουν τον λαό της Βενεζουέλας. Αλλά πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε εκείνους που έχουν την ευθύνη επειδή έκλεψαν χρήματα ή που έχουν την ευθύνη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Στήριξη Τσίπρα στον Μαδούρο
Μόλις την περασμένη Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση του «Ε.Τ.», έδωσε πολιτική στήριξη στο καθεστώς Μαδούρο, διευκρινίζοντας μάλιστα πως δεν πρόκειται για «καθεστώς» αλλά για «κυβέρνηση εκλεγμένη με δημοκρατικές διαδικασίες». Μάλιστα, διαφοροποιούμενος πλήρως από τη γραμμή των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο καθεστώς του Μαδούρο. «Εχουμε δώσει ως κατεύθυνση να γίνει μια προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης και διπλωματικής παρέμβασης από την πλευρά της Ε.Ε. για την επίλυση της κρίσης». Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης «δεν είναι τόσο να επιβάλλει κυρώσεις».
Η στάση του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από τη στάση που τηρούν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που καταδικάζουν τον αυταρχισμό του Μαδούρο και ζητούν αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και εκλογές. Την περασμένη Τρίτη στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο συζητήθηκε και η κρίση στη Βενεζουέλα και πολλοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι είναι ώρα πια η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς του Μαδούρο, καθώς μέχρι στιγμής η διπλωματική οδός δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μόλις λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του στην Αθήνα, είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, Χούλιο Μπόρχες, στηρίζοντας μάλιστα τις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης και καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης Μαδούρο να απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα στη Λίλιαν Τιντόρι, σύζυγο του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες. Η αντιπροσωπία της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας έγινε δεκτή επίσης και από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
124 νεκροί στις διαδηλώσεις
Στη Βενεζουέλα μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τουλάχιστον 124 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 46 από αυτούς δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς ή στρατιωτικούς του καθεστώτος Μαδούρο, ενώ άλλοι 27 διαδηλωτές δολοφονήθηκαν από ένοπλους διαδηλωτές του, γνωστούς ως «colectivos». Μάλιστα, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Zeid Raad al Hussein ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως στη Βενεζουέλα έχουν διαπραχθεί από το καθεστώς «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και για αυτό τον λόγο ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών έχουν παρουσιάσει εκθέσεις στις οποίες έχουν καταγραφεί δολοφονίες άοπλων διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, βασανιστήρια, βιασμοί, αυθαίρετες φυλακίσεις, «εξαφανίσεις», στρατιωτικές δίκες πολιτών, διώξεις σε δημοσιογράφους και σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Foro Penal Venezolano, στη Βενεζουέλα σήμερα στις φυλακές βρίσκονται 566 πολιτικοί κρατούμενοι. Αν στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες, τότε ο Νικολάς Μαδούρο θα παραπεμφθεί να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Οπως τονίζουν στον «Ε.Τ.» πηγές της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο επιθυμεί να ξεκινήσει ένας προσχηματικός διάλογος με την αντιπολίτευση, με στόχο να καθυστερήσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του. Ηδη οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς και, όπως όλα δείχνουν, και η Ευρωπαϊκή Ενωση το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως για να συνεχιστεί ο διάλογος με την κυβέρνηση του Μαδούρο θα πρέπει πρώτα να αποφυλακιστούν οι πολιτικοί κρατούμενοι και να ανακοινωθεί ένα χρονοδιάγραμμα εκλογών, όπως επίσης να επιτρέψει να φθάσει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή φάρμακα και τρόφιμα.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΛΙΑΓΑΣ