Ο αρθρογράφος Μίχαελ Μάρτενς διερωτάται εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πράγματι τόσο άσχημη δεδομένου ότι «το μέσο εισόδημά των Ελλήνων είναι τριπλάσιο από αυτό των Ρουμάνων, διπλάσιο από των Πολωνών και σχεδόν τόσο υψηλό όσο των Σλοβάκων – και σε αυτά τα κράτη κανείς δεν παραπονιέται για κρίση και δεν περιμένει μια διαρκή ευρωπαϊκή τροφοδοσία της ψαλίδας ανάμεσα στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος και του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της οικονομίας τους».
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Το άρθρο παρατηρεί ότι «τέτοιου είδους παρατηρήσεις δεν λαμβάνονται ευχαρίστως υπόψη μια και η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης…Μια σημαντική διαφορά υπάρχει πράγματι: Η νεανική ανεργία πουθενά δεν είναι υψηλότερη από ό,τι στην Ελλάδα. Άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία ή η Ρουμανία το αντιμετωπιζουν με άλλα μέσα. Στην ΕΕ η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Και από ότι φαίνεται οι Έλληνες κάνουν χρήση αυτής της ελευθερίας και πηγαίνουν όπου οι πιθανότητες απασχόλησης είναι περισσότερες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Για την Ελλάδα, μια χώρα από την οποία παραδοσιακά οι άνθρωποι μεταναστεύουν δεν είναι ιδανική λύση αλλά βραχυπρόθεσμα το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της νεανικής ανεργίας. Χιλιάδες έχουν εν τω μεταξύ μεταναστεύσει. Στην ελληνική κρίση η μετανάστευση ήταν και είναι μια βαλβίδα αποσυμπίεσης».
Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά προσφυγή Έλληνα πολίτη σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η εφημερίδα αναφέρει σχετικά: «Στην ΕΕ δεν μπορεί να καταχωρηθεί καμία Ένωση Πολιτών, η οποία θέλει να εμποδίσει την αποπληρωμή του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαίως αρνήθηκε μια τέτοια πρωτοβουλία αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο παρόμοια απόφαση προηγούμενου δικαστηρίου (C-589/15). Πρόκειται για την περίπτωση Έλληνα πολίτη, ο οποίος το 2012 ήθελε να συστήσει Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία να εμποδίσει την αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα θεωρώντας ότι αυτά θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική ύπαρξη της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε τότε ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου η διαγραφή του δημόσιου χρέους».
Πηγή: Deutsche Welle