Ηταν σωστή η απόφαση του κ. Κοντονή να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στο συνέδριο «για τα εγκλήματα του κομμουνισμού»;
Εγώ θεωρώ ότι ο Σταύρος έκανε πάρα πολύ καλά, γιατί το μοναδικό που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι να χρησιμοποιούνται ιδεολογικά κατάλοιπα που έχει κάθε κοινωνία για να αναπαράγει συγκρούσεις που μπορεί να έχουν ένα χαρακτήρα ιστορικής μελέτης, αλλά το να προσπαθείς να αποδείξεις ότι ο ναζισμός και ο κομμουνισμός μέσα από ένα σχήμα είναι ταυτόσημα μέσα στην πράξη, αυτό είναι όχι απλώς αναθεώρηση αλλά αντιστροφή της ιστορίας.
Δεν έγιναν εγκλήματα από τον κομμουνισμό;
Μα, θα συζητήσουμε αν έγιναν οι δίκες της Μόσχας; Δεν συζητάω εγώ αυτό το πράγμα. Αλλά αυτό χαρακτηρίζει τη θεωρία του κομμουνισμού; Χαρακτηρίζει το χριστιανισμό το γεγονός ότι ο Θεοδόσιος έκανε εκατομμύρια διώξεις εθνικών; Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ ότι μπορεί να συγκριθεί οτιδήποτε με το ναζισμό. Ο ναζισμός θεωρεί όλους τους άλλους μη ανθρώπους ή υπανθρώπους, διεξάγει πόλεμο ενάντια στην ανθρωπότητα.
Αν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, έρθουν νέα μέτρα προς ψήφιση, θα τα ψηφίσετε;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, υπάρχει μια θετική υποδοχή από το διεθνές περιβάλλον, την Ε.Ε. και τις αγορές, βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των οικονομικών δεικτών, άρα «γεννάει» η συνολική μας προσπάθεια που βρίσκεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, και για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση. Ο κεντρικός στόχος είναι αυτές οι επιτυχίες που έχουμε να περάσουν στην καθημερινότητα διατηρώντας τις δεσμεύσεις μας. Δεν είναι εύκολη εξίσωση. Συγχρόνως, να περάσουμε σε μια νέα οικονομία και σε ένα νέο κοινωνικό κράτος. Το τι θα συζητήσουμε στην τρίτη αξιολόγηση είναι περίπου δεδομένο, περιγράφεται. Ομως, πάντα έχουμε στο μυαλό μας αυτό που είπατε, ότι μπορεί να τεθούν και νέα θέματα στο τραπέζι και θέματα που έχουν να κάνουν με προβλέψεις πιθανές ή απίθανες.
Μπορείτε να αποκλείσετε ότι θα έρθουν νέα μέτρα;
Νομίζω ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι αρκετά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπεραρκετά. Θα έλεγα ότι με βάση τις επιτυχίες πρέπει να έχουμε μια ροή προς τη βελτίωση της καθημερινότητας.
Μιλάνε πολλοί για κλίμα διχασμού που καλλιεργείται ξανά. Σας θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας το 2015, στην Καλαμάτα, είχε πει «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Ηταν λάθος τελικά αυτού του είδους τα συνθήματα;
Από άποψης πολιτικής επικοινωνίας είναι σωστά. Δεν είναι σε φυσικό επίπεδο. Ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλλιέργησε μια πολιτική διχασμού. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος προσανατολισμός είναι η κοινωνία και τα προβλήματά της. Οχι τι λέει και τι δεν λέει η αντιπολίτευση.
Από την άλλη πλευρά, επειδή επικοινωνιακά έχει πάρει κεφάλι μια ακροδεξιά αντίληψη, αυτή καθοδηγεί τον επικοινωνιακό λόγο της Ν.Δ., αρχίζουν και έρχονται, κλασικού χαρακτήρα πριν από τη μεταπολίτευση, διαχωριστικές γραμμές. Από την άλλη μεριά, πρέπει να είναι καθαρή μπροστά στον κόσμο η διαφορετικότητα της πολιτικής αλλά και των αξιών που πρεσβεύει κάθε πολιτική δύναμη. Δεν θα είναι μόνο μια αντιπαράθεση σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών ή επιλογών, αλλά και σε επίπεδο αξιών.
Για την υπόθεση Καμμένου, επιμένετε ότι δεν υπάρχει λόγος σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής;
Μέχρι τώρα δεν έχουμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, έχουμε κάποιους πολιτικούς ισχυρισμούς από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και κάποια επιθετική συμπεριφορά από την πλευρά επιχειρηματικών κύκλων. Το γεγονός ότι ένας πολιτικός, που είναι αρχηγός κόμματος, που είναι υπουργός της κυβέρνησης, επιχειρεί να διαλευκανθεί μια υπόθεση χωρίς να πηγαίνει να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, δεν είναι αρκετός λόγος για να στηθεί Εξεταστική Επιτροπή. Εχουμε μια μεγάλη υπόθεση ναρκεμπορίας, ίσως τη μεγαλύτερη υπόθεση στην Ευρώπη, που βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση. Δεν έχουμε τίποτα από την πλευρά εκείνων που τη διερευνούν, που να εμπλέκει, προς το παρόν, πολιτικά πρόσωπα. Οταν θα φθάσουμε σε αυτό, και αν θα φθάσουμε σε αυτό, που εγώ θεωρώ ότι δεν θα φθάσουμε, ελάτε να το συζητήσουμε.
Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξει συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ;
Θέλω να είμαι πάρα πολύ καθαρός. Το πού θα πάει η Ευρώπη έχει να κάνει με έναν κοινό βηματισμό -με τις διαφορές του- της Αριστεράς με την ευρωπαϊκή αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Αυτό φαίνεται καθαρά σήμερα, αν δούμε τι γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το αν η ΔΗ.ΣΥ. και το ΠΑΣΟΚ θα συμπορευθούν με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι δικό τους θέμα.
Εγώ εύχομαι η ΔΗ.ΣΥ. να ακολουθήσει το δρόμο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και να βρει το νήμα που θα τη συνδέει και με την ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Αν δεν το κάνει, θα γίνει παράρτημα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων και, με αυτή την έννοια, θα χαθεί.
Υπάρχει φόβος από την ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία επιδιώκει κάποια ένταση; Πώς θα αντιδράσει η χώρα μας;
Για την Ελλάδα υπάρχουν το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες και δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Το ίδιο το υπουργείο έχει ορισμένα καθήκοντα, τα οποία εκκινούν εκ του Συντάγματος και ξεπερνούν τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Εχει το καθήκον να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Αυτό είναι το βασικό. Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς έχουμε καθήκον να προετοιμαζόμαστε και έχουμε καθήκον να ανεβάζουμε το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού μας -και το κάνουμε αυτό- και να μεριμνούμε ώστε σε αυτή την αποστολή να είναι αφοσιωμένοι.
Παρακολουθούμε με περίσκεψη μια αναβάθμιση της τακτικής από την πλευρά της γείτονος χώρας και αναπροσαρμόζουμε, σε σχέση με αυτό, και τις δικές μας δυνάμεις αποτροπής. Εννοώ ότι το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι σε όλες τις διαδικασίες παραβιάσεων εμείς θα προσγειωνόμαστε τελευταίοι και εμείς θα ελλιμενιζόμαστε τελευταίοι.
Ο πρωθυπουργός ήταν εντός Ελλάδας τις ημέρες των πυρκαγιών
Τελικά, εσείς μήπως γνωρίζετε πού βρισκόταν ο πρωθυπουργός τις ημέρες των πυρκαγιών, που τον αναζητούσαν η αντιπολίτευση και ο Τύπος;
Ο πρωθυπουργός ήταν παρών. Το λέω με την έννοια ότι είχε μια πλήρη γνώση και πλήρη ενημέρωση για το τι συνέβαινε και το τι σχεδιαζόταν. Ο σχεδιασμός παιζόταν μέρα με τη μέρα. Εδινε και κατευθύνσεις στον αρμόδιο υπουργό.
Εσείς γνωρίζατε πού βρισκόταν; Είναι θεμιτό λέτε να μη γνωρίζει ο λαός πού κάνει διακοπές ο πρωθυπουργός;
Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι αυτό το αντικείμενο. Με την έννοια του είμαι εδώ ή είμαι εκεί. Ο πρωθυπουργός είχε άμεση σχέση με το τι γινόταν στα μέτωπα των πυρκαγιών, έδινε κατευθύνσεις και ήταν σε μια διαρκή επαφή. Αν με ρωτάτε, ήταν εντός Ελλάδας. Αν θέλετε να σας πω αυτό το πράγμα. Αλλά δεν θέλω να μπω σε μια διαδικασία να πω πού ήταν ο καθένας.
Μη μου πείτε πού βρισκόταν, αλλά, πάντως, εσείς γνωρίζατε πού βρισκόταν;
Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτό.
Πάντως, όταν η κ. Μέρκελ πηγαίνει διακοπές στην Ιταλία, αυτό το γνωρίζει ο κόσμος.
Μα, η κυρία Μέρκελ στις διακοπές της είχε πέσει και είχε σπάσει και το πόδι της. Το θεωρώ όχι απλώς επουσιώδες, θεωρώ τη συζήτηση πάνω σε αυτό, μέσα σε εισαγωγικά, τη «βλακεία της πολιτικής επικοινωνιακής διαμάχης». Δεν απασχολεί αυτό το πράγμα ούτε την κοινωνία ούτε τον κόσμο.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής