Επισημαίνει πως «η κυβέρνηση φλυαρεί για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά η πραγματικότητα την διαψεύδει κάθε μέρα» και υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα χρειάζεται έναν πρωθυπουργό που θα μπορεί να πείσει Eλληνες και ξένους επενδυτές ότι τα χρήματά τους θα πιάσουν τόπο». Με αφορμή, τέλος, το συνέδριο στην Εσθονία, ξεκαθαρίζει ότι «μας ενδιαφέρει η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, όχι μία συζήτηση του προηγούμενου αιώνα».
Οι καλοκαιρινές διακοπές ολοκληρώνονται, η πολιτική ζωή επανέρχεται και αυτή σε κανονικούς ρυθμούς. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα;
Το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία συνεχίζεται. Το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει συναντήσεις με ακόμα περισσότερες κοινωνικές ομάδες και φορείς, ακούγοντας τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους. Βασική μας προτεραιότητα είναι να φέρνουμε συνεχώς κοντά μας τους μετριοπαθείς πολίτες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, όπου και αν ανήκαν στο παρελθόν.
Θέλουμε καθημερινά να αποδεικνύουμε ότι οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοιχτές για όποιον πιστεύει στην Ελλάδα της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που πλέον περιμένουν περισσότερα από μας, αναζητώντας τη λύση στα αδιέξοδα που έφερε η καταστροφική περίοδος διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Παράλληλα, εδώ και αρκετό καιρό το επιτελείο μας εργάζεται πυρετωδώς για τη ΔΕΘ. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει πριν από τα μέσα Ιουλίου και τώρα μπαίνουν οι «τελευταίες πινελιές».
Κορυφαίο οικονομικό και πολιτικό γεγονός τον Σεπτέμβριο, η ΔΕΘ. Πέρυσι παρουσιάσατε εκεί τους άξονες του σχεδίου σας για μείωση της φορολογίας. Φέτος τι να περιμένουμε από την παρουσία του προέδρου της Ν.Δ.;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ το 2016 για 30% μείωση στον ΕΝΦΙΑ και μείωση από το 29% στο 20% στο φόρο επιχειρήσεων. Στην ίδια ομιλία, έδωσε και μία λίστα με δέκα συγκεκριμένα μέτρα περικοπών που αντιστοιχούν σε έσοδα 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, όσα χρήματα χρειάζονται για τις συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις.
Φέτος είναι η στιγμή να ξεπεράσουμε το ταβάνι της μιζέριας που έχει βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας και για το πώς οι επόμενες γενιές θα ζήσουν καλύτερα. Γιατί το αξίζουν να ζήσουν καλύτερα. Στη φετινή ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για το όραμα που έχει για την Ελλάδα και θα στείλει ένα μήνυμα εξωστρέφειας και αισιοδοξίας.
Εχουμε ολοκλήρωση β’ αξιολόγησης, περιορισμένη έξοδο στις αγορές, αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους. Δεν αποτελούν όλα αυτά ενδείξεις ότι, έστω και καθυστερημένα, βελτιώνεται το κλίμα στην οικονομία;
Δυστυχώς, η οικονομία ακόμα δεν έχει επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από την έλευση της κυβέρνησης. Ακόμα και οι διεθνείς οίκοι, που ξαφνικά αγάπησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιολογούν την οικονομία μας σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2014. Οι μόνες επενδύσεις για τις οποίες συζητάμε είναι αυτές που ξεκίνησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Cosco, περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα επενδύσεων που πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και τώρα τις παρουσιάζει ως μεγάλες επιτυχίες, πλην όμως με τεράστιες καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί βγήκε στις αγορές, ενώ το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας, μιας χώρας με συγκρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη με την Ελλάδα, είναι για το πενταετές ομόλογο κάτω από 2%. Εμείς δανειστήκαμε με ένα επιτόκιο κοντά στο 5%. Κι αυτή η διαφορά στο κόστος δανεισμού είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του κ. Τσίπρα. Η χώρα έχασε 3 χρόνια και συνεχίζει να χάνει χρόνο. Γι’ αυτό υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, που είμαι βέβαιος ότι θα αποδοθούν στις επόμενες εκλογές.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Εκτός από τη Ν.Δ. είναι και η κυβέρνηση που μιλά πλέον σε κάθε ευκαιρία για ανάπτυξη και επενδύσεις. Γιατί θεωρείτε πως η Ν.Δ. μπορεί να τις προσελκύσει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όχι;
Η Ελλάδα χρειάζεται έναν πρωθυπουργό που θα μπορεί να πείσει Ελληνες και ξένους επενδυτές ότι τα χρήματά τους θα πιάσουν τόπο. Που θα μπορεί να γκρεμίσει με αποφασιστικότητα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Που θα μπορεί να εξασφαλίσει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που θα αφήσει πίσω του τα capital controls. Αυτό σήμερα μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να το καταφέρουν. Η κυβέρνηση μπορεί να φλυαρεί για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά η πραγματικότητα τη διαψεύδει κάθε μέρα. Η λίστα με τις δηλώσεις Τσίπρα ότι η «ανάπτυξη έρχεται» είναι πολύ μεγάλη. Το 2016 όμως ήμασταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη σε ύφεση. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να τρέχει με 4% ανάπτυξη και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει πλήρως σε αυτό το στόχο. Μπορεί αυτά να ακούγονται μόνο ως ποσοστά και αριθμοί, αλλά αντιστοιχούν σε δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πόσο σημαντικές για το πολιτικό σκηνικό θεωρείτε τις διεργασίες που συντελούνται στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς; Και σας ρωτώ γιατί γίνεται συχνά συζήτηση περί ενδεχόμενων συνεργασιών μετά τις εκλογές, ενώ και η ηγεσία της Ν.Δ. έχει πει ότι ακόμη και αν είναι αυτοδύναμη, θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις.
Οι εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων δεν μας αφορούν. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, πρόθεσή μας είναι να επιδιώξουμε μετεκλογικές συνεργασίες και ευρεία συναίνεση στην επόμενη Βουλή, ακόμη και σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός μάς δώσει αυτοδυναμία.
«Μας απασχολεί η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, όχι μια συζήτηση του προηγούμενου αιώνα…»
Βρεθήκατε αυτή την εβδομάδα στην Εσθονία. Πόσο επίκαιρη είναι άραγε μία συζήτηση, σαν αυτή που γίνεται τις τελευταίες ημέρες, περί σταλινισμού; Τι απαντάτε στην κριτική πως ίσως η Ν.Δ. συνέβαλε τελικά σε μία ατζέντα που ευνοεί την κυβέρνηση διότι δεν συζητάμε πρωτίστως για την οικονομία και την καθημερινότητα;
Δεν σκοπεύουμε να μείνουμε σιωπηλοί σε τέτοιες προκλήσεις. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ως Ελληνες και ως Ευρωπαίοι καταδικάζουμε την περίοδο του σταλινισμού, τελεία. Χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις.
Τη μία μέρα υπεραμύνονται του σταλινισμού και την άλλη στήνουν επικοινωνιακά show για ιδιωτικοποιήσεις που οι ίδιοι μέχρι πρόσφατα καταψήφιζαν, όπως στην περίπτωση του ΟΛΘ. Πράγματι, συμμετείχα αυτή την εβδομάδα σε συνέδριο στην Εσθονία, όχι για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Συνειδητοποίησα, για ακόμη μια φορά, ότι βρισκόμαστε πολύ πίσω ως χώρα σε θέματα όπως η ψηφιακή πολιτική, η απλοποίηση των διαδικασιών για τους πολίτες, η διαφάνεια, αλλά και οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Γι’ αυτά πρέπει να δουλεύουμε και όχι να επιστρέφουμε σε συζητήσεις που δεν αφορούν κανέναν. Αυτά τα ζητήματα είναι πολύ πιο σημαντικά από εκείνα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στην πολιτική ατζέντα και τα οποία αφορούν τη δεκαετία του ‘40. Μας απασχολεί η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, όχι μια συζήτηση του προηγούμενου αιώνα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
achondropoulos@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής