Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική συγκυρία της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχή έξοδο στις αγορές, την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καθώς και των μακροοικονομικών δεικτών, βελτίωση η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2017.
Επιπλέον, χαρακτήρισε κρίσιμη την τρέχουσα χρονιά, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, μετά την έξοδο από την αυστηρή επιτροπεία. Χαρακτήρισε σημαντική τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, την υγεία, την παιδεία, τις αγορές και τις υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση κεφαλαίων και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και οι δημόσιες στον τομέα των υποδομών.
Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μετά το 2019, θα είναι σημαντικός και θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μείωση των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων.
Κατόπιν, αναφέρθηκε, στα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με το άνοιγμα αγορών και υπηρεσιών, την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις ευεργετικές επιπτώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Για το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τόσο την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας όσο και τα νέα εργαλεία για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Για τα ζητήματα που αφορούν ειδικότερα τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πόλη, προχωρώντας σε έργα που είχαν καταντήσει ανέκδοτο, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση της σήραγγας των Τεμπών, και η αλλαγή στον ΟΑΣΘ – και όχι με τη ρητορική της συμπρωτεύουσας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει δρομολογηθεί και υλοποιείται η επίλυση των χρόνιων ζητημάτων, όπως η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας και η ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης.
Οι φορείς της πόλης χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι προχωράνε τα ζητήματα των υποδομών (λιμάνι, μετρό, έργα στο αεροδρόμιο), χαρακτήρισαν ως μεγάλη ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί για την πόλη, την αλλαγή στον ΟΑΣΘ και έθεσαν στον Πρωθυπουργό τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την οικονομία και την παραγωγή Βορείου Ελλάδας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσίπρα
Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στο Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα για τον τουρισμό είπε ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά, καθώς μέχρι και τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και απαντώντας και σε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τόνισε:
-Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
-Η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση.
-Το “πάγωμα” των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει με την ψήφιση νόμου τις επόμενες μέρες.
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων έθεσαν τα αιτήματα σχετικά με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φορολογία και άλλα ζητήματα που τους απασχολούν. Στα θέματα του ΟΑΣΘ, του μετρό και του λιμανιού υπήρξε αναγνώριση, εκ μέρους των φορέων, ότι έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.