1 Τα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγησης με νέα μέτρα λιτότητας που πιθανότατα θα ζητήσουν οι δανειστές και η προσπάθεια να μην υπάρξει και αυτή τη φορά νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της.
2 Το σφυροκόπημα από τη Νέα Δημοκρατία για τις υποθέσεις των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη αλλά και των αποκαλύψεων του Γιάνη Βαρουφάκη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς το 2015, για τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.
3 Τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού και τη διαχείριση της αυξανόμενης δυσφορίας βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
4 Το γενικευμένο κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας για την οικονομική «κόλαση» εκατομμυρίων πολιτών με την καταβολή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια και τους πλειστηριασμούς αλλά και για τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έρχονται.
«Εξαφανισμένος»
Την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στα καμένα της Ανατολικής Αττικής, μετά την κατακραυγή για την «εξαφάνισή» του τις ημέρες των καταστροφικών πυρκαγιών, ακολούθησε νέα απουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα απέφυγε να κάνει δημόσιες παρεμβάσεις. Σιωπή για τον τόπο διακοπών του πρωθυπουργού υπήρξε και από τα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία αναλώθηκαν κυρίως γύρω από την υπόθεση της άρνησης του κ. Σταύρου Κοντονή να συμμετάσχει στο συνέδριο που οργάνωσε η Εσθονία για τα «εγκλήματα του κομμουνισμού». Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο του Ελεύθερου Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας αποφεύγει να απαντήσει αν ο ίδιος γνώριζε έστω πού βρισκόταν ο κ. Τσίπρας και περιορίζεται να δηλώσει πως «βρισκόταν εντός Ελλάδας».
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μην αποκαλύπτει πού βρισκόταν τις ημέρες των πυρκαγιών, με το Μέγαρο Μαξίμου να παραδέχεται απλώς ότι βρισκόταν σε «ολιγοήμερες διακοπές». Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες (που δεν διαψεύστηκαν) ότι ο κ. Τσίπρας προσγειώθηκε στο Τατόι με στρατιωτικό ελικόπτερο Χιούι και από εκεί επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για να πετάξει πάνω από τις καμένες εκτάσεις προσδιορίζουν το σημείο των διακοπών του σε σύμπλεγμα νησιών στο Αιγαίο. Το γεγονός όμως, ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να αρνείται να αποκαλύψει τον τόπο των διακοπών του, για την αντιπολίτευση συνεχίζει να συνιστά μείζον ζήτημα.
Στο στρατηγείο της Ηρώδου Αττικού το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζει τις εξαγγελίες που θα πάρει μαζί του στις αποσκευές για τη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός, που δεν έχει τη δυνατότητα να εξαγγείλει παροχές, θα περιοριστεί κυρίως σε ιδεολογικού τύπου τοποθετήσεις, δίνοντας έμφαση στις διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ., ενώ θα υποσχεθεί φοροελαφρύνσεις στους οικονομικά ασθενέστερους μετά το 2019, αν βέβαια υπάρξει θετικό οικονομικό κλίμα.
Ως «σύμμαχοι» της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιαστούν από το Μαξίμου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, που αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα στις 7 και στις 14 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα. Κορυφαίο σύνθημα του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ αναμένεται να είναι η «επανεκκίνηση της οικονομίας» και η «έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία», την οποία μπορεί να διασφαλίσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για το «πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε τις δυνατότητες της χώρας», το οποίο δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια. «Τους πονάει, και μιλώ για τη Ν.Δ., το γεγονός ότι αυτοί χρεοκόπησαν τη χώρα και ότι εμείς είμαστε αυτοί που θα τη βγάλουμε. Ας συνηθίσουν σε αυτή την ιδέα», δήλωσε με νόημα («Στο Κόκκινο») ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Την ίδια στιγμή, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου σχεδιάζει μια πιο ήπια και ψύχραιμη αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα τεθούν από τους δημοσιογράφους στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Μετά το περσινό «Βατερλό», με τις προσωπικές επιθέσεις και τον εκνευρισμό που έδειξε ο κ. Τσίπρας, κυρίως στις ερωτήσεις για τον (αντισυνταγματικό όπως αποδείχθηκε) διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, το Μαξίμου επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ωστόσο, θα συνεχίσει τις επιθέσεις τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση, συνδέοντάς τη με την «Ακροδεξιά» και τα «συμφέροντα», όσο και στα ΜΜΕ, σε επιχειρηματίες, αλλά και θεσμικούς παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται και δικαστικοί λειτουργοί. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του και στις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει το επόμενο διάστημα σε διάφορους τομείς για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, κυρίως στην Υγεία και στην Παιδεία.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της επίλυσης σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, σύμφωνα με το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, περιλαμβάνονται:
1) Η μείωση της ανεργίας, η οποία από το 27,2% το 2014 μειώθηκε κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και οι 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
2) Η δωρεάν πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στις υπηρεσίες Υγείας.
3) Τα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας, όπως τα χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, τα σχολικά γεύματα και η δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
4) Η προκήρυξη θέσεων για προσωπικό στα νοσοκομεία.
Σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαραβάλλει το σχέδιο της Ν.Δ., το οποίο, όπως είχε ισχυριστεί πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι να κάνει απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Να απολύσει ακόμη και γιατρούς και νοσηλευτές, να κλείσει νοσοκομεία, να ενισχύσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα της Υγείας». Η στρατηγική που θα συνεχίσει να ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. στόχο έχει να διατηρήσει το κλίμα πόλωσης, που θεωρείται ότι εν μέρει ευνοεί την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός θα αποφύγει να δώσει υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, όπως έκανε παλαιότερα, αλλά θα δώσει έμφαση στα πεπραγμένα και στις ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το Μαξίμου σε πρωτοβουλίες και σε μεταρρυθμίσεις που μπορεί να μην έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο για τους πολίτες, αλλά έχουν αριστερό πρόσημο και μπορούν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι τομείς, όμως, όπου η κυβέρνηση έχει καταγράψει ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως είναι η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, οι επενδύσεις και η πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι το προβληματικό πεδίο του πρωθυπουργού, στο οποίο αναμένεται να κινηθεί με ιδιαίτερη δυσκολία στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Για το θέμα της προσφυγικής κρίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιρρίψει ευθύνες στη στάση που τηρούν ορισμένες χώρες στην Ε.Ε. και στην αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό. Οι αυξημένες προσφυγικές ροές και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες καταγραφής και χορήγησης ασύλου, αλλά και οι ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια της Λέσβου και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας στη χώρα αναμένεται να φέρουν σε δύσκολη θέση την Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τόνισε μάλιστα (ΒΗΜΑ FM 99,5) ότι αν δεν αναλάβει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής άμεσα πρωτοβουλίες, «το πρόβλημα τείνει να γίνει μη διαχειρίσιμο».
Η φορολαίλαπα
Ο βασικός «αντίπαλος», όμως, για την κυβέρνηση δεν είναι ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε και τα συμφέροντα που -όπως υποστηρίζει- την πολεμούν, αλλά η «φορολαίλαπα» που πλήττει εκατομμύρια φορολογούμενους. Ηδη έχει διαπιστωθεί σε ένα βαθμό η αδυναμία μιας μεγάλης μερίδας πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την οδυνηρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην αγορά. Εν όψει μάλιστα του προϋπολογισμού του 2018, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει και σε περαιτέρω περικοπές.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2019
Χάνουν έδαφος οι εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες το 2018
Στελέχη της Κουμουνδούρου, με τα οποία συνομίλησε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, υποστηρίζουν ότι στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εξαντλήσει μέχρι τέλους το χρόνο που διαθέτει εκ του Συντάγματος για να παραμείνει στην εξουσία και να προκηρύξει εκλογές το 2019. «Αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και οι οικονομικοί δείκτες βελτιωθούν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αποδείξει στον κόσμο ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια. Μέχρι το 2019 είναι δυνατόν να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση και -γιατί όχι;- να κερδίσουμε και πάλι τις εκλογές», τονίζει στον «Ε.Τ.» κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει άριστη γνώση των κομματικών διεργασιών.
Στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν πως στις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου θα μπορέσει να καταγραφεί μια μικρή ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει να την εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά.
«Τους έχει επηρεάσει τόσο πολύ το σύνδρομο στέρησης από την εξουσία, που προσπαθούν να χτυπήσουν την κυβέρνηση με όλα τα μέσα», δήλωσε («Στο Κόκκινο») ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το 2018 και πριν η κυβέρνηση μπει στη διακεκαυμένη ζώνη του φθινοπώρου του 2018, αρχίζουν πλέον και χάνουν έδαφος.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής