Πάντως στη σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου συζητήθηκαν όλα: η τρίτη αξιολόγηση, η δεύτερη έξοδος στις αγορές, το πακέτο της ΔΕΘ και η προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι δημοσιονομικά δεν υπάρχει πρόβλημα παρά την κόπωση των εσόδων που είχαμε τον Ιούλιο. Ξεκαθάρισε όμως ότι τα περιθώρια και οι δεσμεύσεις του προγράμματος δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για εξαγγελίες αφού μετά το επεισόδιο του περασμένου Δεκεμβρίου με τα επιδόματα των συνταξιούχων ακόμη και η μετακίνηση ενός ευρώ χρειάζεται την έγκριση των δανειστών. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ενημέρωσε ότι η ολοκλήρωσή της μπορεί να γίνει μέχρι και το τέλος του χρόνου αν δεν υπάρξει καθυστέρηση από τα υπουργεία που χειρίζονται «ευαίσθητα» θέματα του προγράμματος, όπως το ασφαλιστικό, τα κοινωνικά επιδόματα και οι αλλαγές στο Δημόσιο.
Παραδέχθηκε το ΔΝΤ ζητά -όπως πάντα- περισσότερα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα και επεσήμανε ως σημεία ενδιαφέροντος του Ταμείου τις αλλαγές στο Δημόσιο και την αναστοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων. Τόνισε ακόμη ότι το ΔΝΤ σε αντίθεση με την ΕΚΤ επιμένει σε πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προαναγγέλλει επίσης την πρόωρη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής του αφορολογήτου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 από το 2019 αφού συνεχίζει να πιστεύει ότι με τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.
Δεν έκρυψε επίσης την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου αλλά και γενικότερα για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι η Ολλανδία δεν έχει ακόμη νέα κυβέρνηση και η Γερμανία θα περάσει κάποιο διάστημα πριν σχηματιστεί νέο κυβερνητικό σχήμα, γεγονός που θα καθυστερήσει και τη συζήτηση για μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Σχετικά πιο απλά είναι τα πράγματα για μια νέα έξοδο στις αγορές μετά το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 24 Ιουλίου. Μετά και την αναβάθμιση της Fitch οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί και μια έξοδος μπορεί να γίνει μέσα στο φθινόπωρο ώστε να υπάρχει ο χρόνος για να γίνει και μια τρίτη είτε στο τέλος του χρόνου είτε στις αρχές του 2018. Σε ό,τι αφορά την έξοδο προς τις αγορές ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι χρειάζεται προσεκτική εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος από όλους αλλά σημπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης ανακυκλώνει τα σκουπίδια για το δημοψήφισμα και τα capital controls»
«Handelsblatt»: Η εποπτεία θα συνεχιστεί
«Στην Ε.Ε. και στον κύκλο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης υπάρχει η σκέψη να συνδράμουν τη χώρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος με μια πιστωτική γραμμή. Ενα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μειώσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων», τονίζει την ίδια ώρα η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».
Μια πιστωτική γραμμή θα σήμαινε όμως ότι η Ελλάδα θα συνέχιζε να βρίσκεται υπό την αυστηρή επιτήρηση των χρηματοδοτών: Οι κανονισμοί του ESM προβλέπουν έλεγχο κάθε τρεις μήνες. Επομένως ο Τσίπρας, που ήθελε να διώξει την τρόικα ήδη το 2015, δεν πρόκειται να την ξεφορτωθεί τόσο γρήγορα, σημειώνει.
Μιλώντας για την τρίτη αξιολόγηση επισημαίνει τις δυσκολίες που υπάρχουν αφού κάποια από τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν συναντούν αντιστάσεις ακόμη και από υπουργούς της κυβέρνησης: «Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει τώρα ο Τσίπρας είναι πολύ απαιτητικό. Πολλά σημεία βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογικά τελείως αντίθετο. Για παράδειγμα, θα πρέπει οι εργαζόμενοι του Δημοσίου να περνούν τακτικά από αξιολόγηση. Αυτό βρίσκει αντίθετους τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν συνηθίσει να παίρνουν προαγωγή ανεξάρτητα από ικανότητες και απόδοση», αναφέρει χαρακτηριστικά για να συνεχίσει τονίζοντας ότι «ακόμη όμως και αν τα καταφέρει (σ.σ.: να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά και να βγει στις αγορές), κάτι το οποίο θα ήταν ένα μικρό θαύμα αν σκεφτεί κανείς τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις, ακόμη και τότε δεν διασφαλίζεται ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα πετύχει την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα. Τους επενδυτές ανησυχεί προ πάντων το χρέος, που αγγίζει σχεδόν το 180% του ΑΕΠ».
Τέλος, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει και τη σύνδεση του μέλλοντος της Ελλάδας με τη σχέση Σόιμπλε με το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί το 2018 εκ νέου βοήθεια, τότε ο Σόιμπλε προτίθεται να θέσει το τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης σε μια νέα βάση. Μετά τη διαμάχη των τελευταίων χρόνων με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στη διάσωση της Αθήνας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ μελλοντικά εκτός Ευρώπης και αντ’ αυτού να μετατρέψει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου