«Η Ευρώπη», σημειώνει, «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεταναστευτικές πιέσεις, αλλά η διαφορά σήμερα σε σχέση με δυο χρόνια πριν είναι μεγάλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανακάλυψε τώρα το ζήτημα. Όταν ο Πρόεδρος Juncker ανέλαβε καθήκοντα, δημιούργησε τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ για τη μετανάστευση, επειδή γνώριζε ότι η μετανάστευση θα αποτελέσει την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα κατά τη θητεία μας. Είχα την τιμή να αναλάβω την πρόκληση αυτή και, έκτοτε, έχουμε εργαστεί από κοινού για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης»
«Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο», υπογραμμίζει, «επιτυγχάνοντας κατά τα δύο τελευταία χρόνια περισσότερα από όσα επιτεύχθηκαν κατά τα προηγούμενα είκοσι. Από τη διάσωση ζωών στη θάλασσα έως την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης, τη μείωση των ροών σε συνεργασία με εταίρους τρίτων χωρών, την προστασία των συνόρων μας, τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, το άνοιγμα ασφαλών και νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, την επίδειξη αλληλεγγύης τόσο στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο όσο και στο εξωτερικό σε γειτονικές χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση έχει ήδη αρχίσει να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Όπως τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, «σταδιακά, διαμορφώνεται μια περισσότερο ενοποιημένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν προκειμένου να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να αναπτυχθεί ένας συνεκτικός και ολοκληρωμένος τρόπος, τόσο για την αξιοποίηση των οφελών όσο και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης μακροπρόθεσμα.Η υποστήριξη των κρατών μελών που πλήττονται περισσότερο και ο περιορισμός των ροών κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου αποτελούν βασική μας προτεραιότητα. Στην Ανατολική Μεσόγειο, θέσαμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Μετά τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, ο μέσος όρος των διελεύσεων περιορίστηκε σημαντικά».
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
«Αλλά η Λιβύη», προσθέτει, «είναι διαφορετική περίπτωση σε σχέση με την Τουρκία. Η δράση μας στην Κεντρική Μεσόγειο πρέπει να επικεντρωθεί στη διάσωση ζωών στη θάλασσα, στην προσπάθεια βελτίωσης, όπου είναι δυνατό, των συνθηκών στη Λιβύη, στην παροχή βοήθειας στους μετανάστες που βρίσκονται εκεί ώστε να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και στην αποτροπή των παράτυπων και επικίνδυνων θαλάσσιων διελεύσεων».
Όπως εξηγεί ο κ. Αβραμόπουλος, «ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι το άνοιγμα ασφαλών και νόμιμων διαδρομών για τους πρόσφυγες. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στο ανθρωπιστικό της καθήκον και να βοηθά αυτούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Τον Ιούλιο, ζητήσαμε από όλες τις χώρες της ΕΕ να μας δηλώσουν, μέχρι τον Σεπτέμβριο, πόσους πρόσφυγες θα ήταν διατεθειμένες να επανεγκαταστήσουν από τη Λιβύη και τις γειτονικές χώρες κατά την επόμενη χρονιά. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες αυτές, διαθέτοντας 10.000 ευρώ για κάθε άτομο που επανεγκαθίσταται από κράτος μέλος».
«Προσβλέπω», σημειώνει, «ότι όλα τα Κράτη Μέλη θα συνεχίσουν να συμβάλουν ενεργά για τον περιορισμό των ροών κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου. Χρειάζεται όλα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν περισσότερα κονδύλια στο καταπιστευματικό ταμείο ΕΕ-Αφρικής για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης, συμβάλλοντας με προσωπικό στους οργανισμούς της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία και ανοίγοντας θέσεις για τη νόμιμη επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από τη Λιβύη και τις γειτονικές χώρες».
Κρίσιμα στοιχεία για τον Ευρωπαίο Επίτροπο εξακολουθούν να είναι η επιστροφή και η επανεισδοχή. «Η ΕΕ πρέπει να ασκήσει την επιρροή της ώστε να διασφαλίσει τη συνεργασία των τρίτων χωρών για την επανεισδοχή των υπηκόων τους που φθάνουν ως οικονομικοί μετανάστες. Στο μέλλον, πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί. Η πολιτική θεωρήσεων που εφαρμόζουμε θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές προκειμένου να επιταχυνθεί η επανεισδοχή μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία. Προσβλέπω στη στήριξη και των Κρατών Μελών στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών», αναφέρει.
«Κατά τους προσεχείς μήνες, θα συνεχίσουμε να προτείνουμε νέες ιδέες που μπορούν να συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων. Επίσης, θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για την επίτευξη ενός ισορροπημένου συμβιβασμού όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ για το άσυλο. Για την Επιτροπή, αυτός ο συμβιβασμός πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη όλων και να είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Είμαι βέβαιος ότι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της μετανάστευσης», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Αβραμόπουλος.