Η ίδια η πραγματικότητα προσπερνά με ταχύτητα κάθε απόπειρα αποπροσανατολισμού, καθώς απαντά στη… βουτιά στο παρελθόν, αναδεικνύοντας διαρκώς μία τρέχουσα καθημερινότητα που κατατρέχεται από έναν φορολογικό… «ολοκληρωτισμό», ο οποίος συνεχίζει να πνίγει την οικονομία και να εξουθενώνει την κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, η απάντηση στην απόπειρα του κυβερνώντος κόμματος να συντηρήσει -και διά νέων δηλώσεων του κ. Κοντονή- την ιστορικού περιεχομένου συζήτηση για τον χαρακτήρα καθεστώτων του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού που έχουν καταρρεύσει εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη, ήρθε από την αξιωματική αντιπολίτευση διά της προσγείωσης στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η χώρα. Με ανάδειξη των «πεπραγμένων» της κυβέρνησης, τα οποία συνδέονται με «αβάσταχτη υπερφορολόγηση, προκλητική ανικανότητα και συνεχή ψέματα».
Η Ν.Δ. υπενθύμισε το… «13άρι των ψεμάτων του κ. Τσίπρα στην περσινή ΔΕΘ» επισημαίνοντας συγκεκριμένα αποσπάσματα της ομιλίας του πρωθυπουργού:
1. «Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η δεύτερη αξιολόγηση». Η λέξη γρήγορα, όπως όλες οι λέξεις άλλωστε στο στόμα του κ. Τσίπρα, έχασε το νόημά της, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε το φθινόπωρο του 2016, αλλά το καλοκαίρι του 2017 και πιο συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου 2017.
2. «Το δεύτερο βήμα είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup». Η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε με πολύμηνη καθυστέρηση, αλλά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενο και έχουν παραπεμφθεί για το 2018.
3. «Το τρίτο βήμα είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ». Ανέκδοτο κατάντησε η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς η κυβέρνηση απέτυχε δυόμισι χρόνια τώρα να μας εντάξει σε αυτό.
4. «Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017». Τελικά, ακόμη και η κυβέρνηση ψαλίδισε τις προβλέψεις της για το 2017. Αντί για ανάπτυξη 2,7%, τώρα προβλέπει 1,8%, δηλαδή ρυθμό ανάπτυξης υποδιπλάσιο από αυτόν που μπορεί να τρέξει η ελληνική οικονομία. Και μάλιστα, σε ένα διεθνές περιβάλλον που όλη η ευρωζώνη αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
5. «Αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης». Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Fund for Strategic Investment (EFSI), η Ελλάδα είναι ουραγός έχοντας δεσμεύσει λιγότερο από 1 δισ. ευρώ.
6. «Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%». Αποδείχτηκε τόσο αποφασισμένος ο κ. Τσίπρας στην επίτευξη και αυτού του στόχου, που υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, όχι μόνο για το 2019 και το 2020, αλλά μέχρι το 2022 και δέσμευσε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060!
7. «Με τα χαμηλότερα – εφικτά – πλεονάσματα, λοιπόν, και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα έχουμε σε δύο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη». Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα. Υποσχόταν μείωση φόρων και τελικά το μόνο που μείωσε ήταν το αφορολόγητο όριο!
8. «Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα». Πάλι ψέμα. Καμία διεύρυνση των απαλλαγών δεν έγινε για τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Μόνο συρρίκνωσή τους. Γι’ αυτό ανυπομονούν να δουν την “ελάφρυνση” όσοι πάρουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τις επόμενες μέρες.
9. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς». Η υπόσχεση για προστασία από πλειστηριασμούς έγινε διαφήμιση των «άμεσων με ένα κλικ, καλών, αριστερών, ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».
10. «Η διατήρηση των κύριων συντάξεων». Μόνο που όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου, ιδίως όσοι δούλεψαν περισσότερα χρόνια και με αυξημένες εισφορές, βλέπουν μειώσεις μέχρι 30%. Και ενώ οι παλιοί συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις 18% – 24% κατά μέσο όρο από την 1η Ιανουαρίου 2019.
11. «Για τους επιχειρηματίες θεσπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης». Οχι μόνο ακατάσχετος λογαριασμός δεν έγινε, αλλά, αντίθετα, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017 είχαν γίνει κατασχέσεις σε 954.114 φορολογουμένους, ενώ 1.600.000 φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης.
12. «Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016, παγώνουν». Το μόνο που πάγωσε είναι το αίμα των εργαζομένων που άρχισαν να πληρώνουν τις διογκωμένες ασφαλιστικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου.
13. «Στο Ελληνικό, βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών». Οσο «γρήγορα» έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, άλλο τόσο «κοντά» είμαστε στην έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό.
Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου