Οπως αποκαλύπτει στον Ελεύθερο Τύπο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, που συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις εκείνης της περιόδου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές φέρεται να «μιλούσε για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη» ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας «στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα».
Η μαρτυρία του κορυφαίου πολιτικού παράγοντα της Βενεζουέλας, που μιλάει με καθεστώς ανωνυμίας, είναι αποκαλυπτική:
«Ο Αλέξης Τσίπρας μάς έλεγε πως το κόμμα του από την αρχή είχε σχέδιο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Από τη Βενεζουέλα ζητούσε να βοηθήσουμε δίνοντας στη χώρα σας πετρέλαιο. Πίστευε πως στην περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ θα μπορούσε να βρει στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα».
«Περιμένω από τη Βενεζουέλα να μας βοηθήσει παρέχοντάς μας πετρέλαιο», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας διεμήνυσαν έγκαιρα στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα πρέπει να βασίζεται στη βοήθεια της λατινοαμερικανικής χώρας για πετρέλαιο. «Εγώ του εξήγησα ότι η Βενεζουέλα δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα δίνοντάς της πετρέλαιο. Και αν δώσει κάτι, του έλεγα, θα σας πάρει τα μισά, κυρίως λόγω της διαφθοράς που υπάρχει στο καθεστώς», καταλήγει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προέβλεπε προμήθεια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα από την κρατική εταιρία PDVSA, δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή, όπως ακριβώς γίνεται με την Κούβα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να διαπιστώσει από νωρίς αν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με την οποία είχε αναπτύξει στενές πολιτικές σχέσεις, είχε τη δυνατότητα να στηρίξει την Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα έπειτα από κάποιους μήνες να εξαντληθούν στη χώρα μας τα αποθέματα σε καύσιμα.
Ωστόσο, εκείνη την περίοδο η Βενεζουέλα είχε ήδη αρχίσει να βυθίζεται στην οικονομική κρίση και οι δυνατότητες που είχε το καθεστώς Μαδούρο να εγγυηθεί μια τέτοια στήριξη στην Ελλάδα ήταν ελάχιστες.
Ετσι, η Βενεζουέλα όχι μόνο δεν κατάφερε να εγγυηθεί τη βοήθεια που ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να επιζητούσε αλλά λίγο καιρό αργότερα ο Νικολάς Μαδούρο σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση συμβούλευε τους Ελληνες πολίτες και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να… φάνε ζωοτροφές για να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τους εκβιασμούς των ξένων δανειστών, όπως έκανε στο παρελθόν και ο λαός της Βενεζουέλας.
«Ο λαός μας έτρωγε ζωοτροφές. Αλλά σπάσαμε τα δεσμά μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μη φοβάστε, Ελληνες και Ελληνίδες, αδέλφια μας! Ο δρόμος είναι να σπάσουμε τα δεσμά με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Να αποτινάξουμε το ζυγό που προσπαθεί να ρουφήξει το αίμα των λαών, την εργασία των λαών, τον πλούτο των χωρών. Αυτός είναι ο δρόμος», είχε δηλώσει ο Νικολάς Μαδούρο.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Το διήμερο «στήσιμο» από Μαδούρο και τα ανταλλάγματα που ζητούσαν Ρωσία, Κίνα
Οπως αποκαλύπτει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, τον Ιούλιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβησαν στη Μόσχα για να συναντήσουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και άλλους Βενεζουελανούς αξιωματούχους, που βρίσκονταν στη Ρωσία σε επίσημη επίσκεψη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του (Συνασπισμός 1/7/2013) είχε δικαιολογήσει τότε το εν λόγω ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Ρωσία, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο πλαίσιο «διμερών συναντήσεων με τις ηγεσίες των κομμάτων της κρατικής Δούμα», χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στις επαφές που είχε με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας αποκαλύπτει το παρασκήνιο της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. Οπως υποστηρίζει, σκοπός του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα ήταν να συναντήσει τον Μαδούρο. Εκτός από πετρέλαιο ζητούσε από τον Νικολάς Μαδούρο να μεσολαβήσει ο ίδιος στην Κίνα και τη Ρωσία για να τον στηρίξουν εν όψει της επερχόμενης εκλογικής του νίκης, καθώς «του ζητούσαν απίστευτα ανταλλάγματα για να τον στηρίξουν».
Ο Νικολάς Μαδούρο είχε αναλάβει την εξουσία στη Βενεζουέλα μόλις τρεις μήνες πριν, στις εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο του 2013, μετά το θάνατο του ηγέτη της μπολιβαριανής επανάστασης, Ούγο Τσάβες, τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ως «ο αριστερός πολιτικός που έρχεται με φόρα να κατακτήσει την εξουσία στην Ελλάδα και να δώσει τέλος στη λιτότητα».
Ο κυβερνητικός παράγοντας της Βενεζουέλας αποκαλύπτει: «Τον Ιούλιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Νίκο Παππά και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στη Ρωσία για να συναντήσουν τον Νικολάς Μαδούρο. Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει από τον Νικολάς να τον συναντήσουν και εκείνος τους είπε το ραντεβού να γίνει στη Μόσχα, όπου θα βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη. Ο Νικολάς Μαδούρο είχε δώσει το “πράσινο φως” για τη συνάντηση αυτή λίγες μέρες πριν, από το Παρίσι όπου βρισκόταν, πάλι σε επίσημη επίσκεψη».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, ο Νικολάς Μαδούρο την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μη συναντήσει ο ίδιος τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά, αλλά να στείλει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και τον υπουργό του επί ευρωπαϊκών θεμάτων.
«Ο Αλέξης περίμενε δύο μέρες στο ξενοδοχείο στη Μόσχα για να συναντήσει τον Μαδούρο. Τελικά, όμως, ο Μαδούρο δεν εμφανίστηκε. Αντί αυτού εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ελίας Χάουα, ο οποίος κατ’ εντολήν του Μαδούρο τούς είδε και μίλησε μαζί τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συνάντηση ζήτησε διάφορα πράγματα και ο Ελίας Χάουα τους έδωσε την υπόσχεση ότι θα τους στηρίξει. Σε αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα συμμετείχε και ο στενός συνεργάτης του Νικολάς Μαδούρο και υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τεμίρ Πόρας».
Οπως αποκαλύπτει η ίδια ανώτατη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε επίσης από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο να μεσολαβήσει στην Κίνα και τη Ρωσία, από όπου ήδη φέρεται να είχε ζητήσει στήριξη αλλά δεν έβρισκε ανταπόκριση. «Ο Αλέξης ζητούσε από τον Νικολάς να μεσολαβήσει στην Κίνα και τη Ρωσία, γιατί αυτές οι δύο χώρες ζητούσαν απίστευτα ανταλλάγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον στηρίξουν», διηγείται ο αξιωματούχος της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: «Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι μού ζητούν τρελά πράγματα για να με στηρίξουν. Σκεφτείτε ότι οι Ρώσοι μού ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε μια αεροπορική βάση στην Κρήτη!».
Οπως, όμως, υποστηρίζει ο πολιτικός παράγοντας της Βενεζουέλας, «τελικά, ο Νικολάς Μαδούρο δεν μεσολάβησε ποτέ σε αυτές τις δύο χώρες για τον Αλέξη Τσίπρα»…
Η ίδια πηγή εξηγεί επίσης ότι «ο Αλέξης αργότερα, όταν συνειδητοποίησε ότι ούτε η Βενεζουέλα ούτε η Ρωσία αλλά ούτε και η Κίνα δεν θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν, εγκατέλειψε την ιδέα της εξόδου από το ευρώ. Κατάλαβε πως ήταν χαμένο παιχνίδι».
Οι συναντήσεις που έγιναν στη Μόσχα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο δεν ανακοινώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άγνωστο παραμένει το είδος της στήριξης που φέρεται να υποσχέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Ελίας Χάουα, στην αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, είχε επισκεφθεί και τη Βενεζουέλα μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση offshore εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου. Σε εκείνο το ταξίδι, που δεν είχε ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν και εκπρόσωποι ελληνικής πετρελαϊκής εταιρίας, ενώ ο κ. Παππάς είχε ταξιδέψει και στην Καραϊβική με το ιδιωτικό λίαρ τζετ του αμφιλεγόμενου Λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ.
Η αποκάλυψη της επίσκεψης στη Βενεζουέλα του κορυφαίου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τον σκοπό αυτού του ταξιδιού. Επίσης η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει για το αν ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Μαχέντ Χαλίλ, ο οποίος ερευνάται από τις ΗΠΑ για σοβαρές υποθέσεις διακίνησης κοκαΐνης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, έχει επισκεφθεί την Ελλάδα την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία και, αν ναι, για ποιο λόγο ήρθε στη χώρα μας.
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής