Ο 72χρονος πρώην υπουργός καταδικάστηκε για την περιβόητη υπόθεση της «προεκλογικής χορηγίας», όπως χαρακτήριζε ο ίδιος την -κατά το κατηγορητήριο- μίζα 450.000 μάρκων που εισέπραξε από τη Siemens για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ. Το αδίκημα της δωροδοκίας είχε κριθεί -βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών- παραγεγραμμένο από τη Δικαιοσύνη, η οποία ωστόσο καταδίκασε τον Τάσο Μαντέλη για νομιμοποίηση της μίζας. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις (200.000 μάρκα το 1998 και 250.000 το 2000) σε τραπεζικό λογαριασμό στη Γενεύη με την κωδική ονομασία «A. Rocos», ενώ το διάστημα 2001-2007 είχαν διακινηθεί μέσω λογαριασμών τρίτων προσώπων σε Αθήνα και τη Νέα Υόρκη για να καλυφθεί η προέλευσή τους.
Το δικαστήριο αναγνώρισε στον πρώην υπουργό τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ αποδέχθηκε το αίτημά του και ανέστειλε την ποινή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Ετσι αφέθηκε ελεύθερος με τη διατήρηση της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας των 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Με τους ίδιους όρους ανεστάλη και η ποινή 12ετούς κάθειρξης που επιβλήθηκε στο πρώην στέλεχος της Siemens Ηλία Γεωργίου. Ο 80χρονος κρίθηκε ένοχος για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, με το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση δόθηκε και στον άλλοτε συνεργάτη του πρώην υπουργού, Αριστείδη Μαντά, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 40 μηνών για απλή συνδρομή σε ξέπλυμα, ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Ελλείψει δόλου, το δικαστήριο απήλλαξε την Αντωνία Μάρκου που κατηγορείτο ως «παρένθετο» πρόσωπο σε λογαριασμό, αλλά και τον κουμπάρο του πρώην υπουργού Γιώργο Τσουγκράνη, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι είχε ανοίξει το λογαριασμό στη Γενεύη.
Δέσμευση χρημάτων
Τα αιτήματα των καταδικασθέντων για υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου περί επιστροφής των… κλεμμένων απορρίφθηκαν από τους δικαστές, οι οποίοι προχώρησαν στη δήμευση ποσού 175.000 ευρώ που είχαν εντοπιστεί σε λογαριασμό και δεσμευτεί κατά την προδικασία, αλλά και των 55.000 ευρώ που είχαν κατατεθεί από τους κατηγορουμένους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να αποδοθούν στο Δημόσιο.
Κάνοντας δε δεκτές τις αιτήσεις της πολιτικής αγωγής, επιδίκασαν 50.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και στον ΟΤΕ 30 ευρώ, με επιφύλαξη.
Η δίκη του πρώην υπουργού ξεκίνησε προ 4ετίας, εξελίχθηκε όμως σε ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς (λόγω και της πολύμηνης δικηγορικής αποχής). Τον προηγούμενο Ιούλιο, δε, ενώ βρισκόταν στο στάδιο των απολογιών, ο θάνατος του προέδρου της έδρας και το γεγονός ότι δεν είχαν οριστεί αναπληρωματικά μέλη του δικαστηρίου οδήγησαν σε επ’ αόριστον αναβολή. Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο από το μηδέν και χθες έριξε αυλαία με την καταδικαστική για τον πρώην υπουργό ετυμηγορία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ