Ήδη από την Δευτέρα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο διεθνής Τύπος χαιρέτιζε την προσπάθεια καθώς θεωρήθηκε πως το «προβληματικό παιδί» της ευρωζώνης κάνει βήματα μπροστά. Την ίδια στιγμή, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τηρούσαν σιγή ιχθύος και αποδείχτηκε πως περίμεναν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για να γίνει η πρώτη δήλωση. Πέραν των επευφημιών για την δοκιμαστική προσπάθεια της Ελλάδας, η εκπρόσωπός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχασε την ευκαιρία όπως άλλωστε κάθε φορά, να ζητήσει ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα-βήμα».
«Τώρα θα πρέπει να εδραιώσει τη μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία έχουν ουσιώδη σημασία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών, επέμεινε.
Ικανοποίηση Τσακαλώτου
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε σε απ’ ευθείας μετάδοση για τους όρους με τους οποίους η χώρα δανείστηκε το ποσό των 3 δισ. με επιτόκιο 4,625%.
«Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βελτιώσει κατά 0,3% το επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014 επί κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά.
Κατά την άποψη του υπουργού Οικονομικών η έξοδος στις αγορές «μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».
Διαβάστε ακόμα:
Η Ελλάδα στις αγορές: Αντλήθηκαν 3 δισ. από την έκδοση του ομολόγου