Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να αντλήσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.
Συνολικά, οι υποβληθείσες προσφορές για τη νέα έκδοση -την πρώτη μετά το 2014- φέρεται πως υπερέβησαν τα 6,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά τουλάχιστον δύο φορές.
Οι τραπεζικές πηγές διαμηνύουν ότι το επιτόκιο «κλείδωσε» στο 4,625% και το κουπόνι στο 4,375%.
Σημειώνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για επιτόκιο της τάξης του 4,875%.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το τελικό επιτόκιο θα αποδειχθεί χαμηλότερο της αντίστοιχης δημοπρασίας του 2014, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 4,95%.
Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, μάλιστα, οι προσφορές που υποβλήθηκαν προήλθαν ισομερώς τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από κατόχους του ομολόγου, λήξεως το 2019.
Ως ανάδοχες τράπεζες είχαν οριστεί από το ελληνικό δημόσιο οι τράπεζες BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.
Σημειώνεται ότι η έξοδος στις αγορές ακολούθησε χρονικά την έγκριση του προγράμματος βοήθειας από το ΔΝΤ, αλλά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Τσακαλώτος: Ήταν μια ικανοποιητική έξοδος
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε σε απ’ ευθείας μετάδοση για τους όρους με τους οποίους η χώρα δανείστηκε το ποσό των 3 δισ. με επιτόκιο 4,625%.
«Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βελτιώσει κατά 0,3% το επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014 επί κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά.
Κατά την άποψη του υπουργού των Οικονομικών η έξοδος στις αγορές «μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».
Διαβάστε ακόμα:
Ο Τσακαλώτος πανηγυρίζει και η Γερμανία τον… προσγειώνει για την έξοδο στις αγορές