Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ Πέτρος Κασφίκης
«Δεν θα πω σήμερα πολλά πράγματα για την Ελλάδα καθώς σε λίγο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Αυτή η συζήτηση (για την Ελλάδα) θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή ώρα που η συνεδρίαση θα τελειώσει».
Ο κ. Μάρει αναφέρθηκε γενικώς στο θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές αλλά και στο ζήτημα που έχει ανακύψει με το θέμα της «οροφής» του χρέους.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μάρει είπε πως ο τελικός στόχος του προγράμματος είναι να επιτρέψει στην εκάστοτε χώρα μέλος να αναπτύξει τις οικονομικές συνθήκες που θα την βοηθήσουν να επιστρέψει στις αγορές. Αυτή η αναφορά δεν σχετίζεται, όμως, με την συζήτηση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή για το εγχείρημα της κυβέρνησης να δοκιμάσει άμεσα μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
«Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ο βασικός σκοπός των προγραμμάτων του ΔΝΤ είναι να βοηθήσει τελικώς την εκάστοτε χώρα μέλος να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Ο απώτερος στόχος είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στα κεφαλαιαγορά και να λειτουργήσει σε ένα λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον».
Όσον αφορά τις καταγγελίες που θέλουν τον κ. Τόμσεν να έχει αλλάξει στα κρυφά την «οροφή» του ελληνικού χρέους μετακινώντας την από την γενική στην κεντρική κυβέρνηση, ο κ. Μάρει δεν θέλησε να τοποθετηθεί επίσημα στις κατηγορίες και υπενθύμισε απλώς πως «όλα τα προγράμματα του Ταμείου εμπεριέχουν “οροφή” για το χρέος». Σύμφωνα, όμως, με πηγές από το Ταμείο, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν ενημερωμένοι για αυτή την αλλαγή.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει για το αν στην επί της αρχής έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα συμπεριληφθεί και μια χρονική διορία, η οποία θα καθορίζει το πότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος. «Δεν θα μπορώ να σχολιάσω συγκεκριμένα, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ χρειάζονται βιωσιμότητα του χρέους και για αυτό ζητάμε διαβεβαιώσεις. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και είναι μια πάγια πρακτική».