Η Ν.Δ. αποδομεί κάθε εκδοχή success story λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση παρέλαβε τη χώρα στον 1ο όροφο, την πήγε στο υπόγειο και πανηγυρίζει που την επαναφέρει στο ισόγειο». Η κυβερνητική τακτική, σημειώνει, παραμένει ίδια: «Δημιουργεί ένα πρόβλημα, φτάνει στο απροχώρητο και όταν την τελευταία στιγμή η χώρα καταφέρνει να γλιτώσει τα χειρότερα, κάνουν ένα βήμα για να διορθώσουν αυτά που έχουν κάνει και μιλούν για επιτυχία». Αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2015, όταν «αποφύγαμε την απόλυτη καταστροφή χάρη στην υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης, αλλά η χώρα δεν έχει συνέλθει ακόμη από τη ζημιά που έχει υποστεί», τονίζει και διαμηνύει πως η Εξεταστική Επιτροπή θα γίνει.
Η προσπάθεια δημιουργίας θετικών εντυπώσεων στηρίζεται σε μια «εικονική πραγματικότητα» που δεν προκύπτει από στοιχεία σύγκρισης της σημερινής κατάστασης με εκείνη στα τέλη του 2014 που η χώρα βρισκόταν σε τροχιά εξόδου από την κρίση. Στόχος να μη φανεί «πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα εάν δεν είχε μεσολαβήσει το πισωγύρισμα των 2,5 ετών, η αχρείαστη λιτότητα 14,2 δισ. και το συνολικό κόστος 100 δισ. για την οικονομία».
Το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ουδεμία σχέση έχει «με όσα βιώνουν οι πολίτες και με την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας», λένε στην Πειραιώς, αντικρούοντας κάθε θριαμβολογία. Σχετικά με τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος υπενθυμίζουν ότι «τα πρωτογενή ελλείμματα μετετράπησαν σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013, χάρη στις θυσίες των πολιτών». Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν, «υπέγραψε δύο Μνημόνια, αύξησε τους φόρους, στέγνωσε την πραγματική οικονομία και υπέβαλε τους πολίτες σε θυσίες που δεν θα ήταν όλες απαραίτητες, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνησή του».
Σε ό,τι αφορά την πιθανή έξοδο στις αγορές, υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα «είχε βγει δύο φορές το 2014» και «θα δανειζόταν σταθερά και ομαλά σήμερα εάν δεν είχε προηγηθεί καταστροφική θητεία της παρούσης κυβέρνησης».
«Μια περιορισμένη έξοδος στις αγορές δεν καλύπτει τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η πραγματική οικονομία», προσθέτουν, ενώ προειδοποιούν πως «ούτε ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ούτε η δοκιμαστική και μικρή έξοδος στις αγορές θα φέρουν ελάφρυνση στους Ελληνες». Και αυτό γιατί «η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει το 4ο Μνημόνιο με νέα μέτρα λιτότητας 5,1 δισ., που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, και έχει δεσμεύσει τη χώρα σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια».
Δεν αφήνουν ασχολίαστη, πάντως, μία ακόμη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας τον Μάρτιο του 2014. «Αναρωτιόμαστε αν σήμερα ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται οποιαδήποτε ντροπή για αυτά τα οποία έλεγαν και έκαναν τότε», επισημαίνουν γαλάζιοι παράγοντες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «η Ν.Δ. δεν θα επαναλάβει την ίδια μικρόψυχη συμπεριφορά, γιατί -ευτυχώς για τη χώρα- δεν είμαστε το ίδιο».
«Μακάρι να βγούμε στις αγορές, γιατί μας ενδιαφέρει το καλό της χώρας», προσθέτουν και επιμένουν ότι, σε αντίθεση με το 2014, η ύπαρξη, σήμερα, μιας υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης εκμηδενίζει το πολιτικό ρίσκο για επίδοξους επενδυτές, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι σίγουρα πολύ πιο μεταρρυθμιστική. Σημειώνουν, εξάλλου, ότι και η όποια ζωντανή αναπτυξιακή προοπτική οφείλεται σε πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού «δεν υπάρχει ούτε ένα αναπτυξιακό έργο ή μεγάλη επένδυση που να μην έχει ξεκινήσει επί των δικών μας ημερών και να μην την έχει πολεμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρίνει, μάλιστα, δριμύτατα τον κ. Τσίπρα όταν «παρουσιάζει ως δικά του επιτεύγματα τα οφέλη από τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, την Cosco, τα οδικά έργα, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» και προειδοποιεί για τη «μετάλλαξή του σε υπέρμαχο των επενδύσεων» ότι «πίσω από το νέο περιτύλιγμα βρίσκεται ένα κόμμα που δεν πιστεύει στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και θέλει το κράτος πανταχού παρόν».
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντα μου με την μεγαλύτερη ευθύνη
Δύο σταθμοί στην πορεία της Ν.Δ. προς τη νίκη
Το γαλάζιο μήνυμα στην πορεία προς τη νίκη θα είναι πως «η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποτυχία της Ελλάδας». Οι «δυνατότητες της χώρας είναι μεγάλες, εάν υπάρξει πολιτική αλλαγή και βρεθεί στο τιμόνι μια κυβέρνηση με σχέδιο και διαχειριστική επάρκεια», επιμένει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα θέτει ως στόχο να επιταχυνθούν τα γαλάζια βήματα στην κατεύθυνση εξωστρέφειας, διεύρυνσης και ανανέωσης της Ν.Δ.
Δύο σημαντικοί επόμενοι σταθμοί αφορούν στη ΔΕΘ, με κορύφωση την ομιλία Μητσοτάκη στις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά και με προηγούμενο δεκαήμερο περιοδειών και εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, με συμμετοχή τομεαρχών, βουλευτών, μελών της Π.Ε. και γραμματέων.
Δεύτερος σταθμός το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, που προγραμματίζεται για τέλη Νοεμβρίου και σύμφωνα με το γραμματέα, Λευτέρη Αυγενάκη, «θα σφραγίσει την πορεία της Ν.Δ. προς τη νίκη». Ο ίδιος το χαρακτηρίζει «συνέδριο εθνικής αυτοπεποίθησης όπου όλοι μαζί θα ξαναπιάσουμε το νήμα της ελπίδας».
Τα εσωκομματικά μηνύματα που εν όψει αυτής της πορείας έστειλε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ήταν ξεκάθαρα: «Διχαστικά μηνύματα, περιφρόνηση των πολιτών για παλιότερες επιλογές τους, λογικές ρεβανσισμού και παρωχημένη αλαζονεία δεν χωράνε στη Ν.Δ. Είμαστε εδώ για να συνθέσουμε, για να κάνουμε διάλογο και για να ενώσουμε τους Ελληνες».
«Οταν εγώ ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει», πρόσθεσε, διαμηνύοντας ότι η διαδικασία διεύρυνσης θα συνεχιστεί. Οπως και η ανανέωση, που, όπως είπε, είναι «όρος πολιτικής ανασύνταξης του κόμματος».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής