Τσίπρας: Ας απολογηθούν οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής
Με σκληρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός: «Έχουμε κατά γενική ομολογία μία καλή συμφωνία, άρα η κυβέρνηση δεν πρέπει να απολογηθεί. Ας απολογηθούν οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής. Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο» σημείωσε, για να τονίσει πως η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία στο μεσοδιάστημα από τη συμφωνία έως τώρα, δεν προσφέρονται για διαστρέβλωση. Πίσω από τον ορυμαγδό των δηλώσεών σας υπάρχει μια άλλη εικόνα της Ελλάδας που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει βήματα προς τα μπροστά και όχι προς τα πίσω».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», επισημαίνοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].
Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στηλιτεύοντας το success story της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: «Η οικονομία θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα καθώς απουσιάζουν πλέον οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωναν την εικόνα της» πρόσθεσε και αναφερόμενος στο «success story» των Σαμαρά-Βενιζέλου είπε ότι είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική, «αλλά τα αποτελέσματα συγκρίνονται με τα δικά σας πεπραγμένα».
Μητσοτάκης: Πραγματικότητα – Τσίπρας: 5-0
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και για την συμφωνία στο Eurogroup αλλά και για τον τρόπο που ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας .
«Είστε ο τελευταίος σε αυτή την αίθουσα που μπορεί να κάνει υποδείξεις στη ΝΔ για το πως θα ασκεί αντιπολίτευση. Σας θυμόμαστε στην έξαλλη περίοδό σας», τόνισε αρχικά και στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Πάνο Καμμένο: «Πάνος Καμμένος. Το ύφος και το ήθος είναι σε γνώση όλων. Ταυτίζεστε μαζί του. Μπορεί ο κ. Καμμένος να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα σαν να είναι το χόμπι και το παιχνίδι του; Υπουργός Άμυνας ευνομούμενης δημοκρατικής χώρας να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη; Πότε έχουν ξαναγίνει αυτά στην χώρα μας; Όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου. Σε μια δημοκρατία όμως κ. Τσίπρα το αποφασίζει η δικαιοσύνη. Ούτε ο Καμμένος, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης».
Συνεχίζοντας τόνισε πως: «Η εξουσία σας έχει φθείρει κ. Τσίπρα. Το χειρότερο είναι ότι η εξουσία σας έχει διαφθείρει πολιτικά και έχετε αποκτήσει ανοσία σε βαθιά αντιπολιτευτικές πρακτικές. Ασκείτε πίεση στην δικαιοσύνη δημόσια και χωρίς ντροπή. Δεν είναι πολιτικά ανεύθυνος αλλά και θεσμικά χυδαίος ο Πολάκης. Εσείς γνωρίζετε το γιατί τον καλύπτετε. Κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να αποδώσει τις επιθέσεις του στον καύσωνα. Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη στοιχείωση για να ξέρετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα, αλλά υπάρχουν για να συγκρατούν την εξουσία από τις αυθαιρεσίες» [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].
Αναφερόμενος στις λίστες της φοροδιαφυγής είπε: «Από την λίστα Μπόργιανς έχετε εισπράξει 137.000 μπράβο σας…»
Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος παραδέχτηκε πως μίλησε με το Ευθύμη Γιαννουσάκη [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ] ενώ ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι είναι απολογούμενος στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Δευτερολογία Τσίπρα: Η περίοδος που κυβερνήσαμε θα κριθεί από την κοινωνία
«Ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε τα πρώτα 15 λεπτά της ομιλίας του στα του κ. Καμμένου και στις αναρτήσεις του κ. Πολάκη. Προκαλέσατε μια συζήτηση για την οικονομία και περίμενα να έχετε να πείτε κάτι ουσιαστικά αλλά η ένδεια των επιχειρημάτων σας για την οικονομία σας οδήγησε σε αυτά τα 15 λεπτά», ανέφερε ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Αναφερόμενος στα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «κάνουμε τους εταίρους μας συνεταίρους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
«Αυτό το οποίο διασφαλίστηκε στην απόφαση, ήταν πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο 2%. Εσείς υπογράφατε τεσσάρια», συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το σύμφωνο σταθερότητας τα πλεονάσματα έπρεπε να είναι στο 6%.
«Είπατε κ. Μητσοτάκη, ότι χάσαμε πέντε- μηδέν αλλά μας τρελάνατε στα αυτογκόλ», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η περίοδος που κυβερνήσατε και η περίοδος που κυβερνάμε θα κριθεί κυρίως από το κοινωνικό πεδίο: Πόση ανεργία δημιουργήσατε εσείς και πόσες θέσεις εργασίες εμείς. Πόσες κοινωνικές πληγές ανοίξατε και πόσες θα κλείσουμε εμείς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στις επικρίσεις του προέδρου της ΝΔ για την έρευνα, επισήμανε πως «αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα κατά 16%»
Δευτερολογία Μητσοτάκη: Λέτε ψέματα!
Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στη Βουλή.
Ξεκινώντας την ομιλία του κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως λέει ψέματα: «Θεωρώ ως ακραία έκφραση, θεσμικής χυδαιότητας το γεγονός ότι και σήμερα λέτε ασύστολα ψέματα».
Παράλληλα υποστήριξε πως «θα υπογράψετε ό,τι σας ζητηθεί για να μείνετε στην καρέκλα. Να θυμίσω ότι πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίσατε μέτρα 5,1 δισ. ευρώ. Μειώσεις συντάξεων. Κάποιοι φτωχοί θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Ποιόν κοροϊδεύετε όταν λέτε ότι ήσασταν συνεπείς σε αυτό που κάνατε;»
«Μην μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο για την Χρυσή Αυγή, γιατί μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε την κυβέρνηση. Οχι σ εμένα αυτά!», είπε ο κ. Μητσοτάκης [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]
Σφυροκόπημα από την Αντιπολίτευση
Γεννηματά: Λύση μόνο μέσα από εκλογές
«Οι καλοί, κ. Τσίπρα, δεν κέρδισαν. Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεσμεύουν τη χώρα για χρόνια και πως όλοι έχουν καταλάβει ότι «η κυβέρνηση έβαλε τη θηλιά στο λαιμό της κοινωνίας». «Επιχειρείτε να αποπροσανατολίσετε. Βάλατε πέντε στόχους τι έγινε; Τίποτα απ’ όλα αυτά; Μηδέν στο πηλίκο», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τηνκυβέρνηση πως συμφώνησε ό,τι ήθελε ο Σόιμπλε δεσμεύοντας τη χώρα σε συνεχή λιτότητα. «Με τη συμφωνία αυτή και με αυτήν την κυβέρνηση δεν βγαίνουμε στο ξέφωτο… Όχι απλώς δεν φορέσατε γραβάτα, αλλά οι άλλοι σας φόρεσαν το φέσι» ανέφερε η κ. Γεννηματά. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της για την ανάγκη συνεννόησης επικρίνοντας τη ΝΔ ότι «θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη».
«Ο υπουργός Άμυνας συνομιλεί με ισοβίτη και η κυβέρνηση τον καλύπτει πλήρως», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Αυτή η κυβέρνηση κοστίζει πολύ ακριβά σε αυτόν τον τόπο. Η καταδίκη του λαού έρχεται και θα είναι αμείλικτη».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μια άλλη κυβέρνηση» που θα μπορέσει να την προωθήσει και την κάνει πράξη.
«Εδώ που έχουμε φτάσει, η λύση περνάει μόνο μέσα από εκλογές, όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται επιτέλους την «εθνική συνεννόηση, κυβέρνηση ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. ότι «ρίχνουν νερό στον μύλο της πόλωσης και του διχασμού», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να καταλάβουν έγκαιρα το λάθος τους και τονίζοντας πως «θα επιμείνουμε και θα επιβάλλουμε τη συνεννόηση με εντολή του ελληνικού λαού».
Η κ. Γεννηματά υπερασπίστηκε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για επιθέσεις που δέχεται, όπως είπε, κι απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε: «Δεν θα σταματήσετε τη ραγδαία φθορά σας με αθλιότητες, κατασκευασμένα δημοσιεύματα και επιθέσεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων. Αυτή είναι μια πολιτική κατάντια. Επιθέσεις στον πρωθυπουργό της χώρας που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θωράκισε τη χώρα, δεν πιάνουν, πέφτουν στο κενό».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κλιμάκωσε τη κριτική της υπογραμμίζοντας ότι «το κράτος δικαίου δέχεται πολλαπλά πλήγματα από την κυβέρνηση και τις πρακτικές της. Ο κ. Καμμένος συνομιλεί με ισοβίτη και η κυβέρνηση τον καλύπτει πλήρως. Έσπευσε μάλιστα και ο κ. Κοντονής, ο αρμόδιος υπουργός να πάρει θέση. Οφείλει όμως να απαντήσει σε μια απλή ερώτηση. Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών;».
Και συμπλήρωσε: «Η υπόθεση αυτή θα σας κατατρέχει. Πέρα από τον κ. Καμμένο, και τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό που δεν μπορεί να κρατήσει αποστάσεις. Τίποτε δεν θα σώσει ούτε εσάς ούτε τα πειθήνια όργανά σας που διασύρουν τον θεσμό της δικαιοσύνης, γνωστά στελέχη της Δεξιάς».
Κουτσούμπας: Ξεγελούν το λαό με ακάλυπτες επιταγές
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση ασκώντας της δριμεία κριτική για τη συμφωνία του Eurogroup.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό καταλογίζοντάς του «θράσος», καθώς – όπως είπε – χρειάζεται μεγάλο θράσος να λες ότι με τη συμφωνία δημιουργείται ξέφωτο για έξοδο από την κρίση.
Θεοδωράκης: Χρειαζόμαστε επενδύσεις
«Δεν θέλετε και δεν μπορείτε να εντάξετε τη χώρα με ισότιμους όρους στο νέο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Ανάπτυξη και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα εκατοντάδες επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης και τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «μικρές επαναστάσεις που μπορούν να συνθέσουν την προοδευτική επανάσταση που έχει ανάγκη η χώρα».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, προϋποθέτουν ότι είναι ανάγκη να «φύγουμε από συντηρητικές λύσεις, όπως αυτές που υπηρετούν 30 μήνες τώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να επιλέξουμε λύσεις που βλέπουν μπροστά, χωρίς αριστερές και δεξιές παρωπίδες».
Λεβέντης: Κάνατε μια συμφωνία ντροπής
«Συμφωνία ντροπής» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του κλεισίματος της Αξιολόγησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
«Είναι μια συμφωνία ντροπής και σαν τέτοια να την δείτε αν είστε έντιμοι άνθρωποι και να συμβάλετε στην διόρθωσή της» τόνισε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε:
«Και ο κ. Σαμαράς όταν έκοβε τις συντάξεις και ο κ. Βενιζέλος όταν έβαζε τον ΕΝΦΙΑ στον ελληνικό λαό, έλεγαν ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Πόσο καιρό μπορεί να ζει μια χώρα κάτω από τέτοια διλήμματα; Όταν το 2014 διεκδικήσατε την εξουσία, είπατε θα σκίσετε τα μνημόνια, ότι θα αλλάξετε την Ευρώπη. Αλλά για να αλλάξεις την Ευρώπη πρέπει να αλλάξεις πρώτα εσύ».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε την σημερινή κυβέρνηση ότι συμφώνησε για πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια και 2,5% για 43 χρόνια, αλυσοδένοντας έτσι, όπως είπε, τη χώρα.
«Ο πρωθυπουργός δεν εξήγησε γιατί υπέγραψε αυτή τη συμφωνία και ανάγκασε και τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας να πουν ναι σε αυτήν. Ο θεός της Ελλάδας ελπίζω να βοηθήσει και να έρθει μια σοβαρή κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί και θα αλλάξει ριζικά αυτά τα νούμερα» τόνισε και συνέχισε:
«Λέει ο πρωθυπουργός ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Ποιος αφήνει 3 ετών παιδί να βγει στη λεωφόρο; Δεν θα το πατήσει το αυτοκίνητο; Το ίδιο έκανε και ο κ. Σαμαράς και το πληρώσαμε αυτό. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Οι αγορές θέλουν συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα. Δεν ανταποκρίνονται επειδή εκλιπαρείς. Η ελπίδα του καταρρέοντος, δεν συνιστά πιστοποιητικό εγκυρότητας».
Ο κ. Λεβέντης, έκανε λόγο για ανάγκη συνεννόησης και συναίνεσης, τονίζοντας ότι «αντί η Βουλή να έχει στόχο την λύση των προβλημάτων του λαού, γίνεται αρένα επίλυσης προσωπικών διαφορών».
Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα παραμείνει, όπως είπε, όσο χρειάζεται η χώρα για να σταθεί στα πόδια της, επισημαίνοντας ότι οι υπονομεύσεις δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας.
«Για δύο τρία χρόνια πρέπει όλοι να σταματήσουμε τους τακτικισμούς, τις αλληλοϋπονομεύσεις. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να δείχνει προς τα έξω καλή εικόνα. Τόσο δύσκολο είναι να το αντιληφθείτε; Τόσο γλυκειά είναι η εξουσία που δεν μπορείς να την χάσεις;» ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας ταυτόχρονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση
«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι για 2-3 χρόνια, μέχρι να αποκτήσει η χώρα σοβαρότητα, είναι ανάγκη να γίνει μια τέτοια κυβέρνηση. Γιατί και η ΝΔ να πάρει την εξουσία θα καταρρεύσει εντός 4μηνου. Είδατε οι αυτοδυναμίες που οδήγησαν. Η χώρα πτώχευσε από τις αυτοδυναμίες. Το παραμύθι ότι θα σώσετε τη χώρα πρέπει να σταματήσει, γιατί είναι ο τροφοδότης του δικομματισμού» σημείωσε και πρόσθεσε:
«Εμείς ως Κεντρώοι θα μαχόμαστε για τη συναίνεση».
Επίσης, ο κ. Λεβέντης εμφανίστηκε επικριτικός και κατά του ΠΑΣΟΚ, που όπως είπε, μαζεύτηκε για το συνέδριο του και το μόνο που έκανε ήταν αλλαγή του σήματος του κόμματος και «από τρικολόρ που ήταν έγινε τετρακολόρε, αρνούμενοι τον ήλιο γιατί ντρέπονται».
Τέλος, ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την διαφωνία του για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τονίζοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι «να διορθώσουμε το ελληνικό Δημόσιο και να πάψει η γάγγραινα της ψηφοθηρίας».
Διαβάστε ακόμα:
Χουλιαράκης: Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η μόνη δίκαιη για έξοδο από την κρίση