Επίσπευση διαδικασιών
Η πρόθεση για δημιουργία ενός νέου κόμματος και η απόφαση να επισπευσθούν οι διαδικασίες, με εκλογή αρχηγού από τη βάση, προκάλεσε ικανοποίηση στους συνέδρους και στους επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η Φώφη Γεννηματά προτείνει εκλογή αρχηγού τον Οκτώβριο και ιδρυτικό συνέδριο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Κινήσεις Πολιτών προτείνουν εκλογή αρχηγού και δημοψήφισμα για τη μορφή του νέου φορέα την ίδια μέρα, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, υποστηρίζει πως πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία του νέου κόμματος και στη συνέχεια η εκλογή του επικεφαλής.
Το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί το επόμενο διάστημα από τα κόμματα και τους φορείς είναι η μορφή που θα έχει το νέο κόμμα. Αν δηλαδή τα κόμματα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους και ο φορέας θα είναι πολυκομματικός, όπως φαίνεται να επιθυμούν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, ή αν θα διαλυθούν για να προκύψει ένας πολυτασικός φορέας, όπως επιθυμούν ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αν επικρατήσει η πρώτη άποψη, το ΠΟΤΑΜΙ πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει καν στις συζητήσεις για τη δημιουργία του νέου φορέα.
Αυτόνομη πορεία
Κοινή διαπίστωση στα περισσότερα στελέχη της συμπαράταξης είναι πως το κίνημα πρέπει να κινηθεί αυτόνομα στο δρόμο προς τις εκλογές και να διαχωρίσει τη θέση του από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, κλείνοντας από τώρα τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας. Η κ. Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «έχει διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς την απέναντι όχθη της… αβύσσου», ενώ επανέλαβε πως «η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από εκλογές». Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτησή της για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζει η Ν.Δ. και οι Ευρωπαίοι εταίροι της».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» και απηύθυνε κάλεσμα σε όλο τον προοδευτικό χώρο να ενωθεί στο νέο φορέα. Χρησιμοποιώντας τον όρο «Νέα Αλλαγή» έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας και της θέσης που θα διεκδικήσει το κίνημα στις επόμενες εκλογές, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια διαρκούς πολιτικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ. «Νέα Αλλαγή σημαίνει πως οι υπόλοιποι ενώνουν τα χέρια. Για να είμαστε με τους νικητές, χωρίς να σκοτωθούμε άλλη μία φορά μεταξύ μας». Το μήνυμα που θέλησε να περάσει στην κοινωνία το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ, «διεκδικώντας τη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές», όπως διευκρινίζει συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης άσκησε κριτική για την αδυναμία που παρατηρείται στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου σχήματος στην Κεντροαριστερά, τονίζοντας πως «οι μέχρι τώρα ηγεσίες απέτυχαν», ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις «ιδεολογικές φαντασιώσεις μιας αυτοαποκαλούμενης Αριστεράς και την εθνικολαϊκιστική νοοτροπία και πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά στην παραμονή και εκμετάλλευση της εξουσίας».
Βενιζέλος
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο προοδευτικό Κέντρο, που περιλαμβάνει και άλλες δυνάμεις εκτός της Κεντροαριστεράς, ενώ καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για τον «συνταγματικό εθνικολαϊκισμό» που είναι «απειλή για τη Δημοκρατία». Μίλησε για απαξίωση των θεσμών, λέγοντας πως «ο ζόφος των εκβιασμών, της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, της διάχυτης βίας, του οργανωμένου εγκλήματος τείνουν να μετατρέψουν τη χώρα σε Κολομβία, με υπόκρουση δήθεν ριζοσπαστικών και εθνικολαϊκιστικών επιχειρημάτων». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και πάλι για την ανάγκη σχηματισμού μιας κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας με τη συμμετοχή και του «ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ».
Οι διαφωνούντες
Οι εσωτερικές διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ παραμένουν, χωρίς ωστόσο αυτή τη στιγμή να προκαλούν έριδες. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη του κινήματος είχε ασκήσει σκληρή κριτική στους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά, στην ομιλία του επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία ενός νέου κόμματος με εντελώς νέα στοιχεία. «Ή αυτή η προσπάθεια θα εξελιχθεί σε ένα σωσίβιο διάσωσης ενός παλιού συστήματος εξουσίας ή ξεκινάμε μια περιπέτεια ιδεών για να ξαναγίνουν κυρίαρχες οι δυνάμεις της προόδου στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ανοίγματα από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, «διαζύγιο» και επιστροφή Ραγκούση
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις των επικεφαλής των άλλων κομμάτων που ήταν παρόντες στο συνέδριο. Η παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από κάλεσμα για σύμπλευση με τη Ν.Δ., τονίζοντας πως «αυτά που μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην προηγούμενη κυβερνητική συνεργασία που είχαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως πάλεψαν μαζί «για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, μέσα στην Ευρώπη. Και τα καταφέραμε».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ομιλία του προσπάθησε και πάλι να διατηρήσει ζωντανό το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων και της ουδετερότητας για την Κεντροαριστερά».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «εδώ και 30 μήνες η χώρα κυβερνάται από ένα δύσοσμο μείγμα Αριστεράς – Ακροδεξιάς και καιροσκόπων», ενώ τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος «που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής».
Ο Γιάννης Ραγκούσης από την «Ωρα Αποφάσεων» τόνισε πως «η επερχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι στρατηγική», καθώς «θα πρέπει να ηττηθεί και από τη Ν.Δ. αλλά και από την προοδευτική παράταξη που θα διεκδικήσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές». Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσία του κ. Ραγκούση στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον οδήγησε σε «διαζύγιο» από την «Ωρα Αποφάσεων».
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί