Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποστεί μετάλλαξη -«δεν υπέστη ό,τι ο Απόστολος Παύλος στον δρόμο για την Δαμασκό» όπως είπε χαρακτηριστικά- αλλά ακολουθεί μια πολιτική, που είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών.
«Δεν έγινε μετάλλαξη, αλλά συμβιβασμός και μέσα σε αυτόν τον συμβιβασμό κρατήσαμε το μωρό και πετάξαμε το μπουγαδόνερο» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει σε άλλο σημείο, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτόν τον συμβιβασμό να προστατεύσουμε όσα είναι δημόσια. Τεράστια η διαφορά του Υπερταμείου με το δικό σας ΤΑΙΠΕΔ. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες εταιρείες με διάρκεια ζωής λιγότερα από 50 χρόνια. Είναι ταμείο που έχει και αποκρατικοποιήσεις και αύξηση περιουσίας με άλλους τρόπους».
Ο ίδιος υποστήριξε, δε, ότι οι πολίτες γνώριζαν την ύπαρξη του Υπερταμείου, όταν προσήλθαν στις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015.
«Πήγαμε στον λαό με αυτόν τον συμβιβασμό. Είναι προφανές ότι, αν δεν είχαμε την πίεση των πιστωτών, δεν θα είχαμε αυτό το Ταμείο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο -δεν πανηγυρίζουμε- είπαμε ως Αριστερά πως κάθε εμπόδιο σε καλό και πετύχαμε ότι τα μισά έσοδα θα πάνε για επενδύσεις και διαπραγματευτήκαμε ότι η αύξηση της αξίας δεν θα γίνει μόνο με ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και με άλλα μέσα. Όσοι έχουν περισσότερη φαντασία, καταλαβαίνουν ότι μπορείς να πάρεις ακίνητο με περιορισμένη αξία και με ιδιωτικό χρήμα να το αξιοποιήσεις» υπογράμμισε.
«Έχουμε υποχρέωση για την απολιτικοποίηση του κράτους» είπε ο υπουργός σε άλλο σημείο, για να εξηγήσει πως η κυβέρνηση προτίθεται να διακόψει τους «ρουσφετολογικούς» διορισμούς στις ΔΕΚΟ.
Διευθύνουσα σύμβουλος στο Υπερταμείο η κόρη της Ξηροτύρη με ετήσιες απολαβές 270.000 ευρώ
Πάντως, διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου έχει τοποθετηθεί η κυρία Ουρανία Αικατερινάρη, κόρη της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνας Ξηροτύρη.
Η ίδια παρουσίασε τις 20 ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων το 34% της ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, το Μετρό και οι αστικές συγκοινωνίες, που θα μπουν στον προθάλαμο της αποκρατικοποίησης.
Η ίδια αποκάλυψε, δε, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών, πως οι ετήσιες απολαβές της ανέρχονται σε 270.000 ευρώ. Παράλληλα, απαντώντας στο αν θα έχουν την ίδια τύχη κοιτάσματα υδρογονανθράκων ή ραδιοσυχνότητες, είπε πως «δεν γνωρίζουμε ότι θα ενταχθεί στην εταιρεία δημόσιων συμμετοχών ο ορυκτός πλούτος».
Μπούγας για Τέμπη: Η παρέμβαση Αδειλίνη εντάσσεται στην προσπάθεια για πλήρη διερεύνηση του δυστυχήματος
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Υπερταμείου, Γιώργος Διαμαντόπουλος, απαντώντας στο αν θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις, είπε: «Δεν ξεκινάμε από ιδιωτικοποιήσεις, μην μας μπερδεύετε με το ΤΑΙΠΕΔ. Όμως, αν μια εταιρεία δεν μπορεί να ανασάνει, δεν φέρνει έσοδα και δημιουργεί χρέη και δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, θα σκεφτούμε την ιδιωτικοποίηση».
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δικές του ετήσιες απολαβές ανέρχονται σε 75.000 ευρώ.
Ειδικότερα, η κυρία Αικατερινάρη είπε ότι το επόμενο διάστημα θα συσταθεί η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) και σε αυτήν θα περάσουν:
– Το 34% της ΔΕΗ
– Ποσοστά από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ
– Αττικό Μετρό
– Κτιριακές Υποδομές
– ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ
– ΟΣΕ
– ΟΑΚΑ
– ΕΛΒΟ
– ΕΛΤΑ
– Διώρυγα Κορίνθου
– 25% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος
– Ελληνικές Αλυκές
– ΕΤΒΑ
– Κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης
– ΔΕΘ
– ΚΑΕ
«Γι’ αυτές ξέρουμε ότι θα περάσουν οι μετοχές στην ΕΔΗΣ» υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος.
Πρόεδρος Υπερταμείου: Θα αξιολογηθούν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ και θα αντικατασταθούν όσοι δεν είναι άριστοι
Από την πλευρά του, ο κ. Διαμαντόπουλος υπογράμμισε: «Δεν θεωρούμε ότι μπήκαμε σε μια εταιρεία για να ξεπουλήσουμε, αλλά για να την αναπτύξουμε παραπάνω. Χρησιμοποιήθηκε ο όρος “ξεπούλημα”. Δεν είναι έτσι. Δεν θα ήμουν σε αυτή την θέση, αν ήταν ξεπούλημα. Στο παρελθόν μου προτάθηκε να είμαι στο προεδρείο του ΤΑΙΠΕΔ και αρνήθηκα, γιατί είμαι αντίθετος με τον όρο ξεπουλήματος».
Παράλληλα, είπε ότι τα ακίνητα της ΕΤΑΔ ξεπερνούν τα 70.000, αλλά μόλις τα 800 αξιοποιούνται, ενώ προανήγγειλε πως «θα γίνουν αξιολογήσεις για κάθε ένα από τα ΔΣ των ΔΕΚΟ. Η προσπάθειά μας είναι να διοικούνται από τους καλύτερους. Αν δεν είναι άριστοι, θα αντικατασταθούν».
Κωστής Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση παρέδωσε στους δανειστές και την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ
Επίσης, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε η κυβέρνηση παρέδωσε στους δανειστές το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και κατήργησε τον ρόλο του κράτους στις ΔΕΚΟ και στην χάραξη της κοινωνικής και τιμολογιακής πολιτικής.
«Ποιος θα βάζει διοικήσεις στις ΔΕΚΟ πλέον; Εσείς υποτίθεται. Οι υπουργοί και η Βουλή λοιπόν δεν θα έχουν καμία ανάμειξη» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, το ύψος των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες ποιος θα τα ορίζει; Οι διοικήσεις που θα βάλετε θα αποφασίζουν. Να μας πουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν είναι εντάξει με τις συνειδήσεις τους».