Παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με τα οποία δέσμευσε τη χώρα μέχρι το 2060, παρά το σκηνικό της λιτότητας δεκαετιών, παρά το θολό τοπίο γύρω από το χρέος και την ένταξη της Αθήνας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τα μέτρα-φωτιά των σχεδόν πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να κάνει λόγο για καλύτερες ημέρες μετά το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, βλέποντας το τέλος των Μνημονίων και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Μάλιστα, το επιθετικό επικοινωνιακό μοτίβο, που είχε ως απαρχή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περιλαμβάνει τα τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και μία ακόμα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο κ. Τσίπρας αναμένεται πως θα εκπέμψει μήνυμα σταθερότητας, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά το ραντεβού του Λουξεμβούργου.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το σύνολο των δημόσιων παρεμβάσεων στελεχών της κυβέρνησης και της Κουμουνδούρου έχουν ως κοινή συνισταμένη τη φράση περί μιας συμφωνίας που ανοίγει καθαρό δρόμο εξόδου από την επιτροπεία και επιστροφής στις αγορές. «Είναι η πρώτη φορά που ανάλογη απόφαση αναφέρει τη ρητή δέσμευση του Eurogroup για στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια αυτή. Με τη συμφωνία, εξειδικεύθηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους. Παράλληλα, το ζήτημα του χρέους συνδέθηκε με τους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό ήταν μια στρατηγική της κυβέρνησης που επετεύχθη, ενώ εξασφαλίστηκε η υποχρέωση της χώρας για 2% πλεονάσματα μετά το 2022, τη στιγμή που το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει για χώρες σαν την Ελλάδα πλεονάσματα ύψους 2,6%», υποστήριξε (ΣΚΑΪ) ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.
Εχοντας ολοκληρώσει το πρώτο σκέλος των ραντεβού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης πέρασαν χθες την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου), τα δύσκολα τετ α τετ του κ. Τσίπρα έρχονται σήμερα. Νωρίς το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θέτει στην προμετωπίδα της την αποδόμηση των κυβερνητικών αφηγημάτων. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε (μέσω της τελευταίας τηλεοπτικής του συνέντευξης) πως τους δύο άνδρες χωρίζει πολιτική άβυσσος, χαράσσοντας ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές. «Εκφράζουμε δυο διαφορετικούς κόσμους. Ο καθένας μπορεί να κρίνει με ποιον κόσμο ταυτίζεται περισσότερο…Και σήμερα υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία πιστεύω ότι ζητά πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό», σημείωσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Υποσχέσεις για έξοδο από τα Μνημόνια μοίρασε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. «Η απόφαση του Eurogroup καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σας παραπέμπω και στην τελευταία παράγραφο της απόφασης του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία το Eurogroup δεσμεύεται να προσφέρει στήριξη στην Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές. Κι αυτό είναι μια απόφαση την οποία δεν την είχαμε το προηγούμενο διάστημα και για αυτό δεν μπορούσε να κλείσει η συμφωνία», είπε (Πρώτο Πρόγραμμα) η κ. Σβίγκου.
Η πρώτη φάση της επικοινωνιακής αντεπίθεσης του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτή θα πραγματοποιηθεί πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ στην παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί (κατά τα φαινόμενα) στο γνωστό μοτίβο των τελευταίων μηνών. Δηλαδή, στη θετική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας, με τις ταυτόχρονες συστάσεις προς τους συνεργάτες του να… τρέξουν τα χαρτοφυλάκιά τους, μετά και τη λήξη του αέναου κύκλου των συζητήσεων με τους πιστωτές της χώρας. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι περί του Μαξίμου θα προετοιμάζονται και για το τετ α τετ Τσίπρα-Μητσοτάκη στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, την οποία έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή θα γίνει (πιθανότατα) την ερχόμενη εβδομάδα και με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.
Με Θεοδωράκη
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Για περίπου μιάμιση ώρα, ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Θεοδωράκης, συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των επαφών του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Eurogroup και το Κυπριακό.
Εξερχόμενος της συνάντησης, ο κ. Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Προφανώς ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έπρεπε να κερδίσει αυτό το χρόνο για να πάρει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι το μεγάλο σημείο διαφωνίας μας. Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά έπρεπε να είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα και αν είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είχαν πιάσει και λίγο τόπο», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Πεδίο αντιπαράθεσης υπήρξε και το θέμα της Παιδείας, με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου να πυροδοτεί τη σφοδρή αντίδραση του κ. Θεοδωράκη. «Φοβάμαι ότι οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργού Παιδείας αποκόπτουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από την ευρωπαϊκή τους προοπτική και αυτό θα είναι κάτι οδυνηρό. Ζήτησα, λοιπόν, να ξαναδεί και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας το θέμα των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση. Να μη γυρίσουμε πίσω, αλλά να φύγουμε μπροστά», δήλωσε.
Ερωτηθείς για την υπόθεση Καμμένου, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε: «Θεωρούμε ότι ο κ. Καμμένος δημιουργεί προβλήματα, όχι στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα. Κάνει απρόβλεπτες παρεμβάσεις. Είναι ανησυχητικό για έναν υπουργό Αμύνης, καθώς διαχειρίζεται ένα πολύ ευαίσθητο πόστο. Θα πρέπει με κάθε τρόπο ο κ. Τσίπρας να ελέγξει τον απρόβλεπτο κ. Καμμένο».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου