Επειδή όμως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν φημίζεται ιδιαιτέρως για την προνοητικότητά της, μπορεί να φροντίζει απλώς για τη σύσταση θέσεων στο Δημόσιο προκειμένου να μπορέσει να βολέψει την εκλογική της πελατεία… Σύμφωνα με το σχέδιο οργανογράμματος που έχει διαρρεύσει και κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στα γραφεία υπαλλήλων, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συστήνονται 1.625 οργανικές θέσεις προσωπικού, οι οποίες, θεωρητικά, θα πρέπει και να καλυφθούν. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και ως τότε υπαγόταν στο υπουργείο Εσωτερικών. Στο οποίο όμως, όπως θα διαβάσετε σε διπλανό ρεπορτάζ, συστήνεται μία ακόμη Γενική Γραμματεία με θέμα και πάλι τη μετανάστευση!
Με τη σύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκατοντάδες υπάλληλοι έμειναν μετέωροι καθώς δεν ήξεραν πού υπάγονται ή απλούστερα «έβαζαν μέσον» για να παραμείνουν στο υπουργείο Εσωτερικών, με το φόβο ότι θα μείνουν ξεκρέμαστοι εάν κάποτε το νέο υπουργείο καταργηθεί. Ετσι, είναι δύσκολο να υπολογισθεί ποιος ακριβώς είναι ο αριθμός των υπαλλήλων του σήμερα. Βάσει εκτιμήσεων, οι εργαζόμενοι στο ΥΜΕΠΟ υπολογίζονται σε περίπου 1.100-1.200 άτομα, στα οποία όμως περιλαμβάνονται και πολλοί συμβασιούχοι που απασχολούνται στις δομές φιλοξενίας των νησιών (hotspots) και της ενδοχώρας. Εάν ληφθεί υπόψη ότι το σχέδιο οργανογράμματος περιλαμβάνει 1.625 θέσεις μονίμων και αορίστου χρόνου, η αύξηση του προσωπικού προφανώς ξεπερνά το 50%.
Αναλυτικότερα, το νέο υπουργείο θα περιλαμβάνει:
-Τον υπουργό που σήμερα είναι ο Γ. Μουζάλας με τους συμβούλους του πολιτικού του γραφείου.
-Τον υφυπουργό (σήμερα ο Γ. Μπαλάφας) με το δικό του πολιτικό γραφείο. Ο κ. Μπαλάφας μόλις πρόσφατα απέκτησε και συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τις οποίες του εκχώρησε με καθυστέρηση επτά μηνών ο υπουργός.
-Το γενικό γραμματέα Διοικητικού (πρόσφατα ανέλαβε ο Κώστας Παπαθεοδώρου) που θα ασχολείται κυρίως με τα οργανωτικά του υπουργείου.
-Το γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, του οποίου η θέση ακόμη δεν έχει καλυφθεί ενώ ακούγεται το όνομα του πρώην δημάρχου Πρέβεζας Μιλτιάδη Κλάπα.
-Το γενικό γραμματέα Συντονισμού Αυτοτελών Υπηρεσιών (πρόσφατα ανέλαβε ο Ανδ. Γκουγκουλής), δηλαδή των υπηρεσιών Ασύλου, Υποδοχής και Ταυτοποίησης, της Αρχής Προσφυγών και του Συντονιστικού Οργάνου Αυτοτελών Υπηρεσιών.
Στην τελευταία αυτή Γραμματεία υπάγονται ως περιφερειακές υπηρεσίες τα hotspots (Κέντρα Υποδοχής-Ταυτοποίησης) Λέσβου, Κω, Λέρου, Σάμου και Χίου, το ΚΥΤ Ορεστιάδας και οι ανοιχτές δομές φιλοξενίας σε Ελαιώνα Αττικής, Σχιστό, Αττικό Αλσος (για αιτούντες εθελούσια επιστροφή), Διαβατά Θεσσαλονίκης και Λέρο. Με βάση το σχέδιο του οργανογράμματος:
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
-Ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέρχεται σε 1.625.
-Εξ αυτών, οι 316 συστήνονται στην Κεντρική Υπηρεσία στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι αυτός ο αριθμός αγγίζει σχεδόν τον αριθμό όλων των υπαλλήλων της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών από το οποίο απεκόπη το ΥΜΕΠΟ.
-Οι 753 είναι ο αριθμός των οργανικών θέσεων της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην οποία υπάγονται και όλες οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
-Ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων της Υπηρεσίας Ασύλου μαζί με τα περιφερειακά της γραφεία ανέρχεται σε 520 θέσεις.
-Ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων της Αρχής Προσφυγών ανέρχεται σε 36 θέσεις. Η Αρχή Προσφυγών είναι το όργανο στο οποίο προσφεύγουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών όταν απορριφθεί η αίτηση ασύλου σε πρώτο βαθμό. Αναφέρεται μάλιστα ότι και η Αρχή Προσφυγών είναι αυτοτελής υπηρεσία, αν και δεν φαίνεται να είναι εξοπλισμένη με τα σχετικά εργαλεία (οικονομική υπηρεσία κ.λπ.).
Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των 4 δημοσιογράφων που προβλέπεται να στελεχώσουν το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης το οποίο υπάγεται απευθείας στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο ίδιο γραφείο «δύναται να διαθέτει ο υπουργός και άλλο προσωπικό του υπουργείου ή των γραφείων υπουργού και υφυπουργού, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) άτομα».
Είναι άγνωστο εάν το συγκεκριμένο οργανόγραμμα είναι αυτό το οποίο θα ισχύσει τελικώς για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αξίζει όμως να υπενθυμιστεί ότι για θέμα μετανάστευσης, εκτός του ΥΜΕΠΟ, έχουν συσταθεί μια Ειδική Γραμματεία στη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, υπό τον Ν. Παππά, και άλλη μία Ειδική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων πόρων, υπό τον Γ. Χαρίτση.
Και νέα Γενική Γραμματεία για το προσφυγικό στο Εσωτερικών!
Την εποπτεία και τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων αρχών σε θέματα αλλοδαπών και παράτυπης μετανάστευσης θα αναλάβει νέα Γενική Γραμματεία που συνίσταται στο υπουργείο Εσωτερικών με Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, δημιουργείται Γενική Γραμματεία Συντονισμού επί θεμάτων αλλοδαπών, παράτυπης μετανάστευσης και υπηκόων τρίτων χωρών και, παράλληλα, συνίσταται θέση μετακλητού γενικού γραμματέα ο οποίος θα προΐσταται αυτής. Η λειτουργία της νεοσύστατης Γενικής Γραμματείας θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό με 41.500 ευρώ το τρέχον έτος και με 62.000 ευρώ τα επόμενα.
Στη νέα Γενική Γραμματεία ανατίθενται οι αρμοδιότητες:
α) Της εποπτείας και ελέγχου των διευθύνσεων αλλοδαπών, της προστασίας των συνόρων και της διαχείρισης μετανάστευσης της ΕΛ.ΑΣ.
β) Της εποπτείας του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου.
γ) Της μέριμνας για τη συνεργασία και επικοινωνία της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού -Ελληνικής Ακτοφυλακής και των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών σε θέματα διαδικασιών υποδοχής, ταυτοποίησης και επιστροφών μη νόμιμων εισερχομένων αλλοδαπών.
δ) Οι διοικητικές αρμοδιότητες σε θέματα αλλοδαπών που έχει ο αναπληρωτής γ.γ του υπουργείου Εσωτερικών.
ε) Της εκπροσώπησης του υπουργείου Εσωτερικών σε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις επί θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου