Ο ίδιος, ωστόσο, εστίασε περισσότερο στο Κυπριακό, για το οποίο έχει προγραμματιστεί νέα διεθνής Διάσκεψη στις 28 Ιουνίου 2017, λέγοντας με νόημα ότι δεν θα υπάρχει πιο ευτυχισμένος άνθρωπος από τον ίδιο «αν λύσουμε το Κυπριακό, όταν λύσουμε τις συνθήκες των εγγυήσεων και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων».
Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο ίδιος όσο και ο νέος πρωθυπουργός της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, επιδόθηκαν σε μια «επίθεση φιλίας» προς την Ελλάδα. Κάτι που μένει να αποδειχτεί αν είναι ουσία ή αποτελούν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Χθες, πάντως, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την εκτίμηση πως η σημερινή συνάντηση θα «είναι πρώτα απ’ όλα μια συνάντηση γνωριμίας» και πρόσθεσε: «Είναι μια συνάντηση για να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας για τις εξελίξεις που υπήρξαν στο τελευταίο διάστημα στη σχέση των δύο κρατών και πώς θα συνεχίσουμε. Εχουμε κάνει καινούργιες σκέψεις και προτάσεις που θα διατυπώσουμε ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στα δύο κράτη. Θα δείξουμε και θα επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά ότι αυτό που προέχει για την Ελλάδα είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής και κατ’ επέκταση αυτής της χώρας».
Ο ίδιος, ωστόσο, επέμεινε: «Δεν νομίζω -είπε- ότι θα συζητήσουμε το ονοματολογικό γιατί είναι μια συνάντηση πρώτης γνωριμίας. Πιθανόν να συζητήσουμε τη μέθοδο με την οποία θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη». Πάντως, επισήμανε ότι τα Σκόπια «δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουν με τον αλυτρωτισμό». Από τη μεριά του, ο κ. Ζ. Ζάεφ, αναφερόμενος χθες στην επίσκεψη Ντιμιτρόφ, είπε ότι στην Αθήνα «δεν θα συζητηθεί το θέμα του ονόματος, αλλά η προώθηση των ΜΟΕ και το πώς να αναβαθμιστεί περαιτέρω η φιλία, με τάση να υπάρξουν πιο συχνές συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών, περιλαμβανομένων και των πρωθυπουργών των δύο χωρών». Είπε ακόμα ότι αναμένει να επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και κατέληξε: «Σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις μας για το συνταγματικό όνομα θα διαμορφωθούν σε συναίνεση με την αντιπολίτευση και θα οριστικοποιηθούν με δημοψήφισμα, στο οποίο θα εκφραστεί η ετυμηγορία των πολιτών».