«Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι η ώρα των εταίρων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» έσπευσε παράλληλα να συμπληρώσει. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στη Γερμανία, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ.
«Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο και στο συντομότερο δυνατό χρόνο, δεδομένης και της κατάστασης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Τώρα, ομολογούν όλοι οι θεσμοί, όπως η Κομισιόν και η ΕΚΤ, είναι η ώρα των εταίρων να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί στο Eurogroup της 15ης (Ιουνίου)».
Επίσης, ο Έλληνας Πρόεδρος απευθύνεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του λέει ότι «ο γερμανικός λαός έχει πολύ μεγαλύτερο ευρωπαϊκό περίσσευμα ψυχής από όσο κάποιοι τον πιστώνουν». Εξάλλου, «ο κ. Σόιμπλε πρέπει να σκεφτεί το εξής. Ο ελληνικός λαός, με τόσες θυσίες, αποφάσισε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις να ψηφίσει κόμματα φιλοευρωπαϊκά σε ποσοστό 85%. Απέδειξε ότι, παρά τις θυσίες που υφίσταται, ακόμα και θυσίες ως αποτέλεσμα λαθών άλλων, μένει στην Ευρώπη. Ενώ άλλοι λαοί, που δεν υπέστησαν παρόμοιες θυσίες, εγκατέλειψαν το ευρωπαϊκό σκάφος. Εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε μικρό κράτος σε έδαφος και πληθυσμό, έχουμε όμως όραμα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την Ευρώπη».
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Στο ερώτημα αν συμφωνεί με την άποψη ότι η ελληνική κρίση εξέθρεψε το αντι-ευρωπαϊκό κύμα, ο Πρόεδρος σημειώνει: «Κάποιοι μπορεί να προσπάθησαν πράγματι να εκμεταλλευτούν την ελληνική κρίση. Γι’ αυτό ακριβώς είναι αναγκαία η αλληλεγγύη, για να μην μπορούν να το εκμεταλλευτούν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην τροφοδοτούμε όλους αυτούς τους εχθρούς της Ευρώπης και της Δημοκρατίας. Είναι παρήγορο ότι η επιρροή τους αποδεικνύεται ότι δεν ήταν η αναμενόμενη. Η προπαγάνδα τους δεν πέρασε. Οφείλουμε εμείς οι υπόλοιποι στην Ευρώπη να μην δίνουμε τέτοιες αφορμές».
Στην πρόσφατη δήλωση Σόιμπλε για τους Έλληνες εφοπλιστές, ο Πρ. Παυλόπουλος απαντά λέγοντας: «Η διαπίστωση του κ. Σόιμπλε είναι εσφαλμένη. Ίσως οφείλεται στο ότι δεν έχει πλήρη εικόνα για τον ρόλο, την παράδοση και οικονομική συμβολή των εφοπλιστών στην Ελλάδα. Σημαντικό είναι κάτι άλλο που έχει πει ο ίδιος ο Σόιμπλε και έχει απόλυτα δίκιο. Ότι το ΔΝΤ και τα προγράμματα διάσωσης είχαν σφάλματα. Το ΔΝΤ δεν υπολόγισε το βάθος της ύφεσης που προκάλεσε απώλεια του 1/4 ΑΕΠ της Ελλάδας. Αυτό δεν έχει συμβεί σε καιρό ειρήνης ποτέ σε καμιά δυτική χώρα. Το ότι το άντεξε ο ελληνικός λαός οφείλεται στη δύναμή του».
Όσον αφορά τις προσδοκίες ενόψει Eurogroup, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει: «Ο κ. Σόιμπλε ως πραγματικός Ευρωπαίος θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας. Pacta sunt servanda. Οι κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν από όλους. Τι ζητά η Ελλάδα; Το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Θέλει ο κ. Σόιμπλε να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο; κάτι που δεν το πιστεύω ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος. Αν το πιστεύει ο ίδιος όμως, χρειαζόμαστε δήλωση στο Eurogroup που θα λέει ότι το χρέος είναι και θα παραμείνει βιώσιμο. Αυτός είναι ο όρος και η προϋπόθεση για να μπορέσει ο κ. Ντράγκι να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Ερωτηθείς για την επικείμενη, σε λίγες ώρες, συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Πρ. Παυλόπουλος γνωστοποιεί ότι «στη συνάντηση αυτονόητα θα τεθεί θέμα αλληλεγγύης μεταξύ κρατών. Και ο ίδιος ο Στάινμαϊερ συμφωνεί πως ιδίως αυτή την κρίσιμη ώρα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη. Όχι μόνο για την Ελλάδα. Είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος άνθρωπος και πραγματικός Ευρωπαίος. Θα βοηθήσει».
Και, τέλος, για την αυξανόμενη γερμανική επιρροή, λόγω του δόγματος του απομονωτισμού που διακηρύσσει η νέα ηγεσία των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατυπώνει την αντίρρησή του: «Δεν νομίζω ότι η κ. Μέρκελ επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη. Τη γνωρίζω καλά και είναι μία ρεαλιστής πολιτικός. Αγωνίζεται για μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι για το αντίθετο. Και αυτό το απέδειξε με τη γενναία της στάση στην προσφυγική κρίση. Μόνη της η Γερμανία δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τον πλανητικό ρόλο της Ευρώπης. Μόνο μια ενιαία Ευρώπη έχει αυτή τη δύναμη. Θα υποτιμούσαμε όχι μόνο τον ρόλο της Ελλάδας, αλλά π.χ. της Γαλλίας και του κ. Μακρόν. Διότι βαρύνων είναι και ο ρόλος άλλων χωρών, π.χ. της Γαλλίας και της Ιταλίας. Φυσικά τηρουμένων των αναλογιών».