Μακριά από την επιθετική ρητορική που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση με την απειλή της μη εφαρμογής των μέτρων της διετίας 2019-2020, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις που έκανε στη «Handelsblatt» εναπόθεσε τις ελπίδες του στην καλή θέληση των δανειστών.
«Με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία (συμφωνία) θα παρέχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ώστε η οικονομία να μπορεί να ανακάμψει και πάλι», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος σε Γερμανία και ΔΝΤ τόνισε: «Να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα. Αυτό θα αποτελούσε και ένα μήνυμα για τους Ελληνες πολίτες, ότι επιτέλους μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα».
Μοιράζοντας τις ευθύνες για τη διαφαινόμενη αναβολή στο θέμα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών έδειξε μάλλον να αποδίδει τις μεγαλύτερες ευθύνες στο ΔΝΤ. «Η πρόγνωση (του Ταμείου) είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε κρίνονται αρνητικά», είπε για να προσθέσει: «Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται», λέει ο Ελληνας υπουργός.
Για το QE ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι χωρίς την ανάλυση των μέτρων ελάφρυνσης για το χρέος δεν πρόκειται η ΕΚΤ να προχωρήσει στην ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. «Η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της ανήκει στη δική της κρίση και μόνον», σημείωσε.
Πάντως, «σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων, η ΕΚΤ θα προβεί και σε δική της εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, όταν (ή εάν) το Εurogroup θα έχει ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο τα περί ελάφρυνσης του χρέους. Και αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτή του ΔΝΤ», αναφέρει καταληκτικά ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.
Πάντως, κρυφή ελπίδα του οικονομικού επιτελείου παραμένει μια ασαφής δήλωση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους που θα μπορούσε να δώσει τα επιχειρήματα στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο QE.
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή - Αυτές είναι οι οδηγίες για τις εκλογές
Η δόση
Στο μόνο που θα πρέπει βάσιμα να ελπίζει η Ελλάδα θα είναι η καταβολή μιας δόσης μεγαλύτερης από τα 7 δισ. ευρώ που είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ενα ποσό που μπορεί να φτάνει και τα 9-9,5 δισ. ευρώ θα δοθεί όμως μετά την εκπλήρωση και του τελευταίου από τα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό θα κριθεί στο Euro Working Group της Πέμπτης όπου η Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσει και τα τελευταία ανοιχτά θέματα.
Πάντως. θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντελώς απαραίτητα είναι και τα χρήματα που θα διατεθούν για τις υποχρεώσεις χρέους του Ιουλίου αλλά και αυτά που θα δοθούν σε ιδιώτες. καθώς το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμών οφειλών φαίνεται να έχουν παγώσει.
Με βάση τα στοιχεία Απριλίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου μειώθηκαν οριακά κατά 117 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 4,96 δισ. από 5,08 δισ. που ήταν τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν οριακά τον Απρίλιο κατά 48 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο τέλος του Απριλίου τα 3,91 δισ. ευρώ από 3,96 δισ. που ήταν στο τέλος Μαρτίου λόγω οριακών μειώσεων των οφειλών σε όλους τους επιμέρους τομείς. Οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων μειώθηκαν επίσης οριακά στο 1,05 δισ. ευρώ από 1,12 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου. Στις επιστροφές φόρων δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο Μπαρόζο
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νυν στέλεχος της Goldman Sachs, Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο, προεξόφλησε ουσιαστικά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές σημειώνοντας: «Αν και δεν θέλω να αναμιχθώ στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες, θέλω να πω ότι στην Ε.Ε. υπάρχει η αντίληψη ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα είναι πιο φιλική στις μεταρρυθμίσεις».
Προκάλεσε επίσης αίσθηση ότι αναφέρθηκε και στο Grexit τονίζοντας ότι έχει πάψει μεν να συζητείται συχνά, αλλά αυτοί που το εμπνεύστηκαν συνεχίζουν να υπάρχουν. Είπε συγκεκριμένα ότι η σχολή σκέψης που τίθεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ εξακολουθεί να υπάρχει στην ευρωζώνη και ειδικά στη Γερμανία και παράλληλα υποστήριξε πως κατά τη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το καλύτερο δυνατό για την υποστήριξη της Ελλάδας.
Αναφερόμενος ειδικά στις γερμανικές θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «η Γερμανία είναι ένα μεγάλο πλοίο και χρειάζεται χρόνο για να κινηθεί», ενώ σχετικά με τις προτάσεις Σόιμπλε για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είπε πως αυτό είναι κάτι που ήδη υφίσταται.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου