Το όλο σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται στον απόηχο της δραματικής τροπής που λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας, παραπέμπει ευθέως στο καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές στην καυτή ατζέντα για το χρέος μετατρέπουν σε… Γολγοθά το δρόμο μέχρι το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναζητάει σωσίβιο σωτηρίας σε επαφές που έχει με Ευρωπαίους ηγέτες. Κυριολεκτικά, πάντως, όλα όσα πόνταρε η κυβέρνηση και έστηνε πανηγυρικό κλίμα πριν και μετά την ψήφιση των μέτρων βρίσκονται στον αέρα. Χρέος, ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έξοδο στις αγορές.
Προσπαθώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για πολιτική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα νέες αγωνιώδεις τηλεφωνικές συζητήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Η Ηρώδου Αττικού απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τι ακριβώς είπαν στον Ελληνα πρωθυπουργό η κ. Μέρκελ και οι κ. Μακρόν και Τουσκ, σημειώνοντας απλά πως «ο κ. Τσίπρας τούς μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου».
Κι αν οι επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της Γαλλίας μπορούν να τοποθετηθούν στο φάσμα της πολιτικής συμφωνίας που επιδιώκει η συγκυβέρνηση, αίσθηση προκαλεί το τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα στον κ. Τουσκ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενο πρόσωπο στη διαπραγμάτευση για το deal που επιδιώκεται στο Eurogroup, με την αίσθηση που αφήνει η συγκεκριμένη επικοινωνία να έχει… στην ουρά της το ενδεχόμενο «ενεργοποίησης» της Συνόδου Κορυφής στις 22 Ιουνίου για το ελληνικό ζήτημα. Από το ίδιο το κυβερνητικό στρατόπεδο, άλλωστε, έχει ήδη μετατεθεί το χρονοδιάγραμμα για επίτευξη συμφωνίας από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με το βλέμμα να στρέφεται στην αναζήτηση λύσης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Την ώρα που πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο επεισόδιο στην ήδη ταραγμένη σχέση του Μεγάρου Μαξίμου με τον κεντρικό διαπραγματευτή, Ευκλείδη Τσακαλώτο (ορισμένοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης χρεώνουν στον υπουργό Οικονομικών πως οι αναφορές σε λύση-πακέτο έδεσαν τα χέρια της Αθήνας), το σκηνικό της εσωτερικής «παραφωνίας» επιτείνεται και από τη μόχλευση της ιδέας για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Την πρόταση έριξε στο τραπέζι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ανέφερε ότι θα περίμενε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να σηκώσει το τηλέφωνο και να πάρει την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε για να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης. «Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για συνεννόηση», είπε ο κ. Παπαδημούλης (ραδιόφωνο 24/7) και… παρότρυνε τον κ. Μητσοτάκη «να ακούει περισσότερο τον Δένδια παρά τον Γεωργιάδη».
Μετά την απόρριψη της ιδέας του κ. Παπαδημούλη από την αντιπολίτευση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, χωρίς, βέβαια, να κλείνουν το παράθυρο για το μέλλον. «Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση είναι εθνικού χαρακτήρα. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών», σχολίασαν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
Το εξαιρετικά θολό τοπίο εντείνει συνεχώς την αβεβαιότητα, ενώ από κοντά έρχεται και η ακατάσχετη φιλολογία για ρήξη με τους πιστωτές. Τα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η Αθήνα προτίθεται να παραιτηθεί, εν ανάγκη, από την επόμενη δόση εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποκηρύσσονται από το Μέγαρο Μαξίμου (δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος), αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου, Νίκος Ξυδάκης, υποστήριξε πως πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της ρήξης.
«Αυτό θα πρέπει να το δούμε όλοι. Αν έχεις κάνει όλα αυτά τα οποία σου ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα εν τέλει για τον ελληνικό λαό, από κει και πέρα εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Κάπως θα πρέπει να επιβιώσει και ο λαός και το κοινωνικό του πλαίσιο», ανέφερε («Real Fm») απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει το σενάριο της ρήξης ως επιλογή. «Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να μιλήσουμε για ρήξη. Υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια κινήσεων και είναι πάρα πολύ νωρίς. Δεν νομίζω. Θα πρέπει να απαιτήσουμε τουλάχιστον, κι αυτό δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης, είναι όλου του ελληνικού λαού, να σέβονται το πλαίσιο μίας συμφωνίας», πρόσθεσε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου