«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συμφωνία που βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε από την πλευρά μας. Η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά των πιστωτών και του ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην πάρουμε αυτήν τη συνολική συμφωνία», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ εξέφρασε την αγωνία του για ποιο λόγο μία συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι αυτή τη στιγμή εφικτή. Μάλιστα χρησιμοποίησε τη φράση «I can’t for the life of me understand why», η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί «Για όνομα του Θεού δεν καταλαβαίνω γιατί» δεν επιτυγχάνεται συμβιβασμός.
Ο υπουργός των Οικονομικών σημείωσε για άλλη μια φορά πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει τη δουλειά της και πως, πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ. «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούν ένα πρόγραμμα αν δεν έχουν στόχο να μας αφήσουν να βγούμε από αυτό το πρόγραμμα».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με την προοπτική η χώρα μας να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και το ρόλο που θα παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αυτό:
«Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ η οποία είναι ανεξάρτητη και όπως και ο “Κύριος μας” λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές. Αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο. Το πως θα δουλέψει αυτό με το QE, με το ΔΝΤ μέσα, το ΔΝΤ έξω ή με το ΔΝΤ μισό μέσα, μισό έξω, δεν ξέρω».
Για το ίδιο ζήτημα στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στον Μάριο Ντράγκι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπλήρωσε πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. Δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από την άποψη και τις αναλύσεις άλλων θεσμών».
Σε σχέση με την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές εκτίμησε πως «και χωρίς το QE δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα έχει πρόσβαση στις αγορές», συμπληρώνοντας, όμως λίγο αργότερα, πως χωρίς συμφωνία η έξοδος στις αγορές θα καθυστερήσει.
Όσον αφορά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο υπουργός των Οικονομικών εκτίμησε πως «ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί, θέλουν μια λύση. Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, περισσότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Σε σχέση με το ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε πως «θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (φορολογικές αυξήσεις, μειώσεις συντάξεων) για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του, άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία».
«Καθαρό δρόμο για το χρέος για να βγούμε στις αγορές»
Την ίδια ώρα χαμηλοί τόνοι και κλίμα αναμονής επικρατούν στο υπουργείο Οικονομικών όπως φάνηκε από τις αναφορές κορυφαίου στελέχους το απόγευμα της Δευτέρας.
«Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Ερωτηθείς ο ίδιος «πόσο πιθανόν είναι να πάρουμε το QE;», απάντησε «θα δούμε», ενώ σε άλλη ερώτηση για το «τι θα γίνει εάν στις 15 Ιουνίου δεν έχουμε αυτήν την καθαρή λύση» ανέφερε «ας μην κάνουμε εικασίες. Εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση».
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι δύσκολο και πολύπλοκο ενώ τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί το σενάριο από την πλευρά των Θεσμών που προβλέπει να δοθεί μια μεγαλύτερη δόση στην περιοχή των 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ως αντιστάθμισμα σε περίπτωση μη ένταξης της χώρας στο QE.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να υπάρξουν και την προσεχή Τετάρτη 31 Μαΐου, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist στη Φρανκφούρτη.
Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στην Φρανκφούρτη με στόχο να διερευνήσει τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ.
Πέρα από τις επαφές που ενδέχεται να έχει με στελέχη της ΕΚΤ ο κ. Τσακαλώτος θα μιλήσει σε συνέδριο του Economist. Στο ίδιο συνέδριο αναμένεται να βρεθούν το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο και ο ομόλογός από την πλευρά του ESM Νικόλα Τζαμαρόλι.