Με το δημοσιονομικό πακέτο των σχεδόν τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ να προκαλεί σοκ σε εκατομμύρια συνταξιούχους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες που… πληρώνουν και πάλι το μάρμαρο των… περιλάλητων ηρωικών διαπραγματεύσεων του κυβερνητικού οικοσυστήματος Τσίπρα-Καμμένου, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Το δριμύ «κατηγορώ» Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού για όσα προβλέπονται στο deal, προκειμένου να κλείσει ο αέναος κύκλος της δεύτερης αξιολόγησης, συνοδεύεται από τη διόγκωση του κλίματος της λαϊκής δυσαρέσκειας, το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν από αύριο και ολοκληρώνονται με την υπερψήφιση των μέτρων από την Κουμουνδούρου και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Οσο, δε, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους πως το σύνολο της συμφωνίας είναι πολιτικά διαχειρίσιμο και στήνουν σενάρια εν αναμονή αριστερής επιτυχίας, ο πρωθυπουργός… παίζει τα ρέστα του για το μείζον αφήγημα του χρέους. Αυτή τη φορά σε έδαφος Πεκίνου. Ωστόσο, δεν απουσιάζουν και οι φωνές στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου που παραδέχονται το… όπισθεν ολοταχώς. «Δεχθήκαμε μια κακή συμφωνία, κάναμε πίσω και δεχθήκαμε τα μέτρα», παραδέχθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας (Εψιλον).
Στο περιθώριο του Φόρουμ «Belt and Road», ο Αλέξης Τσίπρας είχε τετ α τετ με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε ταύτιση απόψεων στην ανάγκη να έρθει τώρα η λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον άμεσο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Στη συνάντηση κρίθηκε πως μια τέτοια εξέλιξη είναι απαραίτητη, προκειμένου να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ενώ σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως εάν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραμείνει σταθερός στη θέση πως δεν απαιτείται, τότε από τη μία δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018 και από την άλλη το Ταμείο θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως σε μια τέτοια περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφιστούν δεν θα εφαρμοστούν το 2019-2020, παραμένοντας σταθερός στην εσωτερική επιχειρηματολογία του, ενώ το ραντεβού ακολούθησαν δύο αναρτήσεις του κ. Τσίπρα στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. «Παρά τις γνωστές διαφωνίες σε μέτρα πολιτικής, στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ», έγραψε στο πρώτο. «Η ουσιαστική απομείωση χρέους είναι προϋπόθεση για οριστική έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε στο δεύτερο, για ένα Μέγαρο Μαξίμου που αναζητάει συμμάχους, με στόχο να κρατήσει στον αφρό το ζήτημα του χρέους, όσο οι βουλευτές της Κουμουνδούρου καλούνται να τοποθετηθούν με «ναι» στα νέα μέτρα, χωρίς κανένα… επικοινωνιακό σωσίβιο.
«Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο… Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την πρόοδο που γίνεται στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, τη σημασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και την υποστήριξη από τους άλλους εταίρους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», ανέφερε η ανακοίνωση του Ταμείου. Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κληθείς να απαντήσει για το τετ α τετ Τσίπρα-Λανγκάρντ, είπε πως εκτιμά ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να μεταθέσει και πάλι το ελληνικό πρόβλημα και έχει πάρει την πολιτική απόφαση ότι, εφόσον δεν προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον δεν προκύψει εντός των επόμενων ημερών μια απόφαση που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Πέραν της συζήτησης με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τετ α τετ Τσίπρα-Πούτιν διήρκεσε περίπου μία ώρα και υπήρξε συνολική επισκόπηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος έθεσαν επί τάπητος την αύξηση των τουριστικών αφίξεων από τη Ρωσία, την προοπτική ρωσικών επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας, των λιμανιών και των σιδηροδρόμων, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης, καθώς και το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου