Μιλώντας σε ημερίδα για τα κόκκινα δάνεια που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι εκτός από το δημόσιο χρέος, το οποίο όπως είπε βρίσκεται σήμερα σε κομβικό σημείο, η επίλυση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κ Σταθάκη, μετά την ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και του νόμου αναμόρφωσης του νόμου Κατσέλη για τα νοικοκυριά, έχει ολοκληρωθεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η πρόκληση μπροστά μας και το θέμα συζήτησης είναι επικεντρωμένο στα επιχειρηματικά δάνεια και στην αναγκαιότητα, η εφαρμογή του νέου νόμου του εξωδικαστικού μηχανισμού να αποτελέσει τον ουσιαστικό μηχανισμό των προβλημάτων υπερχρέωσης που έχουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις».
Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στους στόχους της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού λέγοντας: «Στόχος του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι για πρώτη φορά να μπορούν να συζητηθούν τα χρέη μιας επιχείρησης προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και η όποια ρύθμιση να αφορά το συνολικό χρέος της επιχείρησης, επιτρέποντας και στο Δημόσιο και στις τράπεζες και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με βάση το νόμο να προχωρούν σε γενναίες ρυθμίσεις, επιμήκυνση επιτοκίων αλλά μέχρι και διαγραφή μέρους του αρχικού κεφαλαίου εφόσον αυτό κριθεί πως διευκολύνει την ανάκτηση μέρους των δανείων και των υποχρεώσεων της επιχείρησης.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Είναι μια τομή που αν λειτουργήσει στο τέλος της ημέρας, θα έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα με πολύ μειωμένα κόκκινα δάνεια, συνεπώς ένα τραπεζικό σύστημα που θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει την οικονομία με κανονικούς όρους – και μαζί με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, προσβλέπουμε ότι θα υπάρξει μια πολύ γρήγορη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ανάκαμψη της οικονομίας».
Το νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις διαδικασίες ένταξης των επιχειρήσεων σε αυτόν, ανέλυσε στους παριστάμενους στην ημερίδα ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης.
Όπως είπε, σε τρεις μήνες από σήμερα, κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα που θα «ανέβει» στην ιστοσελίδα της γραμματείας.
Όπως εξήγησε, «καταγράφει εκεί όλα της τα χρέη προς όλους και στη συνέχεια ένας συντονιστής αναλαμβάνει το φάκελο της επιχείρησης, καλεί όλους τους πιστωτές για διαπραγμάτευση με στόχο την σωτηρία της επιχείρησης».
Βασική προϋπόθεση για ένταξη στο νόμο, είναι η επιχείρηση κατά τα τρία τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του 2016, να έχει καθαρή θέση, όχι κέρδη και συνολικά χρέη άνω των 20.000 ευρώ.