Μινκ: Ας δούμε τα πιο βασικά χαρακτηριστικά
- Μινκ: Το μινκ ή βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών, μη ενδημικό, της ίδιας οικογένειας με το κουνάβι και τη νυφίτσα. Υπάρχουν δύο είδη βιζόν, το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, μεγαλόσωμο με καφέ γούνα και λευκά χείλη, και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola, που είναι μικρότερο σε μέγεθος, με σκούρα γκρίζα γούνα και επίσης λευκά χείλη.
- Το αμερικανικό εισήχθη στην Ευρώπη το 1920 και σήμερα ζει σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και της Ισλανδίας. Το ευρωπαϊκό συναντάται κυρίως στη Ρουμανία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία, όπου ζει κοντά σε έλη, λίμνες και ποτάμια, σε δάση με πλούσια βλάστηση.
- Έχει σώμα μακρόστενο, μήκους 30-50 εκατοστά, με ουρά που μπορεί να φτάσει και τα 23 εκατοστά. Ζυγίζει από 2 μέχρι 4,5 κιλά, ενώ το αρσενικό να είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος. Όπως και οι νυφίτσες, τα βιζόν έχουν κοντά πόδια, μακρύ, χοντρό λαιμό και ένα μεγάλο κεφάλι με στρογγυλεμένα αυτιά. Τα ζώα θανατώνονται αργά, γιατί όσο πιο αργός είναι ο θάνατος, τόσο πιο λεία είναι η γούνα. Ζουν μια πολύ σύντομη και εντελώς αφύσικη ζωή μέσα σε μικρά, μεταλλικά κλουβιά, υπό βασανιστικές συνθήκες.
- Το θηλυκό γεννάει μία φορά τον χρόνο από 3 έως 8 μικρά.
- Είναι εξαιρετικός κολυμβητής, βουτά με μεγάλη επιδεξιότητα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 5 μέτρων, ενώ μπορεί και να σκαρφαλώσει με άνεση. Σκάβει σήραγγες στο χώμα για να φωλιάσει κοντά στο νερό, σε έκταση που κυμαίνεται από 1 έως 4 χιλιόμετρα. Κάθε σήραγγα έχει δύο εξόδους, μία στο νερό και μία στην ξηρά.
- Στην Ελλάδα το μινκ εκτρέφεται σε μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, στην περιοχή της Κοζάνης και της Καστοριάς, για τη γούνα του. Τα ζώα θανατώνονται αργά, γιατί όσο πιο αργός είναι ο θάνατος, τόσο πιο λεία είναι η γούνα. Ζουν μια πολύ σύντομη και εντελώς αφύσικη ζωή μέσα σε μικρά, μεταλλικά κλουβιά, υπό βασανιστικές συνθήκες.
- Τρέφεται με μικρά ζώα (βατράχους, ψάρια και τρωκτικά) αλλά και με αυγά. Ένα χαρακτηριστικό του είναι ότι αποθηκεύει τροφή, δηλαδή σκοτώνει περισσότερα ζώα απ’ όσα χρειάζεται. Τα ενήλικα ζώα μπορούν να φάνε και μικρά βιζόν, ενώ μπορούν να καταναλώσουν και τροφή για σκύλους.
- Τον Νοέμβριο, η Δανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας βιζόν στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα θανατώσει μέχρι και 17 εκατομμύρια βιζόν για να σταματήσει η εξάπλωση του Cluster 5, ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους. Μερικές ημέρες αργότερα απέρριψε τελικά το ενδεχόμενο να σκοτώσει συνολικά 17 εκατομμύρια εκτρεφόμενα βιζόν στη χώρα, καθώς δεν είχε την απαραίτητη νομική υποστήριξη. Θανατώθηκε, ωστόσο, πολύ μεγάλος αριθμός τους.
- Στην Ελλάδα, σε φάρμα κοντά στο Καλονέρι του δήμου Βοΐου Κοζάνης, εντοπίστηκαν ζώα που έχουν προσβληθεί από Covid-19. Ανακοινώθηκε ότι θα θανατωθούν 2.500 από αυτά και θα ταφούν σε βάθος άνω των τεσσάρων μέτρων. Στη συνέχεια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε απόφαση, βάσει της οποίας «θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν από Covid-19 και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια».
Ειδήσεις σήμερα
Qatargate: Φωτογραφίες ντοκουμέντο με τους Παντσέρι, Τζιόρτζι να κουβαλάνε τις βαλίτσες με τα λεφτά
Πρόστιμο στο Έναστρον: Πόσα λεφτά θα πληρώσει ο σύντροφος της Δέσποινας Βανδή, Βασίλης Μπισμπίκης