Για το ποιο είναι το μέλλον του αλπικού τουρισμού στην Ευρώπη διερωτάται ρεπορτάζ του BBC που καταγράφει τη δύσκολη χειμερινή σεζόν του 2023 στις ελβετικές Αλπεις, που κυριολεκτικά ψάχνουν το χιόνι με τα κυάλια!
Φέτος οι Αλπεις βίωσαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών κατά την εορταστική περίοδο, Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, φτάνοντας ακόμα και τους 21 βαθμούς Κελσίου στη βορειοδυτική Ελβετία. Ο νέος χρόνος έκανε ποδαρικό με μερικά εκατοστά χιονιού, ωστόσο οι επιχειρηματίες στη βιομηχανία του σκι γνωρίζουν πως οι επιλογές τους δεν είναι πολλές, αφού θα πρέπει να αποφασίσουν είτε να βάλουν λουκέτο, είτε να προσαρμόσουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους στα δεδομένα που επιτάσσει η κλιματική αλλαγή.
Οι περιβαλλοντικές συνθήκες αλλάζουν μετατρέποντας το σκι σε ένα χόμπι που τελεί υπό εξαφάνιση. Η περίοδος του σκι συρρικνώνεται, οι πίστες πρασινίζουν και οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας και οι έντονες βροχοπτώσεις στα θέρετρα των Αλπεων συμβάλλουν στο λιώσιμο του χιονιού, μετατρέποντας τα χιονοδρομικά σε λασποδρόμια. Ο συνδυασμός των αλλαγών που συντελούνται τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές πλημμύρες και διάβρωση του εδάφους και να αυξήσει τον κίνδυνο χιονοστιβάδων, όπως σημειώνουν οι ειδικοί.
Ενδειτικό είναι πως στις ευρωπαϊκές Αλπεις οι παγετώνες αναμένεται να εξαφανιστούν σχεδόν εντελώς μέχρι το 2100. Σύμφωνα με μελέτη του 2017 από το Ινστιτούτο Ερευνας Χιονιού και Χιονοστιβάδων, οι Αλπεις θα μπορούσαν να χάσουν έως και το 70% της χιονοκάλυψής τους έως το 2100 εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
Με… κουβέρτες σκεπάζουν το χιόνι
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι καλύπτουν τους παγετώνες με προστατευτικές «κουβέρτες» για να επιβραδύνουν το λιώσιμο των πάγων. Κατασκευασμένες από λευκό συνθετικό υλικό, ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία, οι κουβέρτες προστατεύουν το πυκνό χιόνι του χειμώνα από τις ακτίνες του ήλιου κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, η τεχνική μπορεί να μειώσει το λιώσιμο του χιονιού και του πάγου κατά 50-70%, σε σύγκριση με τις μη προστατευμένες επιφάνειες. Το κόστος συντήρησης είναι, ωστόσο, τσουχτερό καθώς η κάλυψη όλων των 1.000 μεγαλύτερων παγετώνων της Ελβετίας θα κόστιζε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Δαπανηρή λύση το τεχνητό χιόνι
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία προειδοποιεί ότι τα θέρετρα που βρίσκονται κάτω από τα 1.800-2.000 μέτρα, θα πρέπει όλο και περισσότερο να βασίζονται σε τεχνητό χιόνι για να κρατήσουν ανοιχτές μόνο τις ψηλότερες πίστες σκι τους για έως και 100 συνεχόμενες ημέρες.
Η χρήση τεχνητού χιονιού θα αύξανε την κατανάλωση νερού κατά 79% έως το 2100, σύμφωνα μμε τις εκτιμήσεις. Κατά τη διάρκεια ενός μέσου χειμώνα προς το τέλος του αιώνα, ένα θέρετρο θα κατανάλωνε περίπου 540 εκατομμύρια λίτρα νερού, πολύ περισσότερα από τα 300 εκατομμύρια λίτρα που απαιτούνται σήμερα. Στις γαλλικές Άλπεις, η κατανάλωση νερού θα μπορούσε να εννεπλασιαστεί μέχρι το 2100, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό-Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Ποσά και κριτήρια [πίνακες]
Καιρός: Έκτακτο δελτίο με καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα