Μάλιστα, οι περιοχές που βιώνουν τουλάχιστον έναν καύσωνα ετησίως, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 1990 και μετά ενώ στο… «κόκκινο» βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, τα δυτικά τμήματα της Ηπείρου αλλά και της Πελοποννήσου καθώς έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση των θερμών επεισοδίων.
Οι παρατεταμένες περίοδοι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα καθώς, σύμφωνα με ερευνητές, επηρεάζουν τη θερμοφυσιολογία του ανθρώπου δημιουργώντας θερμικό στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρο θάνατο.
Η μελέτη
«Οι καύσωνες θεωρούνται το πιο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο» επισημαίνεται σε μελέτη για την κλιματολογική μεταβολή των καυσώνων και άλλων δεικτών που σχετίζονται με τη θερμική αίσθηση του ανθρώπινου σώματος στην Ελλάδα που εκπόνησαν ερευνητές της μονάδας ΜΕΤΕΟ/meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Climate. Η μελέτη αφορά στη χρονική περίοδο 1950-2020 και για την εκπόνησή της χρησιμοποιήθηκαν μετεωρολογικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης (~10 km) από τη βάση δεδομένων ERA5-Land της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η χώρα μας αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο 0,7 καύσωνες ετησίως από το 1950 έως το 2020. Η μέση τιμή αυτή έχει αυξηθεί σε 1,1 καύσωνα ετησίως από το 1990 έως το 2020.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η διάρκεια των επεισοδίων καύσωνα κυμαίνεται από 3,7 έως 7,5 ημέρες κατά μέσο όρο, ενώ αυξητική τάση παρατηρείται σε όλα τα χαρακτηριστικά των καυσώνων ( ένταση, διάρκεια, συχνότητα εμφάνισης) την περίοδο 1950 – 2020.
Την ίδια στιγμή, οι περιοχές στις οποίες σημειώνεται τουλάχιστον ένα πολύ θερμό καιρικό φαινόμενο ετησίως είναι διπλάσιες από το 1990 και μετά.
Μακεδονία, Θεσσαλία
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
«Οι περιοχές της χώρας μας στις οποίες έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση των επεισοδίων καύσωνα είναι το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας καθώς και τα δυτικά τμήματα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστημονική έρευνα. Ενώ, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το στοιχείο το οποίο γνωστοποιεί ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες εντοπίστηκε μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των καυσώνων που σημειώθηκαν τον μήνα Ιούνιο.
Θανατηφόρο φαινόμενο
Η κλιματική αλλαγή και η σχετιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας έχουν απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως καθώς «οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στα οικοσυστήματα, και επηρεάζουν σημαντικά την οικονομία και την κοινωνία» τονίζουν οι ερευνητές (Ε. Γαλανάκη, Χ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη, Κ. Λαγουβάρδος, Γ. Παπαβασιλείου) της μονάδας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως εξηγούν «οι παρατεταμένες περίοδοι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή οι καύσωνες, επηρεάζουν τη θερμοφυσιολογία του ανθρώπου δημιουργώντας θερμικό στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρο θάνατο. Οι καύσωνες θεωρούνται το πιο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο. Για τους λόγους αυτούς, οι κλιματολογικές αναλύσεις των χαρακτηριστικών και των τάσεων των καυσώνων μπορούν να έχουν σημαντική συνεισφορά στη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης καυσώνων».
Ειδήσεις σήμερα
Οριστικό: Δείτε ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν επίδομα 200, 250 και 300 ευρώ – Αναλυτικά παραδείγματα
Υπόθεση Πισπιρίγκου-Κούγιας: «Δεν σκοτώνεις τα παιδιά σου για έναν κλαρινογαμπρό»
Σεπόλια: Αλλες πέντε συλλήψεις για το βιασμό της 12χρονης – Ο ένας είναι γιατρός
Καιρός: Ο Μαρουσάκης χτυπάει ξανά – «Έρχεται βαρυχειμωνιά»