Αρκετές εταιρείες πειραματίζονται τα τελευταία χρόνια με βοδινό και κοτόπουλο εργαστηρίου –προϊόντα που έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε κάποιες χώρες- μέχρι σήμερα λίγοι όμως έχουν δοκιμάσει την καλλιέργεια κρέατος ψαριών.
Ένας από τους πρωτοπόρους είναι η ισραηλινή Steakholder Foods, η οποία συνεργάζεται με την Umami Meats, με έδρα τη Σιγκαπούρη, για την καλλιέργεια φιλέτων ψαριού από είδη που απειλούνται στο περιβάλλον.
Η Umami Meats απομονώνει ζωντανά κύτταρα και τα καλλιεργεί στο εργαστήριο για να παράγει μυϊκό ιστό και λίπος. Οι ιστοί συνδυάζονται στη συνέχεια με άλλα συστατικά και μετατρέπονται σε «βιολογικό μελάνι» το οποίο τροφοδοτείται τελικά σε ειδικούς εκτυπωτές τριών διαστάσεων.
An Israeli foodtech company says it has 3D printed the first ever ready-to-cook fish fillet using animal cells cultivated and grown in a laboratory https://t.co/mx49txrbGs pic.twitter.com/yPqdnk1Zvc
— Reuters (@Reuters) May 3, 2023
Το τελικό προϊόν είναι ένα λεπτό φιλέτο που μιμείται την εμφάνιση και τη γεύση του αληθινού ψαριού. «Όταν τηγανιστεί και εμπλουτιστεί με καρυκεύματα δύσκολα ξεχωρίζει» από το πραγματικό, αναφέρει το Reuters.
Κλίμα: Προς νέο ρεκόρ εκπομπών CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων το 2024, δεν διακρίνεται κορύφωσή τους
Η διαδικασία παραμένει ακριβή σε σχέση με τις τιμές των ψαριών, οπότε τα καλλιεργημένα κύτταρα συνδυάζονται για την ώρα με φθηνά φυτικά συστατικά.
«Όσο περνά ο καιρός, η περιπλοκότητα και το επίπεδο αυτών των προϊόντων θα ανεβαίνει και οι τιμές θα πέφτουν» λέει ο Άρικ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος της Steakholder Foods.
Τα πρώτα προϊόντα σχεδιάζεται να φτάσουν στην αγορά το 2024, αρχικά στη Σιγκαπούρη και αργότερα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, εφόσον εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες.
Οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν την παραγωγή με φιλέτα ροφού και χελιού και ελπίζουν να προσθέσουν τους επόμενους μήνες τρία άλλα απειλούμενα είδη.
Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται στην καλλιέργεια βοδινού κρέατος και κοτόπουλου, τα ψάρια όμως έχουν μελετηθεί πολύ λιγότερο, παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της Umami Μιχίρ Περσάντ,
«Όπως καταλαβαίνετε ο αριθμός των επιστημόνων που ασχολούνται με τη βιολογία των βλαστοκυττάρων ψαριού είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτούς που δουλεύουν σε κύτταρα θηλαστικών και ανθρώπου» λέει.
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Καραϊβάζ: Ανοίγουν φάκελοι με τα… πλοκάμια της Greek Mafia
Εκλογές 2023: Έκοψε το νεοναζιστικό μόρφωμα ο Άρειος Πάγος
«Φωτοβολταϊκά στη στέγη» για νοικοκυριά και αγρότες – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις