Η διαφορά είναι ότι ο άνθρωπος τις περισσότερες φορές επιλέγει τι τρώει, ενώ τα ζωάκια μας έχουν επιλέξει να μας δίνουν αγάπη, αλλά εμείς επιλέγουμε το τι φαγητό θα τους δώσουμε για να τα συντηρήσουμε.
Ξηρές τροφές σιγά όλες ίδιες είναι. Παίρνω την πιο φθηνή και είναι σαν την καλύτερη (λένε κάποιοι).
Μέγας μύθος. Ειδικά σε ότι αφορά ξηρά τροφή συσκευασμένη-επώνυμη όλα τα συστατικά που αναγράφονται ισχύουν και η σειρά των συστατικών παίζει σπουδαίο ρόλο, καθώς είναι η σειρά με την οποία περιέχονται σε αναλογία.
Οι κατηγορίες που υπάρχουν premium, super premium κλπ. είναι ανάλογη της ποιότητας της κάθε τροφής, της σύστασής τους και της προέλευσης των συστατικών της.
Όλα τα ανωτέρω αποτυπώνονται και στην τιμή της εκάστοτε τροφής (σαφώς υπάρχουν και μεταβολές λόγω marketing) που είναι και ο κύριος λόγος που πολλοί επιλέγουν τελικώς την οικονομικότερη τροφή, κάτι που όμως έχει σαφές αντίκτυπο στην ποιότητά της.
Το σκυλί μου στο χωριό μεγάλωσε με κόκκαλα και ψωμί και έζησε μέχρι τα 15
Αυτό είναι ένα ανάλογο παράδειγμα του κάποιος έζησε μέχρι τα 100 και κάπνιζε, έπινε και έτρωγε ότι έβρισκε.
Σαφώς και συμβαίνει, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Αυτό σημαίνει ότι για να ζήσετε και εσείς μέχρι τα 100 θα ακολουθήσετε το αντίστοιχο παράδειγμα; Δεν το νομίζω. Άρα το ίδιο ισχύει και για το ζώο σας. Κόκκαλα απαγορεύονται! Είναι μύθος ότι προσφέρουν κάτι αξιόλογο στον οργανισμό.
Εγώ θέλω να του μαγειρεύω. Γίνεται?
Βεβαίως είναι η απάντηση. Το δύσκολο στο μαγείρεμα είναι η αναλογία των συστατικών μεταξύ τους καθώς και η αναλογία που έχει ανάγκη το ζώο μας, κάτι το οποίο με την ξηρά τροφή είναι πολύ πιο εύκολο να ξεχωρίσουμε, αφού έχουμε την ποσοτική ανάλυση της τροφής
.Πρέπει να αποφεύγω να του δίνω κάποια φαγητά ή φρούτα?
Τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα σταφύλια , οι σοκολάτες είναι, ανάλογα με την ποσότητα που θα καταναλωθεί, δηλητηριώδη (άρα επικίνδυνα).
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα πολλά μπαχαρικά, τα τηγανητά και γενικώς οι υπερβολές.
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
Εγώ θέλω την ωμοφαγία (BARF) αυτή είναι η σωστή για το ζώο μου
Αυτό είναι θέμα μεγάλης ανάλυσης και ξεφεύγει από το στόχο αυτού του άρθρου, θα περιοριστώ όμως στα εξής:
Μεταξύ μιας καλής ξηράς τροφής, μιας καλής Barf και ενός καλού μαγειρευτού φαγητού ( αν έχουν όλα τις ίδιες αναλογίες και την ίδια ποιότητα) δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά, γιατί είναι όλα εξαρτώμενα από την πρώτη ύλη.
Το κάθε ένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα (πχ. συντήρηση και μεταφορά ξηράς τροφής, πεπτικότητα Barf, γνωρίζουμε τι έχουμε βάλει στο μαγειρευτό-δεν μας το δίνουν έτοιμο χωρίς να γνωρίζουμε την πρώτη ύλη κλπ.)
Άρα δεν καταδικάζουμε καμία τροφή για τη λογική της, αρκεί να είναι οι πρώτες ύλες καλές και να υπάρχει σωστή μεθοδολογία παρασκευής και συντήρησης και να ταιριάζει στο ζώο μας ( και με βάση την εμφάνιση αλλά και με βάση εξετάσεις αίματος!)
Μπορεί μια εξαιρετική τροφή να μην του «πηγαίνει» του ζώου μας και να του δημιουργεί προβλήματα. Πχ. διάρροιες-εμέτους.
Το ζωάκι μου έχει προβλήματα υγείας. Τι να το ταΐζω?
Σε αυτό το κομμάτι ευτυχώς είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα. Όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν στη διάθεσή τους τροφές που καλύπτουν μεγάλο εύρος των πιο συχνών προβλημάτων των μικρών μας φίλων. ( Προβλήματα πεπτικού, νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, αλλεργίες, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στις αρθρώσεις, σακχαρώδης διαβήτης και άλλες πολλές συχνές νόσους).
Πάντα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας, ΠΑΝΤΑ
Εκείνος γνωρίζει το ιστορικό και τις ανάγκες του ζώου μας και όχι να προσπαθούμε μόνοι μας να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ή νομίζουμε για καλύτερο.
Μιλήστε μαζί του για όλα τα ανωτέρω, ώστε να σας βοηθήσει στην απόφασή σας.
Από το περιοδικό FΖην που κυκλοφόρησε με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr