«ο οικολογικός πολιτισμός είναι μια ενδιαφέρουσα έννοια. επειδή εξετάζει τη σχέση μεταξύ κοινωνίας και φύσης», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μαρούμα Μρέμα, εκτελεστική γραμματέας της σύμβασης για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ. Η ιδέα καταδεικνύει «τον κυρίαρχο ρόλο της βιοποικιλότητας σε όλους τους τομείς που είναι κρίσιμης σημασίας για όλες τις χώρες στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων», είπε η Μρέμα στο πρακτορείο Xinhua σε πρόσφατη συνέντευξή της.
Η ίδια επισκέφθηκε την Κίνα για να συμμετάσχει στη 15η συνάντηση της Διάσκεψης των μελών της σύμβασης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP15) στη νοτιοδυτική πόλη Κουνμίνγκ. με θέμα «οικολογικός πολιτισμός: χτίζοντας ένα κοινό μέλλον για όλη τη ζωή στη γη», η διάσκεψη είναι η πρώτη που συγκαλείται από τα Ηνωμένα εθνών με θέμα τον οικολογικό πολιτισμό.
Το πρώτο μέρος της συνάντησης ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου, κατά την οποία οι συμμετέχοντες συζήτησαν για το «παγκόσμιο πλαίσιο βιοποικιλότητας μετά το 2020» με στόχο να καταρτίσουν ένα σχέδιο διατήρησης της βιοποικιλότητας στο μέλλον. το δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπου θα υπάρξουν ευρείες και βαθύτερες διαπραγματεύσεις προς ένα φιλόδοξο και πρακτικό πλαίσιο.
«ο νέος σχεδιασμός αναμένεται να αντικαταστήσει τους “στόχους βιοποικιλότητας του αϊτσί” που εφαρμόζονται τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε. Η αξιωματούχος σημείωσε ότι η Κίνα συνεισφέρει και υποστηρίζει στην παγκόσμια ατζέντα για τη βιοποικιλότητα, υπογραμμίζοντας πως είναι από τις πρώτες χώρες που συμμετείχαν στη σύμβαση για τη βιοποικιλότητα. Έχει επίσης επικυρώσει δύο πρωτόκολλα, συγκεκριμένα το πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη βιοασφάλεια και το πρωτόκολλο της ναγκόγια για την πρόσβαση και την κατανομή των οφελών.
Επιπλέον, η Κίνα ήταν μία από τις μεγαλύτερες χώρες-δωρητές στον βασικό προϋπολογισμό της σύμβασης και των πρωτοκόλλων, ιδιαίτερα από το 2019. Η προθυμία για τη φιλοξενία του συνεδρίου COP15 είναι «μια σαφής επίδειξη της ηγεσίας και της δέσμευσης της Κίνας στη βιοποικιλότητα», είπε η Μρέμα.
Η ίδια συνεκτιμά τις προσπάθειες αποκατάστασης που έχει κάνει η Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες προς αυτή την κατεύθυνση, αντιπροσωπεύοντας ένα μοντέλο για μελλοντικές εργασίες, τις οποίες μπορούν να μιμηθούν κι άλλες χώρες. «Η κινεζική κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για να σταματήσει και να αντιστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας.
Κινητοποίησε διεπιστημονικές ομάδες που μπορούν να προσφέρουν τεκμηριωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής πολυπλοκότητας. επιπλέον, οι ομάδες μπορούν να παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής για την οικολογική κόκκινη γραμμή, η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ανθεκτικού περιβάλλοντος ικανoύ να προσαρμοστεί στις μελλοντικές επιπτώσεις και κραδασμούς», είπε. «Και η κινεζική έννοια της ενότητας, της φύσης και του ανθρώπου, ελπίζουμε ότι θα είναι ένα καλό παράδειγμα για να ακολουθήσουν ή να μιμηθούν άλλες χώρες», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τις προκλήσεις όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, η μρέμα είπε ότι η συνεχιζόμενη πανδημία της Covid-19 είναι σημαντική και έχει επηρεάσει τόσο την υγεία όσο και τη βιοποικιλότητά μας. μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε το 2019 εντόπισε πέντε άμεσους παράγοντες απώλειας της βιοποικιλότητας -τη μεταβολή της χρήσης της θάλασσας και της γης, την άμεση εκμετάλλευση των οργανισμών, την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και τα χωροτακτικά μη ιθαγενή είδη.
Για να αποτραπεί η απώλεια της βιοποικιλότητας όλος ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει αποτελεσματικά περισσότερη γη και ωκεανούς, να διασφαλίσει βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, να διασφαλίσει ότι όλοι οι φορείς ασχολούνται με την προστασία της φύσης και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Κλιματική αλλαγή: Σοβαρός κίνδυνος για τη Μεσόγειο που θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
«Είμαστε υπεύθυνοι για προχωρήσουμε σε μετασχηματιστικές ενέργειες για να εξασφαλίσουμε αυτή την αρμονική σχέση με τη φύση. Και ως εκ τούτου, η σχέση μας με τη φύση πρέπει να αλλάξει», είπε στη συνέντευξή της.
Xinhua
Αξιοσημείωτη πρόοδος της Κίνας στη διατήρηση της Βιοπικιλότητας
Σημαντικές βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των σπάνιων και απειλούμενων ειδών της Κίνας καταγράφει η χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας προστασίας της βιοποικιλότητας και οικολογικής
αποκατάστασης.
Οι πληθυσμοί ορισμένων σπάνιων και απειλούμενων ειδών έχουν σταδιακά ανακάμψει. Οι αριθμοί
των τίγρεων Σιβηρίας, Ασιατικών ελεφάντων και λοφιοφόρων θρεσκιορνίθων (ibises) έχουν αυξηθεί ραγδαία, σύμφωνα με δηλώσεις σε συνέντευξη τύπου, του Κούι Σουχόνγκ, αξιωματούχου του
Υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος.
Σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως το γιγάντιο Πάντα, η Θιβετιανή αντιλόπη και το ελάφι milu (Ελάφουρος τουΔαβίδ) ζουν σε καλύτερα περιβάλλοντα.
Το γιγάντιο Πάντα βγήκε από τη λίστα των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, καθώς 1.800 από αυτά (τα ζώα) ζουν ελεύθερα, τόνισε. Ο Κούι συνέβαλε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της
άγριας ζωής της Κίνας με την εγκαθίδρυση ενός ολοκληρωμένου συστήματος εθνικών πάρκων, που προστατεύει συστηματικά και ολοκληρωτικά, μεγάλες εκτάσεις φυσικών οικοσυστημάτων.
Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο που εξέδωσε πρόσφατα το Γραφείο πληροφοριών του Συμβουλίου επικρατείας, η Κίνα έχει εγκαθιδρύσει περίπου 10.000 προστατευόμενες περιοχές όλων των τύπων, που αντιπροσωπεύει το 18% της συνολικής επικράτειας.
Το καλο-οργανωμένο σύστημα προστατευομένων περιοχών έχει θέσει υπό αποτελεσματική προστασία το 90% των διαφόρων οικοσυστημάτων και το 71% των σημαντικών προστατευομένων από
το κράτος ειδών της άγριας ζωής.
Τα προγράμματα οικολογικής διατήρησης και αποκατάστασης της Κίνας, όπως οι πρωτοβουλίες για τα δάση και τους υγροβιότοπους και, η απαγόρευση αλιείας στον ποταμό Γιανγκτσέ (Yangtze), έχουν διευκολύνει την ανάκαμψη των σπάνιων και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, σύμφωνα με τον Κούι.
Βλέποντας προς το μέλλον, η χώρα θα οικοδομήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, θα βελτιώσει τη διεθνή συνεργασία και θα προωθήσει την
συμμετοχή του κόσμου, πρόσθεσε.
Φωτογραφία της 28ης Μαΐου, 2021,
δείχνει ένα γιγάντιο Πάντα στο πάρκο
που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, για την
προστασία της άγριας ζωής, στο Zhouzhi,
κομητεία του Σιάν, στη βορειοδυτική
επαρχία Shaanxi. (Xinhua/Li Yibo)