Xρόνο με το χρόνο το πρόβλημα επιδεινώνεται και, από όλα αυτά τα απόβλητα, μόνο το 17,4% ανακυκλώνονται διεθνώς. Από το 2014 μέχρι σήμερα, έχουν αυξηθεί πάνω από 21%, ενώ αναμένεται να φτάσουν τα 74 εκατ. τόνους έως το 2030.
Κάθε χρόνο τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά απόβλητα αυξάνονται κατά τουλάχιστον δύο εκατομμύρια τόνους, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης τέτοιων συσκευών με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 3%, σε συνδυασμό με τον ολοένα μικρότερο κύκλο ζωής τους και τις περιορισμένες δυνατότητες για επισκευή τους.
Γι’ αυτό, οι ειδικοί καλούν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες τους, προκειμένου οι νεκρές ή αχρησιμοποίητες συσκευές κάθε είδους, που μπαίνουν σε πρίζα ή δουλεύουν με μπαταρία, να καταλήξουν σε μέρη όπου είτε θα επιδιορθώνονται και θα επαναχρησιμοποιούνται, είτε θα ανακυκλώνονται, κάτι που επιφέρει εξοικονόμηση πολύτιμων πρώτων υλών και άλλων πόρων, καθώς επίσης λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι το μέσο νοικοκυριό διαθέτει 72 συσκευές που δουλεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο ή από μπαταρία και από αυτές οι 11 δεν χρησιμοποιούνται πια ή έχουν χαλάσει. Κάθε χρόνο άλλα τέσσερα έως πέντε κιλά μη χρησιμοποιούμενων συσκευών ανά Ευρωπαίο πολίτη έρχονται να προστεθούν στις εκτός λειτουργίας συσκευές, προτού πεταχτούν και θεωρηθούν πια απόβλητα.
Σύμφωνα με μια γαλλική έρευνα, τα 54 από τα 113 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, συνολικού βάρους 10 έως 20 τόνων, “κοιμούνται” στα συρτάρια, στα ντουλάπια και στις αποθήκες των γαλλικών νοικοκυριών – μια κατάσταση που δεν διαφέρει σε άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ περισσότερα από 151 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα κάθε χρόνο – περίπου 416.000 τη μέρα – πετάγονται στα σκουπίδια και πολλά καταλήγουν σε χωματερές. Γύρω στο 40% των βαρέων μετάλλων στις αμερικανικές χωματερές προέρχονται από πεταμένα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά προϊόντα.
Κλιματική αλλαγή: Σοβαρός κίνδυνος για τη Μεσόγειο που θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Από άποψη βάρους, οι μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, όπως φούρνοι και ψυγεία, συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος των αποβλήτων αυτών του είδους, παρά τις προσπάθειες για μια κυκλική οικονομία. Από την άλλη, στην περίπτωση των υπολογιστών, τάμπλετ και κινητών τηλεφώνων, μια βασική αιτία που αποθαρρύνει την ανακύκλωση, είναι ο φόβος των καταναλωτών για την ασφάλεια των ψηφιακών προσωπικών δεδομένων που έχουν απομείνει σε αυτές τις παλιές συσκευές, γι’ αυτό πολλοί προτιμούν να τις κρατούν αχρησιμοποίητες στο σπίτι τους, παρά να τις αποχωριστούν.
Όμως τα απόβλητα αυτά κρύβουν ένα πραγματικό πλούτο. Για παράδειγμα, σε ένα εκατομμύριο πεταμένα κινητά τηλέφωνα εκτιμάται ότι υπάρχουν 24 κιλά χρυσού, 16.000 κιλά χαλκού, 350 κιλά αργύρου και 14 κιλά παλλάδιου, πολύτιμες πρώτες ύλες που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να επιστραφούν στον κύκλο παραγωγής, αντί να εξορύσσονται άλλα παρόμοια υλικά.
Ένας τόνος πεταμένων κινητών τηλεφώνων περιέχει περισσότερο χρυσό από ό,τι ένας τόνος μεταλλεύματος χρυσού. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πετιούνται ή καίγονται πολύτιμα ανακυκλώσιμα υλικά αξίας τουλάχιστον 57 δισ. δολαρίων, ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ πολλών χωρών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- «Φωτιά» η εισαγγελική πρόταση για το Μάτι: Χάος, ασυνεννοησία και τραγικοί διάλογοι στο τηλεφωνικό κέντρο – Στέλνει στο… σκαμνί Δούρου, Ψινάκη και άλλους 25
- Κλιματική κρίση: Δείτε πως θα είναι η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς αν συνεχίσουμε έτσι [βίντεο]
- Φώφη Γεννηματά: Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο πλευρό της – Τα μηνύματα συμπαράστασης
- Ασπρόπυργος: Εγκατέλειψαν βρέφος στο δρόμο – Κλείδωσαν τα υπόλοιπα τέσσερα σε πορτ-μπαγκάζ [βίντεο]
- Επίθεση ΝΔ σε Πολάκη: «Το alter ego του Τσίπρα εκφράζει διχασμό, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμό»
- Κακοκαιρία Μπαλλος: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για τον καιρό των επόμενων ημερών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
- Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
- Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
- Ακολούθησε μας στο Instagram
- Ακολούθησε μας στο Twitter
- Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube