Αντικείμενο της μελέτης υπήρξαν οι δακτύλιοι στους κορμούς δέντρων που είναι ακόμα ζωντανά, καθώς και δέντρων που χρονολογούνται στην περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και χρησιμοποιήθηκαν σε κατασκευές, όπως πηγάδια, τα οποία διασώζονται μέχρι και σήμερα.
Όσον αφορά τον μεσαίωνα, οι επιστήμονες αξιοποίησαν θραύσματα ξύλου που χρησιμοποιήθηκαν στην οδοποιία ή βρέθηκαν, διατηρημένα σε καλή κατάσταση, δίπλα από όχθες ποταμών.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν τα λεγόμενα «ισότοπα» οξυγόνου και άνθρακα που εντοπίζονται στους κορμούς των δέντρων για να προσδιορίσουν το πόσο νερό τους ήταν διαθέσιμο όσο ζούσαν – όσον αφορά τα πλέον νεκρά δέντρα- και το νερό που προσλαμβάνουν όσα δέντρα είναι ακόμη ζωντανά.
Από ό,τι φαίνεται, τα δέντρα πλέον έρχονται αντιμέτωπα με μακρές περιόδους λειψυδρίας, πιο οξείας και από αυτήν που αντιμετώπισαν δέντρα τα οποία ήταν ζωντανά κατά την διάρκεια μεγάλων ιστορικών ξηρασιών όπως η «μεγάλη ξηρασία της Αναγέννησης», των αρχών του 16ου αιώνα.
«Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι τα τελευταία καλοκαίρια στην Ευρώπη υπήρξαν ιδιαιτέρως ξηρά και θερμά», λέει ο καθηγητής Ουλφ Μπούντγκεν του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και επικεφαλής της έρευνας.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι αυτό που ζούμε είναι πράγματι πρωτοφανές, καθώς το «σερί» αυτό της ξηρασίας αποτελεί το πρώτο τόσο μεγάλου μεγέθους, τουλάχιστον για τα τελευταία 2.000 χρόνια», συμπληρώνει.
Οι επιστήμονες είπαν ότι οι αλλαγές στην θέση των ρευμάτων του αέρα και η αλλαγή της κυκλοφορίας των ανέμων πάνω από την Ευρώπη είναι τα κύρια αίτια της ξηρασίας, και ότι βαθύτερο αίτιο αποτελεί η γνωστή σε όλους μας κλιματική αλλαγή.
«Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα γίνουν πιο συχνό φαινόμενο, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τη γεωργία, τα οικοσυστήματα και τις ανθρώπινες κοινότητες συνολικά», σχολιάζει ο Μπούντγκεν.
Τα κύματα του καύσωνα έχουν συχνά συνέπειες όπως η καταστροφή των σοδειών, η πρόκληση πυρκαγιών και οι πρόωροι θάνατοι ζώων και ανθρώπων.
Η έρευνα των επιστημόνων συμπεριέλαβε δεδομένα που φτάνουν ως το έτος 2018, ωστόσο, όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, τα καλοκαίρια του 2019 και του 2020 υπήρξαν επίσης εξαιρετικά θερμά, γεγονός που δείχνει ότι το φαινόμενο δεν έχει αναχαιτιστεί τα δύο τελευταία χρόνια.
Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα και με τους ειδικούς, στο μέλλον μπορούμε να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερους καύσωνες και ξηρασίες, ειδικά εφόσον δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της κλιματικής αλλαγής που αφορά όλον τον πλανήτη.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορωνοϊός – Astrazeneca: Εν αναμονή των αποφάσεων – Ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τον ΕΜΑ – Συνεχίστε κανονικά να εμβολιάζεστε λέει ο Κικίλιας
- Κορωνοϊός: Πυρετός σε ΜΕΘ και νοσοκομεία – 937 εισαγωγές σε ένα διήμερο, οι 520 στην Αττική
- Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας: Χαμηλές προσδοκίες τον νέο γύρο που ξεκινά σήμερα – Με διευρυμένη ατζέντα ήρθαν οι Τούρκοι
- Σύνταξη με όρια ηλικίας από τα 59,6 για 11 κατηγορίες ασφαλισμένων [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr