Το είδος ονομάζεται Asprete που στη ρουμανική γλώσσα σημαίνει «σκληρό», και απ’ ό,τι φαίνεται έχει καταφέρει να επιβιώσει για 65.000.000 χρόνια, γεγονός που το καθιστά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα «ζωντανό απολίθωμα» και «μάρτυρα της εξέλιξης των ειδών».
Η πρώτη επίσημη ανακάλυψη και καταγραφή του είδους είχε πραγματοποιηθεί το 1956.
Το συγκεκριμένο ψάρι είναι νυκτόβιο και συνηθίζει να κρύβεται κάτω από πέτρες στο βυθό του ποταμού, κάνοντας τον εντοπισμό του ακόμη δυσκολότερο.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, μη πεπεισμένοι ότι το είδος είχε πράγματι εξαφανιστεί και παρότι θεωρείται απειλούμενο εδώ και χρόνια, συνέχιζαν να το ψάχνουν ώσπου εντόπισαν 12 ψάρια του είδους στον ποταμό Valsan.
Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του είδους είναι τα υδροηλεκτρικά φράγματα, χτισμένα σε όλο το μήκος του ποταμού, όπως και η ρύπανση του ποταμού με απορρίματα και η αφαίρεση πετρωμάτων και χώματος από το βυθό του για κατασκευαστικά έργα μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας.
Πλέον, η διαιώνιση του Asprete συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες των βιολόγων της περιοχής και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για την προστασία του περιβάλλοντος που θέλουν να εφαρμόσουν.
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
«Η επιβίωση του ψαριού αποτελεί «βαρόμετρο» ενδεικτικό της υγείας του πλανήτη μας», σχολίασε ο επιστήμονας Andrei Togor, υπεύθυνος για την ανακάλυψη των ψαριών στον ποταμό.
«Βρισκόταν εδώ 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι άνθρωποι δεν μπορούν απλά να το εξαφανίσουν μέσα σε 50 χρόνια- Δεν είναι σωστό», προσέθεσε.
ΠΗΓΗ: BBC
Κορωνοϊός – Lockdown: Ντου της ΕΛΑΣ σε πάρτι σε ξενοδοχείο της Συγγρού με συμμετοχή ποδοσφαιριστών
Κορωνοϊός – «Βόμβα» από Παγώνη: Δεν ξέρω αν θα κάνουμε το Πάσχα κανονικά
Κορωνοϊός: Σε δέκα ημέρες θα φτάσει στην κορύφωσή της η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr