Οι αρχές δήλωσαν χθες ότι προσπαθούν να μάθουν τι ακριβώς σκότωσε τους ελέφαντες κατά τους τελευταίους 2 μήνες, αφού τα πρώτα κουφάρια εντοπίστηκαν στην περιοχή Οκαβάνγκο Πανχάντλε.
Οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τα κουφάρια των ζώων προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή και περιβαλλοντικές οργανώσεις διερωτήθηκαν γιατί δεν έχουν ακόμη βγει τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διεξήχθησαν.
«Μια κυβερνητική ερευνητική ομάδα βρίσκεται στο σημείο από τότε που έγιναν γνωστά τα πρώτα περιστατικά», διαβεβαιώνει στο Reuters ο Μάντι Ρέουμπεν, ο κορυφαίος κτηνίατρος στο υπουργείο Άγριας Ζωής και Εθνικών Πάρκων.
«Η Μποτσουάνα ανταποκρίθηκε ταχέως», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ομάδες διεξήγαγαν εξετάσεις και απέκλεισαν τον άνθρακα ως αιτία θανάτου. «Κατόπιν στείλαμε δείγματα στη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική για να διενεργήσουν εξετάσεις για άλλες γνωστές παθογένειες ή κάποια νέα παθογένεια», εξήγησε.
Η κρίση του νέου κορωνοϊού καθυστέρησε την αποστολή ορισμένων δειγμάτων, συμπλήρωσε.
Η λαθροθηρία έχει αποκλειστεί, καθώς τα κουφάρια βρέθηκαν άθικτα.
Στην Μποτσουάνα ζουν περίπου 130.000 ελέφαντες, το ένα τρίτο του συνόλου στην Αφρική.
«Οι ελέφαντες άρχισαν να πεθαίνουν μαζικά στις αρχές Μαΐου και η κυβέρνηση θα παρέμβαινε κανονικά σε διάστημα ημερών σε ένα γεγονός αυτής της κλίμακας», είπε χθες ο Μαρκ Χίλεϊ, συνιδρυτής της οργάνωσης National Park Rescue.
«Κι όμως, μήνες μετά, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις και δεν διαθέτουμε περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την αρχή».