Μια νέα μελέτη, αυτή τη φορά στη Γερμανία, δείχνει ότι ο εγκέφαλος παραμένει διαυγής ακόμη και στη μέση ηλικία, σε αντίθεση με αυτά που γνωρίζαμε εως σήμερα, δηλαδή, ότι η γήρανση του εγκεφάλου αρχίζει μετά την ηλικία των 20 ετών.
Η μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε, από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ηλικίας από 10 έως 80 ετών, διαπίστωσε ότι η διανοητική ταχύτητα του εγκεφάλου παρέμεινε σχετικά σταθερή από τα τριάντα έως και τα εξήντα χρόνια. Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε ότι η διανοητική ταχύτητα μειώνεται όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι ενώ αντίθετα διαρκεί περισσότερο χρόνο η διανοητική διαδικασία λήψης μιας απόφασης.
Ένας από τους βασικούς στόχους της γνωσιακής επιστήμης είναι η διερεύνηση των μηχανισμών της νόησης και η προσπάθεια κατανόησης της λήψης των αποφάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες έδειξαν στους συμμετέχοντες μια σειρά από εικόνες και τους ζήτησαν να τις ταξινομήσουν σε δύο κατηγορίες – καλές ή κακές – πατώντας τα ανάλογα κουμπιά.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς οι οποίοι εμπλέκονται στις λεγόμενες «αντιληπτικές αποφάσεις». Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν την ταχύτητα με την οποία οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν κάθε μέρος της διαδικασίας.
Ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διαδικασία λήψης μιας απόφασης είναι η νοητική ταχύτητα – που ορίζεται ως η ταχύτητα με την οποία επεξεργαζόμαστε πληροφορίες για να λάβουμε μια απόφαση.
Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι ενώ ο μέσος χρόνος που απαιτείται από τον εγκέφαλο για την επεξεργασία μιας πληροφορίας και την ολοκλήρωση μιας εργασίας μειώνεται μετά την ηλικία των 20 ετών, η νοητική ταχύτητα της επεξεργασίας πληροφοριών αρχίζει να επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 60 ετών.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι:
2025: Όλες οι... μακάβριες προβλέψεις του Νοστράδαμου και της Μπάμπα Βάνγκα - Πού έπεσαν μέσα την περασμένη χρονιά;
- Τα άτομα κάτω των 18 ετών προτιμούσαν να μην ενεργήσουν με ακρίβεια προς χάριν της ταχύτητας.
- Η προσοχή στη λήψη αποφάσεων αυξήθηκε μεταξύ των ερωτηθέντων από 18 έως και 65 ετών.
- Όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία ήταν οι ερωτηθέντες, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάστηκαν για να πατήσουν το κατάλληλο κουμπί.
Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι υπάρχουν πολλοί άγνωστοι και διαφορετικοί μηχανισμοί στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης μιας απόφασης. Ένας παράγοντας που καταγράφεται ότι επηρεάζει την ταχύτητα λήψης αποφάσεων είναι και τα πολλά είδη των προκαταλήψεων (biases) που μπορεί να έχουμε για κάποιο θέμα.
Γεγονός είναι ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας αμφισβητούν την άποψη ότι η νοητική ταχύτητα του εγκεφάλου μας επιβραδύνεται καθώς γερνάμε.
Ειδήσεις σήμερα
Η επόμενη μέρα της Τουρκίας περνάει από το ΝΑΤΟ
Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Βροχή οι αιτήσεις για την αλλαγή
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Βρείτε εύκολα online το εκλογικό σας κέντρο
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις, οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls
Εκλογές; 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διαδικασία και την τσέπη σας
Εκλογές 2023: Δείτε live τον διαδραστικό χάρτη με όλα τα αποτελέσματα