«Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες γνωστές προσβλητικές χειρονομίες» λέει ο ανθρωπολόγος Desmond Morris.
Γίνεται δείχνοντας το πίσω μέρος μιας κλειστής γροθιάς που έχει μόνο το μεσαίο δάχτυλο επεκταμένο προς τα πάνω, αν και σε ορισμένες περιοχές επεκτείνεται και ο αντίχειρας. Η επέκταση του δαχτύλου θεωρείται σύμβολο της περιφρόνησης σε διάφορους πολιτισμούς, κυρίως δυτικών προτύπων.
Η χειρονομία με το υψωμένο μεσαίο δάκτυλο είναι ακραία σεξουαλική συμπεριφορά
Σήμερα, το να σηκώνεις το μεσαίο δάχτυλο εκφράζει μία βρισιά που δεν προφέρεται με το στόμα. Οι ιστορικοί πάλι από την άλλη, στην κλασική κοινωνία, λένε ότι το μεσαίο δάχτυλο ήταν περισσότερο μια ακραία σεξουαλική αναφορά.
Ο Max Nelson, ο οποίος διδάσκει μαθήματα για τους κλασικούς πολιτισμούς στο Πανεπιστήμιο του Windsor στο Οντάριο του Καναδά, το 2017 σε ένα άρθρο του για την προέλευση της χειρονομίας είχε γράψει πως οι αρχαίοι Έλληνες «πιθανότατα βασίστηκαν στη χρήση του μεσαίου δακτύλου για να αναπαραστήσουν ένα πέος σε στύση»!
«Το υψωμένο μεσαίο δάχτυλο (middle finger) ,συμβολίζει το πέος και τα κυρτά δάχτυλα από κάθε πλευρά τους δύο όρχεις. Κάνοντας αυτό, ουσιαστικά προσφέρετε σε κάποιον μια φαλλική χειρονομία».
Ύπνος: Τέλος στην αϋπνία με... στρατιωτικό κόλπο - Σταματήστε να μετράτε προβατάκια μέχρι το πρωί
Το μεσαίο δάχτυλο στην Ελλάδα
Οι Έλληνες «πιθανότατα βασίστηκαν στη χρήση του μεσαίου δακτύλου για να αναπαραστήσουν ένα πέος σε στύση», γράφει ο Max Nelson, συγγραφέας, ιστορικός και καθηγητής κλασικών πολιτισμών στο Πανεπιστήμιο του Windsor στο Οντάριο του Καναδά, σε ένα άρθρο του 2017 για την προέλευση της χειρονομίας.
Το «μεσαίο δάχτυλο» προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα, όπου η χειρονομία χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της πρωκτικής επαφής με τρόπο να υποβαθμίσει, να εκφοβίσει και να απειλήσει το άτομο στο οποίο απευθυνόταν.
Η χειρονομία ήταν γνωστή ως «κατάπυγον» -κατά, «προς τα κάτω» και πυγή, «γλουτοί». Ο ιστοριογράφος της φιλοσοφίας Διογένης Λαέρτιος αναφέρει πως ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης έκανε την χειρονομία στο ρήτορα Δημοσθένη, τον 4ον αιώνα π.Χ. στην Αθήνα.
Όταν άγνωστοι σε ένα πανδοχείο εξέφρασαν την επιθυμία τους να δουν τον μεγάλο ρήτορα Δημοσθένη, ο Διογένης φέρεται να τους έδειξε το μεσαίο δάκτυλο και να αναφώνησε, «αυτό, για σας, είναι ο δημαγωγός των Αθηναίων».
Η χειρονομία ήταν γνωστή ως «κατάπυγον» -κατά, «προς τα κάτω» και πυγή, «γλουτοί». Ο ιστοριογράφος της φιλοσοφίας Διογένης Λαέρτιος αναφέρει πως ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης έκανε την χειρονομία στο ρήτορα Δημοσθένη, τον 4ον αιώνα π.Χ. στην Αθήνα.
Στη Μεσόγειο του 1ου αιώνα, το σήκωμα του δαχτύλου χρησιμοποιούνταν και για να αποτρέψει το «κακό μάτι».
Ο Ρωμαίος ιστορικός Σουετόνιος ανέφερε ότι ο αυτοκράτορας Καλιγούλας ανάγκασε τους υπηκόους του να φιλήσουν το μεσαίο του δάχτυλο
Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο και τον κορυφαίο ιστορικό του μεσαίου δακτύλου Desmond Morris, αυτή ήταν μια υποτιμητική χειρονομία που αντιπροσώπευε το μέλος του ηγεμόνα. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι πρότασσαν τα μεσαία δάχτυλά τους κάθετα στον αέρα. Ο Nelson έγραψε ότι ενώ οι αρχαίοι άνθρωποι πιθανότατα χρησιμοποιούσαν τα μεσαία δάχτυλά τους για να κάνουν άσεμνες χειρονομίες, μπορεί να τα έδειχναν οριζόντια ή προς άλλες κατευθύνσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Ήλιος με «δόντια» την Τετάρτη & τοπικές βροχές – Πώς θα κυλήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας
ΕΛ.ΑΣ.: Με κάμερες οι στολές των αστυνομικών από την Πέμπτη – Οι περιοχές που θα κάνουν περιπολίες
Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Φιλήμονας – Το «αντίο» του Λάκη Γαβαλά
«Γολγοθά» για μια φόρτιση περνούν οι οδηγοί Tesla στη Νέα Υόρκη
Ευρυδίκη Βαλαβάνη: «Είμαι χαρούμενη στην επαγγελματική και προσωπική μου ζωή» [Βίντεο]