Οι άνδρες φυλακισμένοι έχουν υπετριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του στόματος και του λαιμού, καθώς και από καρκίνο του ήπατος, ενώ οι γυναίκες φυλακισμένες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο της μήτρας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ και του Νοσοκομείου Σεντ Μάικλ του Τορόντο, με επικεφαλής τη δρα Φιόνα Κουγιουμτζιάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 50.000 φυλακισμένους σε χρονικό διάστημα 12 ετών.
Αυτό είναι το Bagger 293, η μεγαλύτερη κινούμενη κατασκευή στην ξηρά
Το 2,6% των φυλακισμένων ανδρών και το 2,8% των γυναικών διαγνώσθηκαν με καρκίνο για πρώτη φορά όσο βρίσκονταν στη φυλακή. Οι πιο συνήθεις μορφές καρκίνου ήσαν για τους άνδρες των πνευμόνων, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του στόματος-λαιμού, ενώ για τις γυναίκες του μαστού, των πνευμόνων και της μήτρας.
Το 1,1% των φυλακισμένων ανδρών και το 0,9% των γυναικών πέθαναν από καρκίνο. Η θνησιμότητα ήταν 1,6 φορές μεγαλύτερη για τους άνδρες φυλακισμένους και 1,4 μεγαλύτερη για τις γυναίκες φυλακισμένες, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μελλοντικά οποιεσδήποτε προσπάθειες πρόληψης του καρκίνου (διακοπή καπνίσματος, εμβολιασμός για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τεστ παπ, θεραπεία ηπατίτιδας C κ.α.) πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τους φυλακισμένους, που αποτελούν ομάδα υψηλότερου κινδύνου για καρκίνο.
Οι φυλακισμένοι είναι πιθανότερο να καπνίζουν συχνά και να πίνουν πολύ αλκοόλ, καθώς επίσης να παθαίνουν λοιμώξεις από επικίνδυνους ιούς (HIV, HPV κ.α.), που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Το χρόνιο στρες και γενικότερα οι ανθυγιεινές συνθήκες ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο.