Η τεράστια λακκούβα στο έδαφος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου και έκτοτε μεγαλώνει κατά 80 μέτρα την ημέρα σε πλάτος, απειλώντας – ευτυχώς- ένα και μοναδικό σπίτι που είχε την ατυχία να βρίσκεται στο χωράφι, όπου σχηματίστηκε η καταβόθρα.
https://www.youtube.com/watch?v=blFSgT6CckQ
Τι είναι όμως ακριβώς μια «καταβόθρα»; Γνωστές στη γεωλογία και ως «δολίνες», οι καταβόθρες αποτελούν ένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως σε εδάφη που αποτελούνται από ανθρακικά, ασβεστολιθικά ή δολομιτικά πετρώματα.
Μια καταβόθρα σχηματίζεται όταν ένα υπόγειο σπήλαιο που βρίσκεται στην καρδιά του πετρώδους εδάφους αρχίζει και καταρρέει, ή όταν το έδαφος διαβρώνεται σε μεγάλο βαθμό από το νερό της βροχής. Το νερό διαβρώνει το έδαφος τόσο μηχανικά, όσο και χημικά, λόγω της αντίδρασης του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει με τα χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνται τα συγκεκριμένα πετρώματα.
Οι καταβόθρες ή δολίνες ποικίλλουν σε μέγεθος, μπορώντας να φτάσουν τα 600 μέτρα τόσο σε διάμετρο, όσο και σε βάθος. Μπορούν να προκύψουν αιφνίδια ή και πιο σταδιακά, μεγαλώνοντας, συνήθως, με σχετικά ταχύ ρυθμό, όπως η καταβόθρα που απειλεί να καταπιεί το σπίτι στο Μεξικό.
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί οπουδήποτε στον κόσμο μας- ακόμη και στο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κομήτης «67P/ Τσουριούμοφ- Γκερασιμένκο», ο οποίος κάθε 6,45 χρόνια εκτελεί μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο μας.
2025: Όλες οι... μακάβριες προβλέψεις του Νοστράδαμου και της Μπάμπα Βάνγκα - Πού έπεσαν μέσα την περασμένη χρονιά;
Ο κομήτης αυτός, ο οποίος παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο «Ροζέττα», φέρει κοιλώματα τα οποία οι επιστήμονες έχουν αποδώσει στην κατάρρευση από δολίνες.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Συννεφιά στον Κόκκινο Πλανήτη – Εικόνες που εντυπωσιάζουν από το Curiosity
- Σκοτεινή ύλη: Μπορεί να έκανε λάθος ο Αϊνστάιν; Τι δείχνει ο νέος χάρτης για το σύμπαν
- Έρευνα: Μερικές μαϊμούδες προσαρμόζουν την «προφορά» τους για να επικοινωνούν καλύτερα με τα άλλα είδη
- Drones που θα κάνουν «ηλεκτροσόκ» στα σύννεφα μπορεί να λύσουν το πρόβλημα της ξηρασίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter